Ankara 2 No'lu barodan 80 kişilik ekip: Avukatlık ofisleri kıskaca alındı

“Çoklu Baro” düzenlemesinin yasalaşmasının üzerinden geçen 3 ayda 2 bin imzaya ulaşamayan Ankara 2 No’lu baro çalışmalarını sürdürüyor. Adliyede kurdukları stant üzerinden üye toplamaya çalışan ikinci baro, 80 kişilik ekiple de avukatlık ofislerini kıskaca aldı. ’Kamuda staj’ ve ’iş vaadi’ ile ikna edilmeye çalışılan çok sayıda genç avukat yeni baroya mesafeli. 2 yıllık avukat Deniz Can Aydın, “Genç avukatlar arasında 2 No'lu baro itibar edilebilir bir yerde durmuyor” diyor.

Abone ol

ANKARA - Çoklu baro düzenlemesinin yasalaşmasının üzerinden 3 ay geçti. İstanbul’da kurulan ikinci baro genel kurul için hazırlanırken Ankara’da 2 No’lu baroyu kurmak için başlatılan çalışma sürüyor. 

ANKARA 2 NOLU BARONUN HEDEFİNDE GENÇ AVUKATLAR VAR 

İkinci baronun kurulması için gereken 2 bin imzanın toplanabilmesi için adliyelerde stant açarak üye toplamaya çalışan avukatların hedefinde mesleğe yeni başlayan genç avukatlar bulunurken, Ankara 2 No'lu Barosu Twitter hesabından yapılan paylaşımda da “Ankara'da stajını yeni baroda yapan hiçbir genç meslektaşımız işsiz kalmayacak” vaadinde bulunuyor. Baro ayrıca stajyer avukatların stajlarının bir bölümünü kamu kurumlarının hukuk müşavirliklerinde yapmalarını sağlayacaklarını ifade ediyor.  

'GENÇ AVUKATLAR İKİNCİ BAROYA ÜYE OLMA EĞİLİMİNDE DEĞİL'

İkinci baronun genç avukatlar üzerindeki etkisini değerlendiren Ankara Barosu'na kayıtlı Deniz Can Aydın, staj ile birlikte 2 yıllık avukat olduğunu ifade ederek, genç avukatların ikinci baroya üye olma eğiliminde olmadıklarını söylüyor. Mesleğe yeni başlayan avukatlar için vaat edilen kamuda staj imkanının genç avukatların gündeminde olmadığını belirten Aydın, böyle bir durumun hukuki olarak da söz konusu olmadığı görüşünde.  

'BU VAAT KAMU İLE İLİŞKİMİZ SAĞLAM DEMENİN BİR YOLU'

Aydın, “Kamuda çalışan avukatlar aidat ödememek için baro levhasına kayıtlı değiller. Ayrıca genç avukatlar 5 yıl kıdemi olan avukatların yanında staj yapabilme özgürlüğüne sahip. Bu sebeple henüz kurulmamış bir baronun kamuda staj yapma vaadi zaten herhangi bir şekilde gerçekçi değil. Kamuda staj imkânı sağlansa bile nitelikli hukuki prosedür izlediği görülmemiştir. Bu vaat ikinci baronun 'kamuda her türlü imkânı önünüze sereriz. Bizim kamu ile ilişkimiz sağlam' demenin kaba bir yolu aslında” diyor. 

'POLİTİK KAYGILAR DA YENİ BAROYA ÜYE OLMA ÖNÜNDE ENGEL'

Genç avukatların politik nedenlerle de yeni baroya üye olma konusuna sıcak bakmadıklarını ifade eden Aydın, şunları söylüyor:  

“15 Temmuz sürecinde farklı dernek, vakıf ve sendikalara üye olan insanlar KHK ile ihraç edildikten sonra bin pişman oldular. Dolayısıyla politik kaygılar da genç avukatların baro değiştirmesinin önünde bir engel teşkil ediyor. Zaten genç avukatlar daha çok ekonomik kaygılar ile hareket ediyor. İyi kazanmak, çok çeşitli dosyalar görmek istiyor. Dolayısıyla genç avukatların ikinci baroya anlamlı bir yönelimi söz konusu değil. Kısacası genç avukatlar arasında 2 No'lu baro itibar edilebilir bir yerde durmuyor.” 

AVUKATLIK BÜROLARINA YAKIN MARKAJ 

Öte yandan uzun süredir Adliye binasında kurulan stant üzerinden üye toplamaya çalışan ikinci baro kurucuları şu ana kadar bin 650 civarında imzaya ulaşabildi. Edinilen bilgiye göre kamu avukatları ile birlikte genç avukatları kıskaca alan ikinci baro, imza toplama çalışmalarına hız vererek kurdukları 80 kişilik ekiple avukatlık ofislerini ziyaret etmeye başladı. İkinci baro kurucuları ellerindeki binin üzerindeki avukatlık bürosu listesi ile 2 bin imza için gerekli 350 üyeyi buralardan bulmaya çalışırken, ayrıca yemekli organizasyonlarla da avukatları ikna etmeye çabalıyor.