'Ankara Caz Festivali' 23'üncü kez müzikseverlerle buluşacak
Bu yıl "Düet" temasıyla 23'üncü kez müzikseverlerle buluşacak Uluslararası Ankara Caz Festivali iki hafta Ankaralılara konuk oluyor. Festivalin küratörü ve Caz Derneği Başkanı Özlem Oktar Varoğlu geçmişten bugüne festivalin serüvenini ve bu yılki festivalin içeriğini anlattı.
ANKARA - Uluslararası Ankara Caz Festivali bu yıl 23'üncü kez 26 Nisan ile 12 Mayıs tarihleri arasında Ankaralı müzikseverle buluşacak. İki hafta sürecek festival kapsamında 18 farklı etkinlik organize edildi.
Her yıl farklı bir tema belirleyerek izleyicisiyle buluşan festival, önemli gördüğü konuların altını "cazla" çiziyor. Bu yıl cinsiyet eşitliğini merkeze alan ve temasını "Düetler" olarak belirleyen festival ekibi , 1 kadın ve 1 erkeğin aynı sahnede olacağı bir program hazırladı.
'ANKARA'DA BİR İLKİ BAŞLATTIK'
Elde edilen bilet gelirlerini Caz Derneği burs fonuna aktararak caz alanında yüksek lisans ve üzeri programlarda eğitim görmek isteyen öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlayan festivalin küratörü ve Caz Derneği Başkanı Özlem Oktar Varoğlu sorularımızı yanıtladı.
Uluslararası Ankara Caz Festivali bu yıl 23'üncü kez müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin en uzun soluklu festivalleri arasında yer alan bu organizasyon geçmişten bu güne nasıl bir yol kat etti?
1995 yılında Ankaralı bir grup cazsever ile ODTÜ’de Caz Günleri ile başladık ve birkaç yıl sonra uluslararası bir festivale dönüştü. Burada en büyük rol üniversitenin o dönem bize yer vermesi, yanımızda olması... İmkanlarımız oldukça kısıtlı idi. Sponsorumuz yok denecek kadar azdı. Caz Derneği gerek müzisyenlere kıymet verecek, hak ettikleri sahne ve seyirci ile buluşma olanağı sağladı. O dönemde caz müziğine yapılan çok fazla bir etkinlik yoktu. Ankara’da bir ilki başlattık diyebilirim. Bu örnek hareket şu an diğer illerde yapılan caz festivallerine de bizimde dahil olmamız ile dalgayı güçlendirdi.
'BOL DÜETLİ PROGRAM BEKLİYOR'
Müzikseverleri nasıl bir program bekliyor?
Bol düetli bir program bekliyor. 26 Nisan – 12 Mayıs 2019 tarihleri arasında 18 etkinliğimiz olacak. Üniversite kampüsünde, konser salonunda, caz kulüplerinde birbirinden farklı dinamiklerde konser, söyleşi ve sergilerimiz olacak. Biletleri Biletix’ten temin edebilir arzu edenler. Ayrıca bu yıl bir de sosyal sorumluluk katkımız var. 23'üncü Uluslararası Ankara Caz Festivali, bilet satışı üzerinden 5 TL’yi UNICEF’in Türkiye’deki ‘Kız ve Erkek Çocuklar arasında Eşitlik’ programına bağışlayacak, Bağışlar, UNICEF’in kamu ortakları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğinde, kız çocuklarının eğitime devamının desteklenmesi ve eşit fırsatlara kavuşması için yapılan çalışmalarda kullanılacak.
'OKYANUSTA BİR DAMLA DA OLSA...'
Her yıl farklı bir tema benimseyen festival bu yıl da 'Düet' temasıyla müzikseverlerle buluşacak. Bu tema nasıl ortaya çıktı?
