Ankara Barosu: Avukatlık boyun eğmeyi inatla reddeden meslek olarak var olacak

AK Parti, baroların seçim yöntemini değiştirmeye hazırlanıyor. Ankara Barosu, yasa değişikliğinin son dönemde belirli aralıkla gündeme getirildiğine dikkat çekerek, “Baroların seçim esasını değiştirerek onu halkın ve avukatların sesi olmaktan çıkarıp, siyasal iktidarların kapalı gözleri haline getirmeye çalışıyorlar. Bu çabalar, onu sergileyen baskı düzeninin ömrü kadar sürecektir ama avukatlık mesleği boyun eğmeyi inatla reddeden bir meslek olarak her zaman var olacaktır” dedi.

Abone ol

ANKARA - AK Parti, Ankara Barosu ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş arasında yaşanan hutbe tartışmalarının ardından yıllardır hayata geçirmeyi amaçladığı baroların yönetim şeklinin değiştirilmesini içeren yasa değişikliğini yeniden gündeme getirdi. Haziran’da çalışmaya başlayacak Meclis’in ilk gündem maddesi olması beklenen değişiklik hem baroların hem de Türkiye Barolar Birliği’nin yönetim sisteminde değişiklik öngörülüyor.

Konuya ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, baro ve meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu belirtip, "Ankara Barosu'nun ve aynı zihniyetteki yapıların Diyanet İşleri Başkanımız ile onun şahsında İslam'a yönelik fütursuz saldırılarına şahit olduk. Sadece bu örnek dahi meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin aciliyetini ve ehemmiyetini göstermiştir" ifadesini kullandı.

'YASA DEĞİŞİKLİĞİ BELİRLİ ARARLIKLAR İLE GÜNDEME GETİRİLİYOR'

Ankara Barosu, Baroların yönetim sisteminde değişiklik öngören yasa değişikliğinin son dönemde belirli aralıkla gündeme getirildiğine dikkat çekerek, “Barolar ve bazı meslek odalarının demokrasi geleneğinden çıkartılarak 'sessiz' meslek örgütleri haline getirilmesine ilişkin yasa değişikliği tartışmaları, son dönemlerde belirli aralıklarla gündeme getirilmektedir. Avukatlar ve meslek örgütleri olan barolar, insan olmanın en temel hak ve koşullarını korumak ve savunmak durumundadır. Var olmalarının ve bağımsızlığının yegane temeli budur. Bu nedenle, siyasal iktidarların savunma makamından rahatsızlık duymaları ve onları itibarsızlaştırarak tasfiye etmek için yasa değişikliklerini gündeme getirmeleri şaşırtıcı değildir. Ancak bu isteğin dile getirildiği her zaman diliminin, varlık nedeni ve yasal sorumlulukları nedeniyle barolarca ya da bazı meslek odalarınca hak ihlallerine ve inşa edilmeye çalışılan baskı ortamına karşı çıkıldıktan hemen sonraki zamana denk gelmesi ise son derece anlamlıdır” ifadelerine yer verdi.

'BAROLAR, İKTİDARLARIN KAPALI GÖZLERİ HALİNE GETİRİLMEK İSTENİYOR'

Ankara Barosu yaptığı açıklamada, söz konusu yasa değişikliğinin baroları halkın ve avukatların sesi olmaktan çıkarıp, iktidarların kapalı gözleri haline getirmeyi amaçladığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı;

“Baroların seçim esasını değiştirerek onu halkın ve avukatların sesi olmaktan çıkarıp, siyasal iktidarların kapalı gözleri haline getirmeye çalışan her türlü yasal düzenleme, vatandaşların hak arama özgürlüğüne ve savunma hakkına sınırlama getirme çabasıdır. Bu çabalar, onu sergileyen baskı düzeninin ömrü kadar sürecektir ama avukatlık mesleği boyun eğmeyi inatla reddeden bir meslek olarak her zaman var olacaktır. Barolar ve avukatlar, hak savunucusu olarak bireyin ve halkın yanındadır. Var olduğumuz müddetçe önünde düğme ve ilik olmayan cübbelerimizin anlamını unutmayacağımıza ve mesleğimize başlarken ettiğimiz yeminden dönmeyeceğimize dair halkımıza söz veriyoruz.” (DUVAR)