Tüm Emekli-Sen'i kapatma kararı Bölge İdare Mahkemesi'nden döndü

Tüm Emekli-Sen, hakkında Ankara İş Mahkemesi’nin verdiği kapatma kararına itiraz etti. Davayı değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi, kararı bozdu. Mahkeme Anayasa'nın 17. maddesindeki “herkes yaşama maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir” ilkesini hatırlattı.

Abone ol

ANKARA- Ankara Valiliği, emekli maaşlarındaki eşitsizliğin giderilmesi ve emekli haklarının korunması için örgütlenen Tüm Emekli-Sen hakkında ‘faaliyetlerinin durdurulması’ istemiyle Ankara Nöbetçi İş Mahkemesi’ne geçtiğimiz aylarda dava açtı.

Balgat Adliyesi 34. İş Mahkemesi'nde Eylül ayında görülen davada mahkeme heyeti “Kuruluşunda eksiklikler olduğu” gerekçesiyle sendikanın faaliyetinin durdurularak kapatılmasına karar verdi.

MAHKEME ANAYASA'NIN 17. MADDESİNİ HATIRLATTI

Kapatma kararını bir üst mahkemeye taşıyan sendika, hukuk mücadelesini kazandı. Ankara 34. İş Mahkemesi’nin sendika hakkında verdiği kapatma kararı, Ankara Bölge Adliyesi 29. Hukuk Dairesi tarafından bozuldu.

29. Hukuk Dairesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri esas alarak Anayasa'nın 17. maddesinde yer alan “herkes yaşama maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir” ilkesine dayanarak emeklilerin sendika kurabileceğine ve üye olabileceğine hükmetti.

“BU KARAR HUKUK ÖNÜNDE KAZANIM”

Tüm Emekli-Sen'den sürece ilişkin yapılan açıklamada bu kararın hukuk önünde bir kazanım olduğuna dikkat çekildi. Sendika açıklamasında “Bu kararla birlikte 13 milyon 500 bin emeklinin sendikamıza üye olabilir, örgütlenebilir hale gelmesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır. Bu karar çok önemli hukuksal bir belge ve kazanımdır. Elde edilen kazanım dayanışma ile, örgütlü mücadele ile, hepimizin çabası ile kazanılmıştır” ifadelerine yer verildi. (DUVAR)