Her yıl değişik bir tema ile izleyicisiyle buluşan festival, önemli konuların altını cazla çiziyor. Festival Küratörü olarak tasarlarken amaçladığımız temayı şöyle özetleyebilirim: “Bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak festival aracılığı ile toplumsal bir olaya caz camiası olarak tepki vermeyi ve sanat ile toplumun ayrıştırılamayacağının altını çizmeye çalışıyoruz. 2019 yılı, Cinsiyet Eşitliği temasının cazda karşılığını bulduğunu düşündüğümüz "Düetler" olarak belirlendi. 1 kadın ve 1 erkeğin sahnede "#eşit koşullarda İLETİŞİM KURABİLİYOR" olmasını ve bunun "GÖRÜNÜR" kılınmasını hedefledik. Her alanda kadın ve erkek eşit şartlara sahip olmalı, bunun başka türlü olması düşünülememeli. Okyanusta bir damla da olsa, bu konuyu hakkıyla işlememiz için birlik olarak sizlerin festivalimize dahil olmaya davet ediyoruz.
Festival boyunca bir kadınla bir erkek aynı sahneyi eşit bir şekilde paylaşacak. Ne yazık ki cinsiyet eşitliğinin tam anlamıyla içselleştirilemediği bir toplumda yaşıyoruz. Müzik cinsiyet eşitliğini sağlamak için en önemli araçlardan değil mi?
Aslında daha ilk anne karnında başlıyoruz ayrıştırılmaya. Pembe ve mavi diye hemen bebek eşyaları ikiye ayrılıyor ve bu ayrılık arasındaki fark büyüyerek devam ediyor. Ben inanıyorum ki sadece müzik değil, sanatın, bilimin, sporun tamamı bunu birleştirici güce sahip. Toplulumuz, çocuklarımız ne kadar sanatla, bilimle, sporlar eğitilirlerse böyle eşitsizlik gün geçtikçe azalacaktır.
'ÜLKEMİZDE BİR CAZ OKULU YOK'
Festivalden elde edilen bilet gelirlerini Caz Derneği burs fonuna aktararak caz alanında yüksek lisans ve üzeri programlarda eğitim görmek isteyen öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlıyorsunuz. Müziğin geleceğine yatırım yapmak nasıl hissettiriyor?
Evet ufakta olsa öğrencilere destek olmaya çalışıyoruz. Yurt dışında okulların yıllık ücretli çok yüksek bunu karşılayacak maddi gücümüz henüz yok. Biz ancak yol parası, ihtiyaç ve/ya orada hayatı sürdürmesine katkı olacak bir fon sağlıyoruz. Yıllardır festivalin bilet gelirlerinin büyük bir bölümünü biriktiriyoruz. Burs fonumuzun amacı ise yüksek lisans ve üzeri programlara katılmak ,devam etmek isteyen müzisyenlerimize destek olmak. Çünkü ülkemizde bir caz okulu yok. Bizim ülke olarak caz bölümlerinde bu programların açılmasına ve doktoralı, akademik eğitimi olan caz müzisyenlerine ihtiyacımız var.
'DERNEK OLARAK SPONSOR SORUNU YAŞIYORUZ'
Festival 23 yıldır müzikseverlerin destekleriyle bu günlere geldi. Özellikle önceki dönemki yerel yönetimlerin festivale doğrudan desteğinin olmadığını biliyoruz. Bundan sonraki yıllarda yerel yönetimler festivale ne tür katkılar sağlayabilirler?
Bizimle beraber herkes sanırım bir nebze gelişiyor. Bundan 5 yıl önceki “festival” algısı ve halkın tepkisi ile şuan pozitif anlamda bir fark var. Caz Derneği olarak bir sivil toplum kuruluşu olarak 23 yıldır belediye, valilik, bakanlık olmak üzere onlara hep ne yaptığımız, şehrimiz için, insanımız için neler amaçladığımız anlatıyoruz, davet ediyoruz. Yerel yönetimlerde bu çabayı anlıyorlar geçmiş yıllara göre daha fazla destek olmak için yanımızda oluyorlar. Ancak biz bir dernek olarak ciddi anlamda sponsor sorunu yaşıyoruz. Avrupa'da olduğu gibi bakanlığın veya belediyenin bilsek ki her yıl festivale düzenli bir gelir beyan edebileceğini o zaman çok rahat ve içerik olarak daha gelişmiş bir festival hazırlayabiliriz.