Ankara’da ‘Eğitim ve Araştırma’ sorunu: Türkiye’de bir göz hastanesi kaldı

Sağlık Bakanlığı verileri, Ankara’da “kapatılmayan” hastanelerdeki ‘uzman hekim’ sorununu açığa çıkardı. Hekim sayılarındaki azalma, ‘Eğitim ve Araştırma’ statüsünün kalkmasına neden oldu.

Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Ankara’da Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla kapatılması gündeme gelen beş hastanede yaşanan karmaşa, sağlık hizmetinde sorunları beraberinde getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, söz konusu hastanelerin mevcut hizmetine devam ettiğini açıklasa da personel sayısı, randevular ve yetersiz tıbbi malzeme bu açıklamayı doğrulamıyor.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde yönelttiği “Kapatılmak istenen hastanelerde kadro arttı mı?” sorusuna yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Tabii ki artıyor” dedi. Ancak bakanlığın son açıkladığı veriler bu sözleri desteklemiyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ‘Personel Dağılım Cetveli’ne göre Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla kapatılması planlanan beş hastanedeki uzman hekim sayısında ciddi azalış dikkat çekti.

ANKARA’DA ‘UZMAN HEKİM’ SORUNU YAŞANIYOR

Bakanlığın mayıs ayında açıkladığı Personel Dağılım Cetveli’ne göre, kapatılması söz konusu olan Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzman hekim sayısı 192 iken, bu sayı yüzde 76 azalarak 46 hekime düştü. Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise 132 hekim görev yaparken, bu sayı yüzde 62 azalarak hekim sayısı 50’ye düştü.

Öte yandan Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzman hekim sayısı 41 iken, şu anda 16 hekim sağlık hizmeti veriyor. Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise 342 uzman hekim sayısı 160’a düştü.

‘EĞİTİM VE ARAŞTIRMA VASFI TÜMÜYLE BİTTİ’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Sağlık Bakanı Koca’nın hastanelerin mevcut hizmetine devam ettiğine ilişkin açıklamalarının ‘doğruyu yansıtmadığını’ ve ‘çelişkili’ olduğunu söyledi. Personel Dağılım Cetveli’nde yer alan hekim sayılarının ‘Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ vasfının tümüyle kalkması anlamına geldiğini belirten Yalçınkaya, şunları kaydetti:

“Ankara’da diğer kamu hastanelerinde azalma olmazken kapatılmak istenen hastanelerdeki düşüş dikkat çekiyor. Türkiye’de ‘göz’ alanında iki eğitim ve araştırma hastanesi var. Hekim sayılarındaki düşüşle birlikte devlet hastanesi statüsüne dönüşen Ulucanlar fiilen kapatıldı. Türkiye’de bir tane göz eğitim ve araştırma hastanesi kaldı, o da İstanbul’da bulunan ‘Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma’. Öte yandan Sami Ulus’ta azalan uzman hekim sayısı ve ‘Eğitim ve Araştırma’ statüsünü kaybetmesi, ‘Türkiye’de bir tane çocuk cerrahisi alanında çalışan hastane kaldı’ demek. O da İzmir’de bulunan ‘Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’. İstanbul’da ve İzmir’de devam eden bu hastanelerinde nitelikli olarak hizmet sunmasına imkân yok.”

‘BAKANIN ‘PERSONEL CETVELİ’NDEN HABERİ YOK’

Sağlık Bakanlığı’nın kapatılmak istenen hastanelerden bazılarının yıkılıp yeniden inşa edileceğine ve kadro bakımından güçlendirileceğine yönelik söylemlerinin ‘gerçekçi’ olmadığını ifade eden Yalçınkaya, kapatılmaktan vazgeçilen hastanelerde acil bölümünde çalışan personelin iş yüküne dikkat çekerek şunları dile getirdi:

“Bakanlığa sormak lazım. Etlik Şehir Hastanesi’nin temeli 2013’te atıldı, 36 ayda tamamlanacağı söylendi, ancak 10 yılda bitti. Yeniden inşa etmeyi planladığınız Dışkapı ya da bahçesine yeni bir bina eklemeyi düşündüğünüz Onkoloji’yi kaç yılda bitireceksiniz? Bakan ya bilmiyor ya da bilerek yanıltıyor. Bakanlığın yeni bir hastane müjdesi vererek seçimlere gidilmesi şüphe uyandırıyor. Bakan Koca geçen ayın 25’inde Meclis’te kadroların artacağını ifade etti ama personel cetveli çok farklı söylüyor. Ya Bakan’ın haberi yok ya da dünden bugüne kararlar değişiyor.”

‘EĞİTİM VE ARAŞTIRMA YAZIYOR, KAPI AÇIK AMA HİZMET YOK’

Ankara Tabip Odası Başkanı Muharrem Baytemür ise kapatılmayan hastanelerde yaşanan ‘kaotik ortam’ sebebiyle her gün farklı sayıda ve geçici görevle gelen hekimin görev yaptığını, acil müdahale dışında ileri derece ameliyatların gerçekleşmediğini ifade etti. “Hastanenin üstünde ‘Eğitim ve Araştırma’ yazıyor, bina yerinde, kapı açık ama hizmet yok, genel hastaneye çevrilmiş durumda” diyen Baytemür, şunları kaydetti:

“Beş kamu hastanesine yatırım yapılmadı. Çivi bile çakılmadı. Kadro sayılarındaki zayıflık ortada olduğu halde ‘eski halinde çalışıyor’ demek gerçekçi gelmiyor. Kaotik bir tablo yaşanıyor. Kadroların büyük bölümü Etlik Şehir Hastanesi’ne gönderildi. Kapatılmayan hastanelerdeki hekimlerin iş yükü çok fazla resmen ötekileştirildiler.”