Ankara ve İstanbul'un bağış hesapları bloklandı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla yerel yönetimlerin korona virüsüne karşı başlattığı yardım kampanyalarının incelenmesi için genelge yayınlandı. Genelgenin ardından İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin bağış hesaplarına bloke kondu.
DUVAR - Başta Ankara ve istanbul olmak üzere CHP'li belediyelerin korona virüsüne karşı yardım kampanyası başlatmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla 81 ilin valiliklerine genelge gönderildi. Genelgede “Son günlerde bazı yerel yönetimler başta olmak üzere kurum, vakıf ve derneklerin 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun açık hükümlerine rağmen herhangi bir izin almadan bazı hesapları ilan ederek yardım toplama faaliyetine giriştikleri görülmüştür. ‘İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır’ hükmü çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır” denildi ve kovuşturma başlatılması istendi.
Genelgenin ardından CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Burkay Düzce, Vakıfbank tarafından İBB'nin bağış hesabının bloklandığını açıkladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da Ankara Büyükşehir Belediyesinin bağış hesabına Vakıfbank tarafından blokaj konulduğunu doğruladı. Belediyelerin kendi kanunlarına göre bağış toplama yetkisi olduğuna dikkat çeken Torun hukuki mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Kanunununda belediyelerin bağış kabul etmesiyle ilgili düzenlemeler bulunduğunu hatırlatan Torun, "Genelge kanunun üzerinde değildir. Kendilerini yasaların üzerinde görüyorlarsa bilemem. Beeldiyelerimiz bir aracılık görevi yapıyor. Bu bağışların hesapları Sayıştay ve İç İşleri Bakanlığı denetimindedir. Belediye başkanlarımız da şimdiden gelen bağışları ve nerelere harcandığını açıklamaya başladılar. Kendileri bu yetkiyi kullanabiliyor. Onlar kamu ise belediyeler ne? Engellemeye karşı hukuki tüm haklarımızı kullanacağız" dedi.
Genelgenin ardından açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medyada “Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek” diyerek ilgili kanun maddelerini paylaştı ve belediye başkanlarının bağış kabul etme yetkisinin olduğuna vurgu yaptı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise sosyal medyadan kendi düzenledikleri kampanyaya verilen destekleri paylaştı:
'HER KURUŞUNUN HESABINI VERECEĞİZ'
Mansur Yavaş yaptığı açıklamada, bağışların nerelerde kullanıldığı yönünde günlük olarak bilgilendirme yapıldığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:
"6 Milyon Tek Yürek dayanışma kampanyamıza 81 bin 268 kişi gıda yardımı için başvurmuştur. İşini kaybetme gerekçesiyle de 14 bin 662 kişi destek talebinde bulunmuş olup, sayı her dakika artmaktadır.
Bağışların nerelerde kullanılacağı her gün siz değerli vatandaşlarımıza duyurulacaktır. 150'si engelli çalışan 775 simitçi esnafımıza ilk etapta 500'er lira maddi ve gıda desteği başladı. Dayanışmanın güzelliğini birlikte yaşayacak, bağışlarınızın her kuruşunun hesabını vereceğiz."
İş insanlarından sanatçılara, öğretmeninden sporcusuna kadar binlerce insanın bağışta bulunduğu kampanyaya, EGO otobüs şoförlerinin de aralarında topladıkları 20 bin 947 lira ile katıldığı öğrenildi. Belediyenin yardımlarından yararlanmak isteyenler, "Başkent Mobil" uygulaması, "Başkent 153" telefon hattı veya belediyenin internet sitesindeki "Dayanışma Platformu" sayfasından başvurabilecek.
GENELGE: KOVUŞTURMA YAPIN
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla yayınlanan genelgede şöyle dendi:
"Kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek ya da destek olmak üzere ‘gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergilerin’ yardım toplayabilecekleri 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nda düzenlenmiştir.
Anılan Kanun ile gerçek kişiler, kurumlar, dernek ve vakıfların, açtıkları banka hesabı üzerinden kişilerin para yatırması veya bir makbuz karşılığında para toplanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu kapsamda Kanunun 6. maddesinde yardım toplayacak gerçek kişiler ve kurumların yetkili makamdan izin alma zorunluluğu düzenlenmiş 7. maddesinde ise yardım toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa o ilin valisi, yardım toplama faaliyeti birden fazla ili kapsıyorsa yardım toplama faaliyetine girişecek gerçek veya tüzel kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu ilin valisinden izin alınacağı ve izni veren valilik tarafından ilgili valiliklere ve İçişleri Bakanlığına bilgi verileceği hüküm altına alınmıştır.
Son günlerde bazı yerel yönetimler başta olmak üzere kurum, vakıf ve derneklerin 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun açık hükümlerine rağmen herhangi bir izin almadan bazı hesapları ilan ederek yardım toplama faaliyetine giriştikleri görülmüştür. Yasalarımızda yerel yönetimlerin Yardım Toplama Kanunundan muaf olduklarına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla belirli banka hesapları ilan ederek vatandaşlardan yardım talep etmek gibi yardım toplama faaliyetlerine ilişkin tüm iş ve işlemleri Yardım Toplama Kanunu hükümlerine uygun olarak yapmak zorundadırlar. Bu çerçevede, söz konusu kurum, dernek ve vakıfların faaliyetlerini ve uygulamalarını Yardım Toplama Kanununun hükümlerine uygun yürütmeleri uyarılara rağmen mevzuata uygun faaliyet yürütmeyenler ile ilgili anılan Kanunun 6. maddesinin ‘İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır’ hükmü çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır."