'Anayasa’nın ihlal edildiği ortamda yeni anayasa tartışması karşılık bulmayacaktır'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç Sağkan, "Anayasa’nın ihlal edildiği bir ortamda maalesef ki yeni bir anayasa tartışmasını açmak yurttaş nezdinde sağlıklı bir karşılık bulmayacaktır" dedi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç Sağkan, Burdur Barosu tarafından avukatlık mesleğinde 40 ve 50 yılı geride bırakan avukatlar için düzenlenen programa katıldı.

Erinç Sağkan, burada yaptığı konuşmada, "Anayasa’daki temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği bir ortamda maalesef ki yeni bir anayasa tartışmasını açmak yurttaş nezdinde sağlıklı bir karşılık bulmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Erinç Sağkan, şunları söyledi:

"Türkiye’de eğer bir anayasa tartışması yapılacaksa, darbe dönemi anayasasından kurtulalım diyorsak öncelikle anayasal devlet, anayasal demokrasi sisteminden uzaklaşılan, hiçbir yapıcı sorunun çözümünü sağlamadan anayasa tartışmasının vatandaş nezdinde bir anlamı olmayacağını üzülerek ifade etmek durumundayım. Anayasa’daki temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği bir ortamda maalesef ki yeni bir anayasa tartışmasını açmak yurttaş nezdinde sağlıklı bir karşılık bulmayacaktır.

'GİZLİLİĞİ KARARINA RAĞMEN İFADELER BASINA YANSIDI'

Narin kızımızın dava dosyasını ilk günden itibaren Diyarbakır Baromuzla birlikte etkin şekilde takip ediyoruz. Maalesef soruşturma sürecinde bazı yanlışların da olduğunun altını çizmek gerekiyor. Özellikle bu noktada Diyarbakır Baromuzun sürece dair inanılmaz nitelikli bir çalışma sergilediğini tüm kamuoyuyla paylaşmak isterim. Görüyoruz ki soruşturmanın gizliliği kararına rağmen ifadelerin çarşaf çarşaf maalesef ki basına yansıdığı bir süreci yaşıyoruz.

'İDAM CEZASINA KARŞIYIM'

İdam cezasına gelecek olursak; ben bireysel olarak, bir insan olarak, bir hukukçu olarak idam cezasına her zaman karşı olan birisiyim. Ceza adalet sistemi bakımından baktığınızda caydırıcılık anlamında da idam cezasının uygulandığı ülkelerde de bu tip suçlarda oransal olarak herhangi bir azalma olmadığını görüyoruz.

'BARO BAŞKANLIĞINA YENİDEN ADAYIM'

Evet adayım. Bu kadar net hiçbir yerde dile getirmemiştim. Gönül rahatlığıyla 2024 Aralık ayında genel kurulun iradesine kendimizi emanet edeceğiz. Bir dönem daha yetkiyi genel kurulumuzdan talep edeceğim. Genel kurulumuz bu 3 yıldaki gördükleri pratiği değerlendirecektir."