Ankara Barosu’nda 'başkanlık' yarışı: Tek gruptan 10 aday adayı var

Ankara Barosu'nun birçok başkanını çıkaran Demokratik Sol Avukatlar Grubu, ilk kez 10 aday adayı ile ön seçime gidiyor. Yaşanan ‘aday adayı’ patlaması, barodaki krizlerin sonucu olarak görülüyor.

Abone ol

ANKARA - Ankara Barosu, Olağan Genel Kurulu'nu ekim ayında yapmaya hazırlanırken, başkan adaylığı için birçok isim şimdiden aday adaylıklarını açıklamaya başladı.

Ankara Barosu'nun geçmiş dönemlerdeki başkanlarını çıkaran Demokratik Sol Avukatlar Grubu’nda (DSA), seçimlere beş ay kala 'çok adaylı' büyük bir yarış yaşanıyor.

DSA’NIN SON ADAY ADAYI SARIHAN

DSA’dan aday adaylığını bugün açıklayan 29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan ile birlikte aday adayı olan kişi sayısı 10 olarak güncellendi. DSA, başkan adayını belirlemek üzere 2 Haziran'da ön seçim yapacak.

Şenal Sarıhan yaptığı açıklamada ‘adalet’ ve ‘insan hakları' vurgusu yaparak, "Avukatların susmaya hakkı yoktur. Son dönemde baromuzun işkence raporunu "Fetullahçılara işkence yapılmış, taraf mı olalım" diye yayınlamamışlar. İşkencenin tarafı olmaz. İşkencenin olduğunu söylemek bile başkaldırmaktır. Evet ben grubumuzun en yaşlısıyım. Hadi gel aday ol dediler, nazlanmadan geldim" ifadelerine yer verdi. 

DİĞER ADAY OLAN İSİMLER 

Sarıhan’ın yanı sıra aday adayı olan isimler eski baro başkanı Kemal Koranel, baro yönetim kurulu üyesi Zafer Doğan Bilgin, Deniz Aksoy, Veysel Kırıcı, Ali Özdemir, Çağlar Özel, Mustafa Köroğlu, Hava Orhon ve Ömer Faruk Eminağaoğlu oldu.

‘BARODAKİ KRİZLER ‘ADAY ADAYI’ PATLAMASINA YOL AÇTI’

Geçmiş yıllara oranla 'çok katılımlı' bir ön seçime hazırlanan Demokratik Sol Avukatlar Grubu’ndaki ‘aday adayı’ patlaması, Erinç Sağkan’ın Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’na seçilmesinin ardından baroda yaşanan krizlerin bir sonucu olarak görülüyor.

Sağkan’ın gidişiyle başta 'rapor krizi' ile sarsılan Ankara Barosu, ardından gelen istifalar ve görevden almalarla gündem oldu.

‘ANKARA BAROSU’NDAKİ KRİZ DSA’YI SARSTI’

Baro kulislerinde bu durum hakkında "Ankara Barosu, tarihinde ilk kez bu kadar tartışmalı hale gelmiştir" yorumları yapılırken, bu krizlerin Demokratik Sol Avukatlar Grubu’nu sarstığı, hatta parçaladığı ifade ediliyor. DSA ise duruma, tartışmalara çözüm olma noktasında yaşanan aday adaylığı artışının normal olduğu görüşünde.

Geçen aylarda DSA’dan aday adaylığını açıklayan Onur Tatar, kısa süre önce bir başka aday Veysel Kırıcı lehine seçimden çekildi. Tatar’a göre seçime yaklaşılırken bu tarz birleşmeler daha da artacak.

AVUKAT HAKLARI GRUBU ADAYINI AYLAR ÖNCE BELİRLEDİ

Öte yandan son seçimlerde oylarını artıran Avukat Hakları Grubu da ekim ayında yapılacak seçime katılacak. Grup, Ankara Barosu seçimlerinden aylar önce adaylarını Hakan Gönenç olarak belirledi.