Ankara'da 'maskeli' 23 Nisan kutlaması

Ankara'da devlet erkanı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin 100. açılış yıl dönümü etkinliklerine, korona virüsü salgını nedeniyle maskeyle katıldı. Anıtkabir'deki tören ile Meclis'teki özel oturuma, Erdoğan haricinde TBMM'de grubu bulunan tüm parti liderleri katıldı. Kılıçdaroğlu ile Bahçeli'nin aralarındaki 'sosyal mesafeyi' koruması dikkat çekti!

Abone ol

ANKARA - 23 Nisan bu yıl korona virüsü salgınının gölgesinde kutlandı. Ankara'daki etkinlikler kapsamında ilk olarak TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki heyet, TBMM'deki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Buradaki törenin ardından heyet Anıtkabir'e geçti.

.

Anıtkabir'deki etkinlik, sadece devlet erkanını katılabildiği resmi törenle sınırlı kaldı.

Anıtkabir ziyaretine TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un yanı sıra bakanlar ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve parti yöneticileri katıldı.

.

Şentop, saygı duruşunun ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek burada bulunan özel defteri imzaladı.

TBMM Başkanı Şentop, deftere şu ifadeleri yazdı:

"Gazi meclisimizin ilk Reisi, Milli Mücadelenin Başkomutanı, Cumhuriyetin banisi, Büyük Gazi, Milletin zillete ve yok oluşa, vatanın ilhak ve istilaya mahkum edilmek istendiği tarihi bir dönemde, ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır' kararıyla, ‘Ya istiklal ya ölüm' şiarıyla yola çıkan ve mukakdes Milli Mücadelemizi yöneten Gazi Meclisimizin 100'üncü açılış yıldönümünü anmak milletimizin bir bütün olarak bir heyecan vesilesi saydığı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamak amacıyla huzurunuzda toplanmış bulunuyoruz.

Bugün bütün Türkiye ve gönlü ay-yıldız ile çarpan dünyanın her yerindeki kardeşlerimiz, dostlarımız bu bayramı ve yıldönümünü coşkuyla kutlamaktadır. Fedakarlıkla yürütülen mücadeleler neticesinde bugün Türkiye, dünyanın saygın ülkelerinden birisidir ve milletimiz her alanda insanlığın aziz ve mümtaz bir mensubudur. Bütün şehitlerimizle beraber emin olunuz ki, Türkiye ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Mücadele'nin manasına bağlı Kuvva-yı Milliye ruhunu müdrik ve ‘Ya istiklal ya ölüm' şiarıyla mücehhez vatan evlatlarının ve memleket sevdalılarının emin ellerindedir. Ruhunuz şad olsun.

BİRİNCİ MECLİS’TE TÖREN

Anıtkabir’deki törenin ardından heyet, Ulus'taki Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen anma törenine katıldı.

Fotoğraf: Arif Akdoğan - Anadolu Ajansı

Şentop burada da bir konuşma yaptı.

Kılıçdaroğlu'na yönelik sert eleştirilerde bulunan ve daha önce yargılanması çağrısında da bulunan Bahçeli, tavrını devam ettirdi. Ulus'taki Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki törende iki isim aynı sıraya oturdu.

TBMM'DE SIKI ÖNLEM

Öte yandan TBMM Genel Kurulu saat 14.00'de 23 Nisan özel oturumuyla toplandı. Oturum, korona virüsü salgını dolayısıyla bir dizi tedbir altında gerçekleşti.

Meclis Genel Kurulu oturumuna daha önce alınan karar doğrultusunda tüm milletvekilleri sosyal mesafe kurallarına uyarak, maske takarak takıldı.

LİDERLER AYAKTA ALKIŞKANDI

Genel Kurul salonuna ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli MHP milletvekillerince ayakta karşılandı.

Daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Genel Kurul'a geldi.

Fotoğraf: Nergis Demirkaya

.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Genel Kurul Salonuna girişte CHP milletvekilleri ayakta alkışlarla karşıladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise milletvekili olmadığı için oturumu locadan izledi.

Akşener de İYİ Parti milletvekillerince ayakta alkışlarla karşılandı.

ERDOĞAN'IN YERİNE OKTAY KATILDI

Meclis'in 100. Yıldönümü Özel oturumuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılmadı. Yürütme'yi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay temsil etti.

