Anayasa Mahkemesi 'Cizre bodrumları' başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, Cizre’de 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağı döneminde iki ayrı bodrumda öldürülenlere ilişkin başvuruyu reddetti. Avukat Ramazan Demir, AİHM yolunun açıldığını söyledi.

Abone ol

DUVAR - Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağı döneminde 2 ayrı bodrumda ölenlere ilişkin Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açılan dava reddedildi. Ret kararının gerekçesi henüz yayınlanmadı.

AYM’ye yapılan başvuru gerekçesinde, şunlar yer alıyordu: “Başvuru; idari makamlarca alınan sokağa çıkma yasağı kararının hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, güvenlik güçlerinin haksız ve orantısız güç kullanımı sonucu meydana gelen yaralanmalar, yaralıların bulundukları yerde ölünceye kadar yaralı ve bitkin bir vaziyette tutulmaları, bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişmelerine izin verilmemesi, anılan durumun sözü edilen kişilerin yakınlarının ruhsal durumları üzerinde doğurduğu etki, sonuç olarak yaralıların ölmesi, ölenlerin yakınlarının cenazelere uzun süre ulaşamamaları, bahsedilen olaylarla ilgili etkili bir ceza soruşturması yürütülmemesi, güç kullanan kamu görevlileri için cezasızlık hâli yaratılması ve insan hak ve özgürlüklerinin devlet tarafından kötüye kullanılması nedenleriyle yaşam hakkının ve kötü muamele ile temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılması hakkındaki yasakların ihlal edildiği iddialarına ilişkindir.”

NE OLMUŞTU?

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 79 gün boyunca devam edip, 2 Mart 2016’da kaldırıldı. Bu süre zarfında 131 bin nüfusu bulunan ilçenin 11 mahallesi tamamen giriş-çıkışlara kapatılırken, yine telefon, internet ve elektrik hatları kesildi. Kentin yüksek kesimlerine yerleştirilen tanklarla Cudi, Nur, Sur ve Yafes mahalleleri top atışları yapıldı. Yasağın 20’nci gününden sonra ilçeden 110 bine yakın insan göç etmek zorunda kaldı. Yasak süresince birçok yaralı hastaneye kaldırılamadığı ve ambulans gitmediği için vefat etti. İnsan hakları örgütlerinin raporlarına göre, kent genelinde 288 kişi öldü.

Bunlardan 177’si sığındıkları evlerin bodrum katlarında 7 Şubat 2016 günü öldü. Hazırlanan raporlarda, bodrumlarda can veren insanların önce ateşli silahlarla öldürüldüğü ardından yakıldığı bilgileri yer aldı. Bu bodrumlarda ölenlerden 14 kişiye ait cenazelerin nerede olduğu konusunda ise hiçbir bilgi yok. 

‘AİHM YOLU TEKRAR AÇILDI’

AYM’nin ret kararına ilişkin Mezopotamya Ajansı’na değerlendirmede bulunan Avukat Ramazan Demir, “Ret kararının detaylarını henüz bilemiyoruz ancak tek kelime ret ettiklerine göre iddiaları ‘açıkça dayanaktan yoksun’ bulmuş olma ihtimalleri var. Yani iddiaların aslı ve dayanağı yok demişlerdir. Bundan sonra AİHM yolu tekrar açılmış oldu. AİHM'in ret gerekçesi AYM'nin dosyalara bakıyor oluşuydu. Bu gerekçe de ortadan kalkmış oldu. AİHM'e 3 yıl önce duruşmada sunduğumuz ve AYM'nin bu dosyalar açısından neden etkili bir yol olmadığı savunmamız haklı çıktı maalesef. Gerekçeli karar bize ulaştıktan sonra zaman kaybetmeden AHİM'e başvuruları tekrar yapacağız” ifadelerini kullandı. (MA)