Amed Tiyatro Festivali başladı

Diyarbakır'da bu yıl 9'uncusu düzenlen Amed Tiyatro Festivali başladı. İskender Paşa Konağı'ndaki açılış programına Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları da katıldı.

Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ve Amed Şehir Tiyatrosu öncülüğünde düzenlenen Amed Tiyatro Festivali, Sur ilçesindeki tarihi İskender Paşa Konağı'nda başladı. "Bi hebûna xwe, bi xwebûna xwe" (Varlığınla, kimliğinle) başlığıyla başlayan festival, 27 Nisan'a kadar sürecek. Festivalde tiyatro oyunlarının yanı sıra tiyatronun sorunlarının tartışılacağı 7 panel de düzenlenecek.

Festivale İran, Irak ve İstanbul'dan 18 tiyatro grubu oyunlarıyla katılıyor. Oyunların 5'i Türkçe, 10'u Kurmancî, 1'i Zazakî ve 2'si Soranî lehçesiyle sahnelenecek.

Açılış programına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarının yanı sıra sanatçılar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Diyarbakırlılar katıldı.

'YENİ BİR YAŞAMIN PEŞİNDEYİZ'

Programın Türkçe açılış konuşmasını yapan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Berfin Emektar, sanatın güçlü yönüne ve halkaların tarihine bıraktığı etkiye değindi. "Sanatın ve özelde biz tiyatrocuların temel yaklaşımı da hakikati görünür kılmaktır" diyen Emektar şu ifadeleri kullandı:

"Bizim için tiyatro taklit etmek değildir. Yüzeyde görünen gerçeğe müdahale etmek, görünenin ardını yansıtmak,görünene soru sormaktır tiyatro. Seyirciyi pasif edilgen halinden alıp aktif, etken, tartışan, aktaran hale getirmektir tiyatro. Ritüelistik etkidir, toplumsaldır tiyatro. Bizim için tiyatro verili olanı kabul etmek değil, biçileni giymeyi reddetmektir. Sorgulamadan kabullenmeye karşı çıkıştır. 'Başka bir yol mümkün müdür'ün peşindedir tiyatro. Bizler yeni bir yaşamın peşindeyiz, gerçeğin değil hakikatin emekçileriyiz. Dilimiz, bedenimiz, sesimiz, ışığımız, aksesuarımız, kostümümüz, dekorumuz kısacası tüm tiyatro nesnelerimiz toplumsal olanın bir parçasıdır ve ayrı değildir. Oyuncumuz, seyircimiz ve hikayelerimiz birdir, bütündür. Asla parçalı değildir. Evet bu topraklarda tekrar tekrar üretilen acılar, yıkımlar, parçalanmışlıklar, kültür kırımlar var. Ve bu gerçektir. Görünendir. Ama tekrar ayağa kalkmamız da var, mücadelemiz, direnişimiz, sesimiz, sözümüz var. Bu topraklarda hafızamız, canımız, ruhumuz var. Bu topraklarda varlığımız ve özümüz var. Bu da hakikattir ve gerçeğin çok ötesindedir.”

'FESTİVALE SAHİP ÇIKIN' ÇAĞRISI

Belediye Eşbaşkanları Serra Bucak ile Doğan Hatun, kayyım döneminde Kürt sanatına yönelik yapılan baskılara değindiler ve Kürt sanatının güçlü mücadelesine dikkat çektiler. Eşbaşkanlar, Diyarbakırlıları festivale sahip çıkmaya davet ettiler.

Festivalin açılış programı, seyircilerin de katıldığı geleneksel Kürt tiyatrosu ile sona erdi.

Sanatseverler, biletli ve ücretsiz sahnelenecek tiyatro oyunları ve etkinliklerle ilgili detaylı bilgiler ile program akışına amedtiyatro.com linkinden ulaşabilecek.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)