Anıtkabir’in yakınında bulunan okulun yerine cami planı iptal edildi

Yargı, Ankara Beşevler’de Anıtkabir’e 300 metre mesafede olan ve yıkılan Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin yerine cami yapılması planını iptal etti.  

Abone ol

ANKARA- Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek döneminde Beşevler’de Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin olduğu alan eğitim alanından dini tesis alanına çevrildi ve Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi yıkıldı. İlk plan değişikliği yargı tarafından iptal edildi.

Aynı alanda 2019 yılındaki yerel seçimlerden 15 gün önce Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından aynı içerikle ikinci kez plan değişikliği yapılmış, bu plan değişikliğini de Mimarlar Odası Ankara Şubesi yargıya taşımıştı. Beşevler’in merkezinde eğitim alanının dini tesis alanına çevrilmesine yargı yine izin vermedi.

Ankara 18. İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının ’da müdahil olduğu davada, 7286 ada 7 parselde 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin dava konusu işlemin iptaline oy birliği ile karar verdi.

‘YARGI CAMİYE DEĞİL EĞİTİM ALANINA İHTİYAÇ VAR’ DEDİ’

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan 'Cumhuriyet'in bilim aksı olan üniversiteler ve eğitim yerleşkesi olan Beşevler bölgesinin eğitim karakterinin mekânsal olarak değiştirilmesinin ilk adımı olan ve hiçbir şekilde ihtiyaç olmayan caminin yapılması mekana ideolojik müdahaledir. Yargı bir kez daha Beşevler’de camiye değil eğitim alanına ihtiyaç var demiştir” dedi.

Anıtkabir’e 300 metre mesafede Beşevler merkezde yapılması planlanan caminin bölgenin bilimsel karakteristiğini değiştirecek plan kurgusu olduğunu söyleyen Candan şöyle devam etti:

“Mülkiyeti hazineye ait olan 9953metrekare yüzölçümlü Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ile Hacettepe Konservatuarının olduğu 24.850,00 m² yüzölçümlü alanı Diyanet işlerine tahsis edilmişti. Bu iki alandaki yapılar hukuksuz şekilde yıkıldı. Anıtkabir’e 300 metre mesafede, Beşevlerin merkezinde yapılacak simgesel bu cami ve külliyesi için plan değişikliği Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından talep edilmişti. İlahiyat Fakültesi'nde okuyan öğrencilerin Tandoğan, Bahçelievler ve Milli Kütüphane ‘ye kadar olan bölgede ibadethane, kütüphane ve bilim ve kongre merkezine yönelik ihtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla söz konusu alanın camii ve külliyesi yapılması, bölgenin bilimsel karakteristiğini değiştirecek plan kurgusu idi. İkinci kez yargıya taşıdığımız bu süreçte verilen iptal kararı önemlidir. Ancak bu süreçte, Konservatuar ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu yıkılmıştır. İktidar mekan üzerinden plan değişiklikleri, yıkımlarla birlikte Cumhuriyet rejimi ile hesaplaşmaktadır.” (DUVAR)