Ankara Kadın Platformu: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, bizim için bitmedi

Ankara’da bir araya gelen kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin failleri daha da cesaretlendirdiğini belirterek, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini söyledi.

Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Türkiye’nin "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Sözleşmesi"nden resmi olarak çekilmesinin üzerinden tam bir yıl geçti.

Türkiye’nin 11 Mayıs 2011 tarihinde ilk imzacısı olduğu "İstanbul Sözleşmesi" Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan kararla 20 Mart 2021 tarihinde feshedildi, 1 Temmuz 2021’de ise sözleşmeden 'resmi' olarak çıkıldı.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz bizim için bitmedi" pankartı önünde "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Yaşasın kadın dayanışması", "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" sloganları eşliğinde eylem düzenledi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KALKTI, FAİLLER CESARETLENDİ'

Ankara Kadın Platformu adına konuşan Zeynep Ülger, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin tüm kazanılmış haklara yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. Ülger, şunları ifade etti:

"Yıllardır uygulanması için mücadele ettiğimiz İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçilen bu bir yılda ne oldu? 302 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 254 kadın cinayeti şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti. Kadınların nafaka hakkına göz dikildi, boşanmalarda aile arabuluculuğu getirileceği tartışıldı. Şiddet gören kadınlara karakollarda İstanbul Sözleşmesi kalktı biz koruma vermiyoruz denildi. Koruma tedbirlerinin reddedildiği, mevcut uzaklaştırma kararlarının uzatılmadığı, tecavüz faillerinin tutuksuz yargılandığı bir fiiliyatta failler daha da cesaretlendirildi."

‘HAYATLARIMIZDAN, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

İstanbul Sözleşmesi’nin amacının kadınları her türlü şiddetten korumak, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele etmek, her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınları güçlendirerek gerçek anlamda kadın erkek eşitliğini teşvik etmek olduğunu söyleyen Ülger, şöyle devam etti:

"İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmek devletin en temel sorumluluğu olan kadınların yaşam hakkını korumaktan vazgeçmek demektir.
Kadın-erkek eşitliğine inanmadığını her fırsatta söyleyen Cumhurbaşkanın sözleşmeden çekilme kararı, iktidarın kadın düşmanı politikaları, gerçek adalet değil erkek adaleti uygulayan yargı, mağduru korumak yerine failin sırtını sıvazlayan kolluk dahil biz kadınların yaşamını cehenneme çeviren kim varsa her bir eylemlerinin hesabını soracağız. İmza çekilme kararının açıkça Anayasa'ya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davaları Danıştay'da görülürken her duruşmada Türkiye'nin dört bir yanından gelen kadınlar salonu doldurdu ve sözleşmeden vazgeçmeme iradesini ortaya koydu. 'Yargı bağımsızlığı' da düşünüldüğünde verilecek karar ne olursa olsun haklarımızdan, hayatlarımızdan ve eşit yaşam mücadelemizden de İstanbul Sözleşmesi'nden de vazgeçmeyeceğiz. Bizim için bitmedi.”

19 MART’TAN BU YANA 361 KADIN KATLEDİLDİ

19 Mart gecesi sözleşmeden çıkılmasının ardından kadınlar sokaklara çıkıp "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz" diyerek Türkiye’nin dört bir yanında eylemler düzenledi. İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali talebiyle açılan davaların üçüncü grup duruşmaları geçtiğimiz günlerde Danıştay’da görüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun düzenli olarak yayımladığı verilere göre ise 19 Mart’tan bu yana 361 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 286 kadın ise şüpheli olarak ölü bulundu.