Amedspor eşbaşkanı: Saldırıları sineye çekiyoruz

Son maçlarında başarısız sonuçlar alan Amedspor'da neler oluyor? Fenerbahçe maçındaki tutuklamaların nedeni ne? Irkçı tezahüratlar futbolcuları nasıl etkiliyor? Kulübün Eşbaşkanı Edemen'e sorduk.

Abone ol

DİYARBAKIR - Spor Toto 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Amedspor, geçen hafta liderlik koltuğunu İstanbulspor’a kaptırdı. Son haftalarda başarılı sonuçlar alamayan Amedspor, Pendik deplasmanından 3-0 mağlup ayrıldıktan sonra kendi sahasında ağırladığı Hacettepe'ye de 5-2 yenildi. Başarılı futbolcusu Deniz Naki’nin dört maç ceza alması ve teknik direktör Sertaç Küçükbayrak’ın istifası, 'Amedspor’da neler oluyor?' sorusuna neden oldu.

Başarısız maçları, Deniz Naki’nin aldığı cezayı ve teknik direktör eksikliğini konuşmak isterken Amedspor başka bir sorunla daha gündeme geldi. Amedspor’un Ziraat Türkiye Kupası'nda kendi sahasında karşılaştığı Fenerbahçe ile 1-1 berabere kalması taraftarını sevindirdi. Ancak taraftar daha bu sevinci yaşayamadan üç futbolcusunun polis tarafından darp edildiği bilgisi ile karşılaştı.

Takımın Eşbaşkanı Nurullah Edemen ile Amedspor’u konuşmak üzere buluştuğumuzda, doğal olarak önce futbolcuların uğradığı saldırıyı konuştuk.

‘DİLERİZ BİRKAÇ POLİSİN FEVRİ DAVRANIŞIDIR’

Amed Sportif Faaliyetler Eşbaşkanı Nurullah Edemen

Nurullah Edemen, güzel bir atmosferde geçen maçın sonunda önce Fenerbahçeli futbolcular ile yöneticileri yolcu ettiklerini belirterek başlıyor olayı anlatmaya: “Sonra haber geldi, polisler futbolcuları darp ediyor’ diye. Olay yerine gittik hemen. Onlarca polisin aralarına aldıkları Mansur’u ters kelepçeyle götürmeye çalıştığını gördüm. Mansur’un futbolcumuz olduğunu, kelepçeye gerek olmadığını anlatmaya çalıştım. Bu arada polislerden biri, ‘Ne konuşuyorsun lan’ dedi bana. Bunun üzerine gerilim arttı tabi. Sonra amirleri girdi araya, konuştuk, anlaştık. Kelepçeleri çözdüler, benim arabamla hastaneye, sonra da emniyete gittik. Hastane raporundan sonra emniyette ifadelerimizi verdik. Vali’nin isteği olmuş Emniyet Müdürü’nden, olay büyümeden kapatılsın diye. Biz de kıramadık onları.”

Olay, Vali ile Emniyet Müdürü’nün arzusuyla tatlıya bağlanmış böylece. Ancak Edemen, futbolcularına bu muamelenin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Deplasman maçlarında olmayacak saldırılara maruz kalıyoruz. Buna alıştık, sineye çektik ama polisin bu tutumu bizi ciddi anlamda kaygılandırıyor. Emniyet mensuplarının tamamının böyle bir saldırı içinde olduğunu söylemek istemiyorum tabi. Birkaç Fenerbahçe taraftarı polisin fevri tepkisi olarak değerlendirmek istiyorum.”

TEKNİK DİREKTÖR ARAYIŞI

Sertaç Küçükbayrak bir buçuk yıldır Amedspor’u çalıştırıyordu. Geçtiğimiz günlerde bu görevinden istifa edince yeri boş kaldı. Peki bu istifa Amedsporu nasıl etkiledi? Yöneticilerin teknik direktör arayışı var mı? Nurullah Edemen, taraftarın da merak etti bu soruları şöyle yanıtladı: “Şu anda teknik kadromuzun içinde yer alan Recep Bayık ile çalışıyoruz. Fenerbahçe maçına onunla çıktık. Maraş maçına da o hazırladı futbolcularımızı. Bu iki maç aslında hocamıza tanıdığımız bir şans gibi değerlendirilebilir. Bu maçlardan sonra yönetim kurulu olarak bir karar vereceğiz.”

