Ankara’da ‘kapanmayan’ hastaneler atıl vaziyette: 90 hekim gittik, 13 hekim 6 asistanla döndük

Ankara’da hastaneler ‘kapandı/taşındı’ tartışmalarının ardından sağlık hizmetinde aksaklıklar yaşanıyor. Hastanelerden randevu alınamazken, tıbbi malzemeler eksik, ameliyat sayıları düşük.

Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Ankara’da Etlik Şehir Hastanesi’nin hizmete girmesiyle, bir kısım hastanenin kapatılması gündeme geldi. Kamuoyundan yükselen itirazın ardından Sağlık Bakanlığı geri adım attı fakat taşıma işlemi başlayan hastaneler eskisi gibi sağlık hizmeti veremiyor. Taşınma kararı alınıp daha sonra bundan vazgeçilen hastanelerde yetersiz personelden tıbbi malzeme eksikliğine, ameliyat sayısının düşmesinden fiziki koşulların olumsuzluğuna kadar çok sayıda sorun yaşanıyor.

Öte yandan Ankara’daki hastanelerde bir diğer sorun da randevu sisteminde yaşanıyor. Kapatılmak istenen hastanelerden randevu almaya çalışıldığında ya randevu bulunamıyor ya da sistem başka bir hastaneye yönlendiriyor.

‘90 HEKİMLE GİTTİK, 13 HEKİM 6 ASİSTANLA DÖNDÜK’

Ulucanlar Göz Hastanesi’nde hekim olarak çalışan ve Hastanemi Açın Platformu Sözcüsü Bayazıt İlhan, hastanede bulunan birçok hekimin Etlik Şehir Hastanesi’nde görevlendirildiğini, var olan hekimlerin randevularının bu nedenle hızla dolduğunu belirterek, “Hekim sayısı çok az. Etlik Şehir Hastanesi’ne 90 hekimle gitmiştik, 13 hekim 6 asistanla geri döndük. Burada 5’te 1’i kadar hekim görevlendirildi. Az sayıda hekim olunca az sayıda randevu açılabiliyor" dedi. İlhan, şunları kaydetti:

"Ulucanlar bilinen bir hastane olduğu için pek çok vatandaş buraya gelip sağlık hizmeti almak istiyor. Talep fazla olduğu için göz hastalıklarında randevu hızla doluyor. Ulucanlar Göz Hastanesi’ndeki sağlık malzemelerinin çoğu Etlik’e gitmişti. Tekrar getirmeye çalışıyoruz. Ameliyathanelerde kullanılan tüm malzemeler oraya gittiği için yeni ameliyat alamadık. Cerrahi setleri, eczanelerdeki ilaçları tekrar toplamaya çalışıyoruz.”

‘ETLİK’E GÖTÜRÜLEN MALZEMELER İADE EDİLMELİ’

Ankara’da kapatılmak istenen ya da taşınan hastanelerin, tüm bu süreçler yaşanmadan önceki sağlık hizmetine kavuşması adına hekim görevlendirilmelerinin yapılması gerektiğini söyleyen İlhan, bu hastanelerin ilaç ve malzeme gibi ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Etlik’e götürülen bütün malzemelerin tekrar iade edilmesi gerekiyor. Personel konusunda da doğru bir planlamaya ihtiyaç var. Masa başında birilerinin aldığı kararlar olumsuz ve sağlık çalışanlarını rencide edici sonuçlara neden oluyor. Mevcut hastanelerin ne olacağına ve sürecin nasıl işleyeceğine dair hekimler, öğretim üyeleri, asistanlar ve bu alandaki çalışanlarla karar almak gerekir.”

‘AMELİYAT SAYISI 80’DEN 10’A DÜŞTÜ’

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ameliyathane kısmında görevli olan bir sağlık çalışanı ise hastaneye gelenlerin randevu alamadığı için başka hastaneye yönlendirildiğini, hastanede birçok bölümün birleştirildiğini, önceden günde 80 ameliyat yapılıyorken, şu an bu sayısının 10’a düştüğünü söyledi. Sağlık çalışanı şunları ifade etti:

“Servisler boş. İki üç servisi birleştirip o şekilde devam ediyorlar. Mesela, kulak burun boğaz bölümü ile üroloji birleşti. Ameliyatlar oldukça azaldı. Bütün katlar, bir katta toplandı. Büyük ameliyatlar değil, lokal türü ameliyatlar yapılıyor. Profesör ve uzman 2-3 tane bıraktılar onlar ‘görüntü’ olarak devam ediyor. Hastanede eski hareketlilik yok. Hasta sayısını, ameliyat sayısını azaltıp hastaneyi yavaş yavaş verimsiz hale dönüştürüp kapatmaya çalışıyorlar.”

HASTANENİN İSMİ DEĞİŞTİRİLDİ, AYLARCA RANDEVULAR KAPATILDI, MUAYENE VE AMELİYAT YAPILMIYOR

Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli olan bir sağlık çalışanı ise hastanenin statüsünün değiştirildiğini, son 2 aydır MHRS üzerinden randevu verilmediğini söyledi ve şöyle devam etti:

“MHRS aylarca kapalıydı. Hiç hasta bakılmıyordu. 2 ay boyunca sağlık hizmeti veremeyen bir sağlık ekibi vardı. Gelenlere ‘hasta bakamıyoruz’ denildi. ‘Hastaneler taşınacak’ denildiğinden beri yatacak hastaları mağdur etmemek adına ameliyathane çalışması durduruldu. Hastanede olmasına rağmen anestezi, çocuk cerrahisi, pediatri, kadın doğum branşlarında istesek de hizmet veremedik. ‘Hasta mağdur olmasın’ denildi ama taşınma süresindeki plansızlık, MHRS randevularının durdurulması ameliyatların yapılmamasıyla halk mağdur edildi.”

RANDEVULARDA DA SORUN YAŞANIYOR

Öte yandan Ankara’da uzun bir süredir devlet hastanelerinden randevu alınamaması tartışmaları da beraberinde getiriyor. Sağlık Bakanlığı’nın muayene randevu sistemi olan Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden açılan randevular hızla dolarken, sistemde bazı devlet hastanelerinden randevu alınmak istendiğinde doğrudan başka hastanelere “yönlendirme” butonu çıkıyor.

Kapatılmaktan vazgeçilen Ulucanlar Göz Hastanesi'nden randevu alınamıyor.

Ankara’da kapatılması planlanan ancak kamuoyundan gelen tepkiler sonrası kısmi biçimde çalışmaya devam eden Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ulucanlar Göz Hastanesi’nden MHRS üzerinden randevu almaya çalıştık. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Kapanan hastanemiz yok” diyerek açıkladığı beş hastanede de sistem üzerinden randevu alınamadığı gibi kimi hastanelerde başka hastaneye “yönlendirme” butonu da çıkmadı.