Anayasa Mahkemesi'nden 'ifade özgürlüğü' kararı

Anayasa Mahkemesi'nden duruşmada savcı için 'hangi hukuk fakültesinde okuduğunu bilmiyorum' sözlerinin kamu görevlisine hakaret kapsamında değerlendirilemeyeceğini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi duruşmada savcı için "ya hukuk fakültesi okumadı ya da dosyayı okumadı" diyerek kendisinin İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduğunu savcının okuduğu hukuk fakültesini ise bilmediğini söyleyen avukatın konuşmasını 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirdi.

2009 yılında görülen bir davada 5 sanığın savunmasını yapan avukat Keleş Öztürk hakkında, tahliye istediği savunması sırasında savcı için, "Savcı hukuk fakültesini yeniden okusun. Hukuk fakültesini okumadı" dediği gerekçesiyle 'kamu görevlisine hakaret'ten suç duyurusunda bulunulmuştu. Öztürk sözlerinin doğrusunun, "kendisinin İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduğu, savcının hangi hukuk fakültesinden mezun olduğunu ise bilmediğini" şeklinde olduğu ve tutanağa yanlış geçirildiği itirazında bulunsa da İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 6 bin 80 TL para cezasına çarptırıldı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ANAYASA İLE KORUNUYOR

Avukat Öztürk, Yargıtay tarafından da onaylanan bu kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Yüksek Mahkeme bugün yayınlanan Resmi Gazete'de yer alan kararında, Öztürk'ün başvurusunun ifade özgürlüğü ve avukatlık hakları açısından incelendiğini belirterek, "Anayasa'nın 26. maddesince güvence altına alınan ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirdi. Karara göre Keleş Öztürk'ün tazminat talebi reddedilirken 2 bin liralık yargılama gideri Maliye Bakanlığı tarafından kendisine ödenecek.