Amerikalılar için Türkiye vizesinin püf noktaları!

ABD'li seyyah JT Genter vize krizinden sonra Türkiye'den vize alma macerasını anlattı: Keramet damgalı kağıtta!

Abone ol

DUVAR - ABD'de seyahat konulu haber ve yazılarıyla bilinen TPG sitesinin JT Genter isimli yazarı vize krizinden sonra ABD pasaportuyla Türkiye'ye nasıl giriş yaptığını anlatan bir yazı yazdı.

JT Genter, IATA Dünya Yolcular Sempozyumu seyahatleri bünyesinde THY ile Saraybosna üzerinden İstanbul'a gelecekti. Bu yüzden ilk olarak internetten e-vize almayı denedi ama "En yakın konsolosluk veya temsilciliğe başvurunuz" mesajıyla karşılaştı.

Havaalanındaki e-keoskta da vizesini alamayan JT Genter vize masasına giderek 90 günlük vize için 30 dolarını hazırlayıp kuyruğa girdi. ABD pasaportunu gören yetkili memur JT Genter'ın eline küçük bir kağıt tutuşturup 32 numaralı masaya yönlendirdi. JT Genter gerisini şöyle anlatıyor:

'TRUMP'I BİZ DE SEVMİYORUZ'

"Masadaki görevli vizem olmadığını görünce beni vize masasına yolladı. Ben de İngilizce olarak beni zaten oradan kendilerine yönlendirdiklerini söyledim. Dediklerimi anlamamış gözüktü ve bir vizeye ihtiyacım olduğunu tekrarladı. Ben de Türkçe bilmediğim için özür dileyerek vize almayı başaramadığımı tekrar anlattım. Bunun üstüne yan tarafta oturan üstünü çağırdı. O da beni yolcu evrak kontrol masasına yönlendirdi.  İşte gene elimde pasaportum, 30 dolarım ve diğer memur tarafından verilmiş olan kağıtla bekledim. Buradaki memur da pasapoortla beraber bana verilen küçük kağıdı damgalayarak bir vizeye ihtiyacım olduğunu söyleyerek pasaportu, paramı ve kağıt parçasını geri vererek gönderdi. Bu arada bir kadın yüksek sesle Amerikalıların da Trump'ı sevmediklerini anlatıyordu."

Evrak kontrol masasındaki memur da içeri gidince umudunu yitirmiş olan  JT Genter son bir defa şansını denemek için vize başvuru masasına gitti. Burada esas meselenin kağıt üzerine basılmış olan kırmızı bir damga olduğu anlaşıldı.

KERAMET DAMGALI KAĞITTA

Kerametin kırmızı damgada olduğunu fark eden JT Genter ABD'li turistle için şu tavsiyeleri sıralıyor:

1) E -vize ve elektronik keosklarlarla hiç uğraşmayın. Doğrudan vize masasına gidin.

2) Üçüncü bir ülkeden giriş yaptığınızı açıklamak zorunda kalabilirsiniz. Gene de elinize bir kağıt tutuşturulmasına hazır olun.

3) Yolcu evrak kontrol masasına gidin ve damganızı vurdurun.

4) Bir damga alamazsanız (benim başıma gelmedi ama) durumunuzu açıklamaya hazır olun .

5) Damgalı kağıdınızı vize masasına verdikten sonra 180 gün için çok girişli vizeye 30 dolar veriyorsunuz.