8 BAKAN HAZIR BULUNDU

23 Nisan oturumuna Bakanların katılımı sınırlı oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldı.

Yabancı misyon temsilcilerinin bulunduğu loca ise boş kaldı.

ŞENTOP: YENİ BİR KÜRESEL TASARIMDAN BAHSEDİLİYOR

İstiklal Marşı okunarak açılan Meclis özel oturumunda ilk konuşmayı Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaptı. Şentop'un konuşması özetle şöyle:

"Son aylarda yaşanan ve insanlık için yeni bir tecrübe olan küresel salgın sebebiyle bir çok kimse, artık dünyada hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı iddiasındadır. Daha ileri giderek yeni küresel bir tasarımdan söz edenler bile çıkmaktadır.

Bu konular zamanla daha iyi tartışılacak, salgının boyutları ve etkileri daha iyi görülecektir. Fakat bu salgın vesilesiyle bir kez daha ve sarahaten ortaya çıkan tablo, bugün dünyada cari olan sistemin sürdürülebilir olmadığıdır. İnsanı, farklılıkları, yoksulları, hesaba katmayan; bazı insanların sadece haklara ve bazılarının da sadece görevlere sahip olduğu bu acımasız ve adaletsiz düzen değişmedikçe, küresel bir barıştan söz edilemez.

.

Bugün, gelişmiş ülkelerin bile karşısında çaresiz kaldığı bu salgın, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ısrarla dile getirilen ‘Dünya beşten büyüktür’ tespitinin ve binlerce yıllık devlet anlayışımızın temel düsturlarından olan ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ prensibinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Fakat hadiseler ne yönde seyrederse seyretsin, Türkiye’nin bölgesel ve küresel düzeyde iddialarından sapmasına yahut vazgeçmesine yol açmayacaktır. İlhamını Millî Mücadele’den ve gücünü aziz milletinden alan Türkiye Cumhuriyeti, hegemon güçlerin kurduğu diplomasi masalarında artık bir sorun başlığı olarak değil, çözüme katkısı aranan bir aktör olarak bulunmaya kararlıdır. Bu kararlılığı yok saymaya veya sınamaya kalkan her kim olursa olsun, hesabının bozulduğunu görmeye mahkumdur.

Yüz yıl önce ve tamamen tükendiği varsayılan bir dönemde azim ve kararlılığıyla ayağa kalkan, adeta küllerinden yeniden doğan Türkiye, bugün daha güçlü, daha coşkulu ve daha diridir. Yüz yıl önce, cephedeki askerinin yarasına tentürdiyot bulamadığı için naftalin basan Türkiye, bugün küresel salgın karşısında çaresiz kalan devletlere tıbbî yardımda bulunmaktadır.

TBMM'de 100. yıl oturumu yapıldı

TÜRKİYE SÖZ SAHİBİ OLACAK

Dünyanın ne yöne evrileceği hususu uzun uzun tartışılacaktır. Fakat Türkiye, yeni dünya düzeninde söz ve iddia sahibi olacaktır. Bu denli emin olmamızın iki esaslı sebebi vardır; evvela dünya artık bu çarpık ve adaletsiz düzenle daha fazla idare edilemez ve ikinci olarak da Türkiye, büyük ve diri bir hamle olarak insanlığın ufkunda parlamaktadır.

Bu vesileyle, Türkiye’nin büyük bir iddia olarak öne çıkmasına öncülük yapan, 15 Temmuz hain darbe girişimi başta olmak üzere bir çok krizde, liderliğiyle milletimizin önünü açan sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten başlamak üzere selefi vatanperver devlet adamlarımız gibi vatanı ve milleti herşeyin üstünde tutma basiretini gösterdiği için şükranlarımızı arzediyorum."

Meclis'te görev yapan gazeteciler 100. yıl hatırası için fotoğraf çektirdi.

RESEPSİYON YOK

Salgın nedeniyle akşam da geleneksel resepsiyon verilmeyecek.

Saat 21.00'de evlerin balkonundan İstiklal Marşı okunması çağrısı yapılırken, aynı saatte TBMM Tören Alanı'nda havai fişek, ışık ve lazer gösterisi de yapılacak.

(DUVAR)