Ankara'da asbest tehlikesi uzun dönemli

Ankara'da asbest bulunan Havagazı Fabrikası'nın yıkımı durduruldu. Meslek hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, kanser yapıcı özelliğiyle bilinen asbestin etkilerinin 20 yıl sonra bile ortaya çıkabileceğini söyledi.

Abone ol

ANKARA - Ankara kent merkezinde bulunan ve 350 ton asbest barındırdığı ihale şartnamesinde yazılı olan tarihi Havagazı Fabrikas'ının yıkımı, meslek odalarının başvurusu üzerine Bölge İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Ancak çevresinde okullar, konutlar, Ankara Garı ve çok sayıda işyeri bulunan yapının yıkılmasının ardından şehirde asbest krizi patlak verdi.

Göğüs ve meslek hastalıkları konusundaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. İbrahim Akkurt, yıkımı değerlendirdi. Birçok ülkenin özellikle inşaat sektörü alanında, güçlü bir madde olduğu için asbesti kullandığını belirten Akkurt, araştırmalar sonunda zararlar ortaya çıkınca yasaklamaların geldiğini belirtti.

Toraks Derneği'nden Ankara'ya uyarı: Asbest riski ciddiye alınmalı

'ASBESTLİ BİNALAR TESPİT EDİLMELİ'

Havagazı fabrikasındaki asbest değerlerinin yüksekliğinin Mimarlar Odası tarafından tespit edildiğini söyleyen Prof. Akkurt, Gazete Duvar'a şunları söyledi:

“Bölgeyle ilgili eğer devlet tarafından tedbir alınmazsa özellikle TMMOB’a büyük yük düşüyor. Asbestli binaları belediyelerle beraber tespit etmezlerse bu saçılma halk sağlığını ciddi boyutta etkileyecektir ve önümüzdeki yıllarda devam edecektir. Farklı boyutlarda iki yapı arasında bir uzlaşımın olması ve tespit çalışmalarının yapılması gerekiyor.”

Ankara'da asbest çevreye yayılmış

ASBESTİN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR

Asbestin uluslararası alanda ve Türkiye’de kabul edilen ortam sınır değerinin 0.1 lif/metreküp olduğunu aktaran Akkurt, bunun üzerindeki her türlü değerin hastalık yapma potansiyeli taşıdığını belirtti. Asbestin etkilerinin uzun sürede ortaya çıktığını söyleyen Akkurt, görülen hastalıkların iki ana gruba ayrıldığı kaydetti. Akkurt, sözlerini, şu şekilde sürdürdü:

“Birincisi asbestin akciğerlerde birikmesinin sonucunda oluşan bir toz hastalığıdır. Akciğer üzerindeki zarların kalınlaşmasıdır. Bunun ortaya çıkması da ortalama 10-20 yıldır. Bazı kanser olaylarında ise bu 20-40 yılı bulur. Bu işin kötü tarafı. İyi tarafı kişinin solunum savunma mekanizması iyiyse o miktar daha girmeden eritebilme hastalık yapıcı potansiyeli ortadan kaldırabilme söz konusudur. Her maruz kalanın yüzde yüz kanser olacağı şeklinde mutlak bir kural yok ama kimin ne kadar ne zamanda etkileneceği bilinemediğinden uluslararası mecralarda küçük ihtimalin bile insanı hasta edebileceği değerlendirilir.”

'Gökçek Ankara'da Çernobil'e neden oldu'

ASBEST ÖLÇÜM RAPORU YAYINLANDI

Havagazı Fabrikası'nın yıkımı sırasında ortaya çıkan asbestin riskiyle ilgili tartışma da devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin yaptırdığı ölçümde 4 noktada amphibole (en tehlikeli kanser yapıcı) maddesi tespit edildiği açıklandı. Asbest olmadığı açıklamalarının ardından Mimarlar Odası, ölçüm raporlarını yayınladı.

Tüm vatandaşları suç duyurusunda bulunmaya çağıran Mimarlar Odası, asbest olmadığını söyleyenleri buna dair rapor açıklamaya davet etti. (DUVAR)

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin raporu şöyle:

'Binanın asbestli olmayan bölümü yok'

Gökçek: Asbest yayılmasın diye yıktık

Gökçek hakkında suç duyurusu ve karantina çağrısı