Anadolu'nun gladyatör diyarı: Stratonikeia

Ölümsüz aşkların ve büyük gladyatörlerin şehri Stratonikeia, yüzlerce yıllık tarihiyle geçmişe ışık tutuyor...

DUVAR - Karia’nın çok katmanlı kültürel dokuya sahip antik kentleri arasında ilk akla gelendir Stratonikeia. Kent, Tunç Çağı’ndan Cumhuriyet dönemine kadar kesintisiz bir yaşama tanıklık eder. Kentin bu ismi alışı ise Milattan Önce (M.Ö.) 3'üncü yüzyılda yaşanan enteresan bir aşk hikayesine dayanır.

Seleukos ülkesinin kralı I. Nikator, Trakya’dan gelen Stratonike adlı genç kadını kendisine eş olarak seçer. Ancak kralın oğlu Antiokhos üvey annesine aşık olur. Bu ümitsiz aşk karşısında ince hastalığa yakalanan Antiokhos yataklara düşer. Oğlunun hastalığına karşı çaresiz kalan kral, dönemin ünlü hekimi olan Erasistratos’u saraya davet ederek oğlunun derdine çare bulmasını ister. Ancak hekim ne kadar uğraşırsa uğraşsın bir sonuç alamaz, ta ki Antiokhos ile Stratonike’nin karşı karşıya geldiği ana şahitlik edene kadar.

Hekim o an tanısını koyar. Kralın genç oğlu Stratonike’ye olan aşkından yataklara düşmüştür. Oğlunu çok seven kral, bu durumu öğrendiği anda hem tahtından hem de eşinden vazgeçip evlenmelerine izin verir. Ülkenin yeni kralı olan Antiokhos, kentin adını değiştirir ve eşinin adını verir. İşte o tarihten itibaren kent Stratonikeia olarak anılır. Günümüze kadar taşınan bu çarpıcı aşk hikayesi 17'nci yüzyıldan itibaren pek çok ressama da ilham konusu olur.

Kent, ölümsüz aşklarla anılırken, bir yandan da ‘gladyatörler şehri’ olarak ün yapar. Anadolu’nun bilinen en büyük gymnasium yapısının bu kentte olması ve yapılan kazılarda ortaya çıkan mezar stelleri, önemli başarılar kazanmış gladyatörlerin burada yetişmiş olduğunu gösteriyor.

Stratonikeia Antik Kenti'ne yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta, tanrıça Hekate’ye adanmış bir kutsal alan ve içinde Hekate’nin kült heykelinin olduğu bir de tapınak bulunuyor. Hekate’ye adandığı bilinen ve kalıntısı günümüze ulaşmış tek tapınak olduğu için kente bütün dünyadan çok sayıda ziyaretçi geliyor. Karanlık bir sembol olan Hekate’nin kelime anlamı “iradesini hakim kılan, hedefi vuran, seçim yapan”dır. Hayatta seçim anı geldiğinde iradenin yardımıyla doğru kararları verebilmeyi simgeler.

(HABER MERKEZİ)

Evlilikler şehri: Zeugma Aşk şairi Anakreon’un kenti: Teos Munzur’da tenbûr atölyesi: Dünyanın dört bir yanından katılımcı geldi Genco Erkal'a veda: 'Yeni kuşaklara Nâzım Hikmet'i sevdirdi' Canozan: Ağlama Ben Ağlarım, benim için dönüm noktası Romantik komediden gerilime: Baby Reindeer