Ankara Kadın Platformu: Ne kadar olursak o kadar güçlüyüz
Ankara’da kadınlar anayasa değişikliği tartışmalarını konuşmak ve referanduma ilişkin ortak sözünü söylemek üzere buluştu. Referandum tartışmalarına ilişkin kadınların söyleyecek sözü olduğunu belirten kadınlar "Söylemezsek çatlarız" dedi.
DUVAR - Ankara Kadın Platformu'nun çağrısına 60’a yakın kadın örgütü cevap verdi. Siyasi partiler, dernekler, kitle örgütleri, sendika ve mahallelerden gelen kadınlar Çağdaş Sanatlar Merkezinde buluştu.
Evrensel'in haberine göre, salonu hınca hınç dolduran kadınlar “anayasa değişikliği kadınların hayatını nasıl etkileyecek, kadınlar bu süreçte neler yapabilir, üzerine konuştu. “Umudum var çünkü” ile “Söylemezsem çatlarım” panosu oluşturan kadınlar, hem sözlerini söyledi hem de umutlarını, isteklerini, düşüncelerini bu panolara yazdı. Kadınların sosyal medyada da etkinlik boyunca paylaştığı #söylemezsemcatlarim hashtag’i Twitter’da en çok konuşulan hashtag’ler arasına girdi.
‘MÜCADELEYİ ÖRGÜTLEMEK İÇİN GELDİK’
Etkinlik kadınların mücadelesi ve kazanımlarına ilişkin fotoğraflardan oluşan video gösterimiyle başladı. Ardından oluşturulan forum divanını Kadın Koalisyonları Başkanı İlknur Üstün, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Sema Kendirci ve Ankara Feminist Kollektif’ten Gülsen Ülker yürüttü.
Divan kadınların çağrı metnini paylaşarak, buluşmanın sebebini açıkladı. Sema Kendirci, kadınların yaşamını doğrudan etkileyecek bir seçim için buluştuklarını söyledi. Kadınların yaşamlarına yönelik bazen sessiz, bazen de şiddet içeren saldırılara karşı kadınların endişeli olduklarını söyleyen Kendirci neler yapılabileceğini konuşmak ve mücadeleyi örgütlemek üzere bir araya geldiklerini dile getirdi.
Gülsen Ülker de kadınlardan yana bir süreci örmek için bir araya geldiklerini vurguladı. Kendi geleceğine sahip çıkan kadınlar olarak buluştuklarını belirten Ülker, “Ne kadar çok olursak o kadar güçlüyüz” dedi.
Anayasa değişikliklerinin kadınlara sorulmadan hazırlandığına dikkat çeken İlknur Üsten ise kadınların taleplerini görünür kılmak için buluştuklarını ifade etti.
ELİMİZDEKİ HAKLARI KAYBETME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
Forum öncesinde Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Sibel Kızılkaya İtkü de “Anayasa değişikliği ve kadın” konulu bir sunum gerçekleştirdi. İtkü, şiddete, çocuk istismarına, çocuk evliliklerine karşı bugüne kadar yürüttükleri mücadeleyi ve gerektiğinde Meclis önünde gerçekleştirilen eylemleri hatırlatarak, kadınların hak ve özgürlük taleplerinin anayasa değişikliğiyle birlikte artık bir muahatapı olmayacağını çünkü Meclisin işlevsizleşeceğini söyledi. Var olan mecliste düşük olan kadın temsil oranının anayasa değişikliğiyle sıfırlanacağını kaydeden İtkü, “Bırakın yeni haklar kazanmayı, elimizdeki hakları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız” dedi.
Gerçekleşen forumda onlarca kadın söz aldı. Kadınlar konuşmalarında AKP iktidarının 14 yıl boyunca kadınları yok sayan söylemleri olduğunu belirterek, kadınlara yönelik şiddeti, eşitsizliği artırıcı politikaları olduğununda ortaklaştı. Anayasa değişikliğindeki maddelerde kadınların yok sayıldığını kaydeden kadınlar, anayasa değişikliğiyle birlikte kadınların artık hiç sözü olmayacağına karar verdi. Bu süreçte kadınların daha görünür olması ve geleceği için kendi sözünü söylemesi gerektiğinde ortaklaşan kadınlar tartışmalar sonunda referandumda ortak “Hayır”ı örgütleme kararı aldı.
“Hayır”ı örgütlemek için yapacaklarını da konuşan kadınlar, eylem ve etkinlik kararı aldı. Ortak bir deklarasyon hazırlayan kadınlar, saldırılara karşı referandum süreci ve sonrası ile birlikte 8 Mart’ı daha güçlü bir şekilde örgütlemek için katılımcı kadınlardan bir koordinasyon oluşturdu.