‘DİREN DİYARBEKİR’E CEZA

Edemen ile Amedspor’u konuşurken takımın aldığı cezalara Fenerbahçe maçından sonra bir yenisinin eklendiğini öğreniyoruz. Maçtan sonra hazırlanan raporda, ideolojik propaganda yapıldığı ifade edilmiş. Maçın çok güzel bir atmosferde geçtiğini, hiçbir taşkınlığın yaşanmadığını belirten Edemen, nasıl bir ideolojik propaganda yapılmış olabileceğini uzun süre düşündüğünü söylüyor:

“İdeolojik bir propaganda olduğuna tanık olmadık. Ancak tebligat gelince oturup düşündük, nerede propaganda yapılmış diye. Daha sonra gözlemci raporu ulaştı bize. 20 yıldır söylenen ‘Diren ha Diyarbekir diren/Taraftarın aşkına güven’ diye bir şarkımız var. Bu şarkı Diyarbakır’ın maçlarında 20 yıldır söyleniyor. Sadece Amedspor’un maçlarında değil, Diyarbekirspor’un maçlarında da söyleniyor. Bugüne kadar suç olmayan, ideolojik propaganda içermeyen bu parça, neden şimdi propaganda malzemesi oldu, anlamış değilim. Demek yasalar, kurallar ülkenin konjonktürel durumuna göre değişebiliyor. İtirazımızı yapacağız. Eğer bu nedenle ceza alırsak artık başka şeyler düşünmeye başlayacağız, başka nedenler arayacağız bu cezanın arkasında.”

Amedspor’a ‘ideolojik propaganda’ cezası

SOSYAL MEDYA SALDIRILARI

Edemen kendi Twitter hesabının hacklendiğini ve buradan ırkçı söylemlerin paylaşıldığını, aynı şekilde Amedspor’un sosyal medya hesaplarına saldırılar gerçekleştiğini hatırlatarak, bunun da ülkenin içinde olduğu durumdan bağımsız düşünemediğini belirtti. Edemen, saldırılarla ilgili olarak, “Söyleyecek çok şey var, ancak hassas bir dönemdeyiz. Umarım herkes, her kurum bu hassas dönemin farkında olup aklı selim davranır” dedi.

‘FUTBOLUN İÇİNDE YENİLMEK DE VAR’

Son maçlardaki başarısız sonuçları da değerlendiren Edemen, “İyi bir takımız, iyi bir ekibimiz var” diyerek, futbolun içinde yenilmenin de olduğuna dikkat çekti. “Hem ligde ve hem Ziraat Türkiye Kupası’nda birçok takımın gösteremediği başarıyı gösteriyoruz. Liderle aramızda bir puan fark var. Devre arasında gerekli gördüğümüz transferleri yaparak ligin ikinci yarısına daha güçlü çıkmaya hazırlanıyoruz.”

Ülkenin içinde bulundu siyasi atmosferin stada da yansıdığını söyleyen Nurullah Edemen, “Eğer takımımızı rahat bırakırlarsa başarılı sonuçlar almaya devem edeceklerini” dile getirdi.

Edemen, stadyumdaki ırkçı tezahüratların futbolcularını etkilediğini, Amedspor’un bu nedenle futbolcularını motive etmek için daha çok efor harcadığını da belirtti. Türkiye’nin her tarafından futbolcular var takımda. Böyle sloganlarla karşılaşınca şaşırıyorlar tabi. Bu durum bizi de futbolcumuzu da zor durumda bırakıyor tabi. Ama aşıyoruz bunları. Bu konuda da destek oluyoruz futbolcularımıza.

DENİZ NAKİ’NİN TÜRKÇESİ

Deniz Naki Amedspor’un önemli futbolcularından biri. Hacettepe maçında kırmızı kart gördü ve 4 maç ceza aldı. Bu önemli futbolcudan yoksun 4 maç oynayacak olması Amedspor’u nasıl etkileyecek?

Hakemin Deniz Naki’ye küfrettiği gerekçesiyle kırmızı kart gösterdiğini belirten Edemen, “Aslında Deniz küfretmemiş, Almanya’da büyüdüğü için Türkçesi bizimkinden daha kötü. Hakem yanlış anlayıp kırmızı kart göstermiş. Küfür de etse bunun cezası aslında iki maçtır” dedi.

Amedspor’a ve Deniz Naki’ye yönelik önyargılar olduğunu söyleyen Edemen, “Biz futbol kulübüyüz, çıkıp maçlarımızı oynayacağız. İdeolojik bulacaklar ama direne direne kazanacağız maçları” dedi.

Amedspor kaptanı trafik kazasında hayatını kaybetti