Ankara Sürücü Kursları Derneği: Devlet bize yardımcı olmadı

Covid-19 tedbirleri kapsamında eğitim ve faaliyetleri 30 Nisan’a kadar durdurulan sürücü kursları bu dönemde yeni kayıt alamadı. Kredi taleplerine bankalardan olumsuz yanıt aldıklarını ve mağduriyet yaşadıklarını belirten Ankara Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Serdar Tepeöz, kira yardımı, vergi ödemesi erteleme gibi desteklerin yanı sıra faaliyete geçtiklerinde yakıt desteği de talep ettiklerini söyledi.

Abone ol

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı korona virüsü (Covid-19) tedbirleri kapsamında 16 Mart tarihinde aldığı kararla, sürücü kurslarının faaliyetlerini 30 Nisan tarihine kadar durdurdu. Bu süreçte yeni kayıt alamayan kursların faaliyetlerinin durdurulması süresinin uzatılması bekleniyor.

Türkiye genelinde 3 bin 700 sürücü kursunda 380 binin üzerinde çalışanın olduğunu belirten Ankara Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Serdar Tepeöz, kurumların taleplerinin karşılanmadığını ifade etti.

Kurumların kredilerini, kiralarını ve vergilerini ödemek zorunda olduğunu, kredi alma sürecinde zorlandıklarını belirten Tepeöz, “Araçlarımız da eğitim öğretim olmadığı için şu an kapıda yatıyor. Yakıt gider yok ama masrafları, sigortası, muayenesi durduğu yerde işlemeye devam ediyor” dedi.

'EĞİTİMLER DURDU KAYIT ALAMIYORUZ'

Covid-19 önlemleri kapsamında sürücü kurslarının eğitim ve öğretim faaliyetlerinin durdurulmasının 3 bin 700 kursun tamamını olumsuz etkilediğini dile getiren Serdar Tepeöz, “Eğitimler durdu kayıt alamıyoruz. Devlet hiçbir şekilde bize yardımcı olmadı. Sadece bazı çalışanların maaşı için verilen destekten yararlanabiliyoruz. Onun dışında hiçbir ödememizi karşılamadı. Kurumlar bütün masraflarını, kredilerini, kiralarını ve vergilerini kendi ödemek zorunda kaldı” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 30 Nisan’a kadar faaliyetleri durdurma yazısının kendilerine ulaşmasının ardından tüm öğrencilerin işlemlerini durdurduklarını aktaran Tepeöz, “Kararın uzatılacağını düşünüyoruz. Bu süreçte hiçbir şekilde yeni kayıt da alamıyoruz ve önümüz kapalı. Ne olacağını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ankara Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Serdar Tepeöz

‘ÇOĞU BANKA EĞİTİM KURUMLARINA KREDİ VERMİYOR’

Sürücü kurslarının fiyatlarının 2020 yılının sonuna kadar bin 900 TL olarak sabit olduğunu ve kurs ücretlerine zam yapılamayacağını ifade eden Tepeöz, “Şu an herkes cebinden yiyor ya da krediye başvuruyor. Devlet yardım etmediği için kurslar kredi kullanmaya çalışıyor ve çoğu banka eğitim kurumlarına kredi vermiyor. Çünkü tüm borçları gecikmeye düştü. Birçoğunun sigorta, vergi borcu olmadığı için krediler onaylanmıyor” dedi.

Devletin vergi borçlarını ötelemesini talep ettiklerini belirten Tepeöz, Avrupa’daki birçok sürücü kursuyla görüşme yaptıklarını ve kurslara elektrik, su, doğal gaz ve kira yardımı yapıldığını ifade ederek kursların taleplerine dair şunları söyledi:

“Biz maalesef bunların hiçbirini alamadık. En azından çok düşük faizli kredi talebinde bulunmak istiyoruz. Örneğin ben Ankara Ticaret Odası’na (ATO) gittim. Sonrasında ATO’nun nefes kredisine başvurmak için bankaya gittim. Ben 15 yıllık kurumum ve benden kefil istediler. Kefilsiz ve şartsız kredi vermeleri, sigorta ve vergi borçlarını sorgulamamaları gerekiyor. Ama maalesef hepsini sorguluyorlar ve olumsuz bir durumun varsa kredi alamıyorsunuz. Biz aynı zamanda faaliyete geçtikten sonra yakıt desteği de sunulmasını talep ediyoruz.”

‘İNANILMAZ BİR MAĞDURİYET VAR’

Ehliyet almak isteyenlerin taleplerinin yüzde 2 oranlarına düştüğünü ve başvuranlara, “Şu an 30 Nisan’a kadar kapalıyız. 30 Nisan’dan sonra bakanlığın vermiş olduğu karara göre eğitim öğretime devam edeceğiz ya da biraz daha bekleyeceğiz” yanıtı verdiklerini söyleyen Serdar Tepeöz, kurumlarda çalışanların şartlarına dair ise şunları kaydetti:

“Sürücü kurumlarında çalışan ve normalde emekli olanlar ücretsiz izne ayrıldı. Emekli olmayanlar ve kurumlarda en az üç yıldır sigortalı çalışanlar için devletin kısa çalışma ödeneğine başvuruldu ve asgari ücretten çalışanlar bin 500 TL civarında para alıyorlar. Örneğin bir yıldır sigortalı çalışanlara devlet hiçbir destek vermiyor. En az üç yıl içinde 450 gün kurumunun içinde sigorta olacak ki biz sana İşsizlik Fonu'ndan para aktaralım diyor. İnanılmaz bir mağduriyet var. Emekli olan ve çalışanlara emekli maaşı yetmiyordu ve ek olarak bu işi yapıyordu. O insanların emekli maaşı dışında beş kuruş bir geliri şu an yok.”

SINAVI KAZANANLAR EHLİYETİ ALABİLİYOR MU?

Bu süreçte merak edilen bir diğer konu da ehliyet sınavlarından başarılı olanların ehliyetlerini alıp alamadıkları oldu. Sınavın kazanılmasının ardından iki yıl içerisinde alınması gereken ehliyet için sürücü kursları 12.00 ile 17.00 arasında çalışmalarına devam ediyor.

Sürücü kurslarının sınavlardan başarılı olanların sertifikalarını hazırladıklarını belirten Serdar Tepeöz, “Eğitim aldığı kurumdan sertifikasını alanlar nüfus müdürlüklerine başvurabiliyor. Nüfus müdürlüklerinden online randevu alıp imza karşılığında hak kazananlar şu an ehliyetlerini alabiliyor” dedi.