Anafartalar Çarşısı esnafı yıkıma tepkili: Biz çivi çakmaya kıyamıyoruz, onlar yıkmak istiyor

Ankara'nın en eski yerleşim yeri olan Ulus yeni bir yıkım tartışmasıyla karşı karşıya. Türkiye'nin ilk alışveriş merkezlerinden biri olarak gösterilen Anafartalar Çarşısı da yıkımı gündeme gelen yapılar arasında. Karara tepki gösteren esnaf, "Çivi çakmaya kıyamadığımız yeri yıkmak istiyorlar" diyor.

Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi, 'Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi' kapsamında Ankara'nın en eski yerleşim bölgesi Ulus'taki Spor Genel Müdürlüğü binası ile Gümrük Müsteşarlığı binasını yıkma kararı aldı. Bu iki yapının yanı sıra Ulus İşhanı ile tarihi Anafartalar Çarşısı'nın da yıkım kararı bulunuyor.

Ankara'nın simge mekanlarından, Türkiye'nin ilk alışveriş merkezi olarak adlandırılan tarihi Anafartalar Çarşısı'nın yıkılacağına ilişkin dedikodular bir yıl önce başladı. Belediyenin Anafartalar Çarşısı'nın hemen yanındaki binalara ilişkin de yıkım kararı almasının ardından çarşı esnafında endişeli bir bekleyiş yaşanmaya başladı.

'BİZİM AKIBETİMİZ ÇOK KÖTÜ, TÜNELİN İLERİSİ YOK'

Babasından devraldığı dükkanda oyuncak satan Levent Eşer, yıkım ihtimaliyle karşı karşıya kalan esnafın akıbetinin kötü olduğunu söyledi.

Babasının 1966 yılında açtığı oyuncakçı dükkanını geçen yarım asra karşın işletmeye devam eden Levent Eşer, bir yıldır süren "çarşı yıkılacak" söylentileri nedeniyle diken üstünde olduklarını anlattı. "Anafartalar'ı yıkarlarsa nereye gideceğiz" diye soran Eşer, bu endişe nedeniyle rahatsızlandığını ve psikologa gittiğini söyledi. Tarihi çarşının yıkılıp yerine meydan yapılacağı iddiasının konuşulduğunu belirten Eşer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim akıbetimiz çok kötü, tünelin ilerisi yok. Bu çarşı Ankara'nın en güzel çarşısı. Bugün Ağrı'ya da gitsen Çanakkale'ye de gitsen Anafartalar Çarşı'sını bilirler. Buranın tarihi bir geçmişi ve dokusu var. Bana göre Ulus'la özdeşleşmiş çarşının yıkılmasının bir mantığı yok. Kulağımıza gelen yıkılıp sözde meydan yapılacağı. Bu meydanı da mitingler için kullanacaklarmış. Burada kaç esnaf ekmek yiyor. Burada yaşayan, hayata tutunan insanların söz hakkı olması gerekiyor. Umarım hatadan dönüp yıkmazlar ve bacamız tütmeye devam eder."

'YIKILINCA ELLERİNE NE GEÇECEK BİLMİYORUM'

Çarşı esnaflarından Sedat Çokdönmez bazı esnafların dükkanlardan çıkmayacaklarını söylediklerini aktardı.

Çarşı esnafının büyük kısmının yıkıma karşı 'dükkanımızdan çıkmayız' dediğini aktaran Sedat Çokdönmez ise şunları söyledi:

"Biz Türkiye olarak tarihi eserleri yıkmayı seviyoruz. Geçmişle ilgili bazı şeyleri bize unutturmak istiyorlar. Örneğin yıllardır Atatürk Orman Çiftliği kapalı. Değerleri kaybetmek çok kolay. Bugün belediye başkanı değişiyor 'ben bunu yıkacağım' diyor. Bunları yaparken vatandaşın esnafın düşüncesi nedir diye sormuyor. Yıkılınca ellerine ne geçecek bilmiyorum."

'ÇİVİ ÇAKMAYA KIYAMADIĞIMIZ YERİ YIKMAK İSTİYORLAR'

Dükkanlarına çivi dahi çakmaya kıyamadıklarını söyleyen Hüseyin Yazlı da yıkıma tepkili.

Anafartalar Çarşısı'nda 352 esnafın dükkanı var. Yıkım ihtimali nedeniyle yeni ürün almaz hale geldiklerini anlatan ayakkabıcı Hüseyin Yazlı ise şunları söyledi; "Biz buraları kiraladığımızda ufak tefek değişikliklerde bile 'Kent Estetiği Kurulu'ndan izin alıyorduk. Bizim çivi çakmaya kıyamadığımız yeri şimdi yıkmak istiyorlar. Burada kime sorarsanız sorun bu çarşının yıkılmasına karşı çıkacaktır. Ulus'un tarihi dokusunu tamamlayan bu çarşının daha bakımlı hale getirilmesini beklerken moloz yığınları arasında kalmaktan korkuyoruz."