Anastasiadis: Türk tarafının ısrarı sebebiyle sonuç alınmadı

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Kıbrıs görüşmelerindeki anlaşmazlıktan Türkiye'nin sorumlu olduğunu öne sürdü. Anastasiadis, Türk askerinin Kıbrıs'ta kalmasını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü için yapılan Crans-Montana zirvesinin başarısız olmasından Türkiye'yi sorumlu tuttu. Anastasiadis, “Türk tarafının, özellikle garanti anlaşmasının ve müdahale haklarının devamı ve Türk askerinin adada kalmasında ısrar etmesi sebebiyle sonuca varılamamıştır” dedi.

Rum lider Anastasiadis, zirvenin ardından ilk açıklamasını, Kıbrıs’ta düzenlenen bir anma törenine gönderdiği mesajla yaptı. Kıbrıs Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis tarafından okunan mesajında Anastasiadis, konferansın başarısız olmasının nedeninin Türkiye olduğunu öne sürdü.

'HİÇBİR KOŞULDA KABUL EDİLEMEYECEK ÖNERİLER'

Anastasiadis açıklamasında, Crans-Montana’da sunduğu önerilerin “Belirli, özlü ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in fikirleri temelinde oldukları” iddiasında bulunurken, Türkiye'nin tutumunu eleştirdi.

Anastasiadis, Türkiye'nin “garantiler ve güvenlik başlığı ile diğer başlıklarda sunduğu tezlerin, BM Genel Sekreteri’nin çizdiği çerçeve dışına çıkmakla kalmayıp, aynı zamanda Kıbrıs Rum tarafınca hiçbir koşulda kabul edilemeyecek öneriler olduklarını” iddia etti.

Nikos Anastasiadis, “Türk tarafının, özellikle garanti anlaşmasının ve müdahale haklarının devamı ve Türk askerinin adada kalmasında ısrar etmesi sebebiyle sonuca varılamamıştır” ifadesini kullandı. (DHA)