Ankara yangını: Hukuksuz yapılar tehdit ediyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Garı bölgesinde çıkan yangına ilişkin yaptığı açıklamada, “Tarihi yapıların yanına hukuksuz yapılar yaparak kültür varlıklarını tehdit ediyorsunuz” dedi.

Abone ol

ANKARA - Ankara’da Medipol Üniversitesi Hastanesi inşaatında çıkan yangın kısa sürede söndürüldü. Tarihi Ankara Garı’nın yanında bulunan inşaatta çıkan yangına ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi açıklama yaptı.

Yangının çıktığı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’nin hastane alanına ilişkin açtıkları davanın devam ettiğini belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kentler nüfus yoğunluğunu artırıcı kentleşme politikaları ile büyük yangınlara gebe. TCDD Gar yerleşkesi de parçalanarak özelleştirilmiş, Medipol’e peşkeş çekilerek yanlış kararlar verilmiştir. Kurumların içini boşaltarak parçalayarak kültürel varlıklarımızı tehdit ederek hukuksuz yapıların inşasına onay verenler yangınlarında sorumlularıdır” dedi.

‘HUKUKSUZ YAPILAR YAPARAK KÜLTÜR VARLIKLARINI TEHDİT EDİYORSUNUZ’

Yangının izolasyon malzemelerinden kaynaklandığının açıklandığını, bu malzemenin yangına dayanıklı olması gerektiğini belirten Candan, yaptığı açıklamada, “Tarihi kültürel varlıklarımızın olduğu yerlerde özel bir yangın teçhizatının olması gerekir. TCDD Garı bölünerek Medipol’e verilen ve davamızın olduğu alandaki inşaatta çıkan yangın söndürülmüş de olsa, daha büyük kentsel yangınlara hazırlanacak multidisipliner bir çalışmaya ihtiyaç var. Tarihi yapıların yanına hukuksuz yapılar yaparak kültür varlıklarını tehdit ediyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

Kentsel ölçekte büyükşehirlerde bir yangın senaryosunun uygulanmasının şart olduğunu vurgulayan Candan’ın açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

İTFAİYENİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI GEREKİYOR: İklim krizinde artık kentler de bir potansiyel yangın alanıdır. Küresel ısınmadan kaynaklı yangınların kentlere ulaşacağı ve buna yönelik hazırlık yapılması gerektiği ortadadır. Malzemesinden planlanmasına mimarisine kadar yangın senaryosu bütünlüklü bir şekilde ele alınmalıdır. İtfaiyenin yeniden yapılandırılması gerekiyor. Bir yangına gidince itfaiyeci nereden müdahale edecek nasıl müdahale edecek bunların hepsi bilinmelidir. Rezidans alanları TOKİ yapıları yüksek yoğunluklu yapılaşmalarda kentsel alandaki nüfus yoğunluğundan kaynaklı kentlerde çıkacak yangınlarda nasıl müdahale edilebileceğine dair bir hazırlık yapılması gerekiyor. Merkezi yönetiminin yerel yönetimle koordinasyon sağlaması gerekiyor.

5 BİN NÜFUSLU REZİDANSLAR YAPILIYOR: Yangınlar kentlere de sıçrayabilir kentler yanabilir, kentsel ölçekteki aşırı nüfusa ve son dönemdeki AVM’lere yönelik çevresel etki değerlendirmeleri yapıyoruz. Cam yüzeylerin ısı adacıklarını biriktirdiğini en ufak bir tehlikede yangına dönüşeceğini ve müdahale edilemeyeceğini görüyorsunuz. 5 bin nüfuslu rezidanslar yapılıyor. Bu yapılarda ya da şehir hastanelerinde bir yangın yaşandığında kentsel yangın senaryolarının bütüncül olarak hazır olması gerekli. İtfaiye istasyonlarının ve itfaiye personellerinin artırılması çok önemli. İtfaiye personellinin bir mesleki statüsü dahi yok.

HÜKÜMETİN İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR: Tüm bu yaşananlar bilim ve tekniğini rehber almayan yönetimlerin devrinin sonlandığını gösteriyor. Bu yangınlar ve yönetememe hali ülkede cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin iflas ettiğini gösteriyor. Altyapı yetersizliğimiz ortaya çıkıyor. Koordinasyon sorunu var. Hükümetin acilen istifa etmesi ve seçim sürecine kadar da krizleri koordine edecek bir yapının kurulması gerekiyor. Bütün karşı karşıya kaldığımız sorun küresel ısınmadan kaynaklı yaşam sorunu haline gelmiştir. Önlem alamamış altyapıyı güçlendirememiş bir yapıyla karşı karşıyayız. (DUVAR)