Ankara'da nükleer madde operasyonu!
Ankara'da değerli nükleer madde operasyonu: Değeri '70 milyon doların üzerinde' olarak açıklanan kaliforniyum maddesi yakalandı.
DUVAR - Ankara'da değeri 72 milyon doların üzerinde olduğu belirtilen 1 kilo 441 gram kaliforniyum maddesi yakalandı, 4 kişi gözaltına alındı. Nükleer silah başlıklarında ve atom enerjisi santrallerinde kullanılan maddenin gramının 4 milyon dolar olduğu belirtiliyor.
'İKİ ÜLKE ÜRETEBİLİYOR, MİKTAR ENTERESAN'
NTV'nin yayınına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Nükleer Araştırmalar Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Beril Tuğrul, Ankara'da yakalanan kaliforniyum ile ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Tuğrul, ele geçirilen miktarın yüksek olduğunu ve kaliforniyumu dünyada sadece iki ülkenin ürettiği anlattı. Prof. Dr. Beril Tuğrul'un açıklamaları şöyle:
YAPAY OLARAK ELDE EDİLİYOR: Miktar yüksek görünüyor. Esasında bizim doğada bulunmayan dediğimiz transuranik dediğimiz, uranyumdan sonraki elementlerden 98 numaralı. Ve dolayısıyla yapay olarak elde edilebilen bir element.
DAHA UYGUN FİYATLILAR TERCİH EDİLİYOR: Farklı radyo izotopları vardır. Farklı amaçlarla kullanımı söz konusu olabiliyor. Nötron radyografisinde nötron kaynağı olarak kullanılması var Kaliforniyum 252'nin. Ayrıca reaktörlerde nötron kaynağı olarak kullanımı olan vardır ama genellikle daha uygun fiyatlı olanların da kullanımı tercih edilir.
SADECE ABD VE RUSYA ÜRETİYOR: Esasında bu kadar miktarlı kaliforniyum bulunması benim için de enteresan oldu. Stratejik, kullanımı limitli ve üretimini de belli ülkeler ancak yapabiliyor. Önemli hızlandırıcılarının olması gerekiyor. Amerika ve Rusya üretebiliyor. (Kaynak: NTV)
Kaliforniyum nedir?
Kaliforniyum'un dünyadaki en pahalı ikinci madde ve doğada bulunmayan sentetik bir aktinit olduğu biliniyor. İlk kez Şubat 1950'de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Element, keşfedildiği Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya eyaletinin onuruna bu şekilde isimlendirildi. Kaliforniyum, mikrogramı en az 60 dolar olan dünyanın en pahalı ikinci maddesi. Doğada bulunmayan sentetik ve kullanışlı aktinit bir element. Nükleer reaktörlerde başlangıç nötron kaynağı olarak kullanılıyor. Yüksek oranda nötron üretme özelliği, kaliforniyumu önemli elementler arasına alıyor. Kaliforniyum, yüksek atom ağırlığına sahip elementler arasında aynştaynyum elementinden sonra gözle görülebilir miktarda üretilebilen ikinci element. Dünyadaki en pahalı ikinci madde olduğu belirtiliyor.
Kaliforniyumun tarihi süreci ile ilgili şu sıralama yapılıyor:
Altıncı uranyum ötesi element olan kaliforniyumun keşfi, 17 Mart 1950 tarihinde duyuruldu.
1954 yılında, tartılabilir miktarda ilk kaliforniyum üretimi yapıldı.
1958 yılında, konsantre kaliforniyum üzerindeki ilk deneyler yapıldı.
1960 yılında, Kaliforniya Üniversitesi’nden iki bilim adamı, ilk kaliforniyum bileşiklerini elde etti. Bu bileşikler; kaliforniyum triklorür, kaliforniyum oksiklorür ve kaliforniyum oksittir.
1960 yılında, Tennessee eyaletindeki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda toplu halde kaliforniyum üretimine başlandı.
1965 yılından bu yana bu laboratuvarda her yıl 500 miligram kaliforniyum sentezlenmektedir.
1958 yılında Amerika’da, İngiltere’den alınan plütonyum, kaliforniyum üretiminde kullanıldı.
1970’li yıllarda Amerika Atom Enerjisi Komisyonu, endüstriyel ve akademik tüketicilere mikrogramı 10 dolardan Kaliforniyum-252 satışı yaptı.
1974 yılında, ilk kez kaliforniyum metali hazırlandı.
2006 yılında Rusya Dubna’daki Ortak Nükleer Araştırma Enstitüsü’nde Kaliforniyum-249 izotopunun Kalsiyum-48 iyonlarıyla bombardımanı sonucu periyodik tablonun en ağır ve son elementi oganesson sentezlendi.
Kaliforniyumun kimyasal sembolü “Cf”dir. Atom numarası 98, atom ağırlığı 251’dir. Yoğunluğu, 15,1 grcm3’tür. Erime noktası 900 derece, kaynama noktası (tahmini) 1470 derecedir. Atom yarıçapı 186 pm’dir. 98 proton, 153 nötron içerir. Enerji seviyesi başına elektronları “2, 8, 18, 32, 28, 8, 2” şeklindedir. Oksidasyon durumları “+2, +3 ve +4” şeklindedir. Normal basınç altında 900 derecenin üzerinde ve altında iki farklı kristal yapıda bulunur. Bunlar; çift-hekzagonal sıkı paket ve yüzey merkezli kübik yapılardır. Yüksek basınç altında ortorombik kristal sisteme dönüşür. Gümüşî beyaz görünümlü katı bir metaldir. Saf metal formu yumuşaktır, bıçakla kesilebilir. Metal kaliforniyum; -220 derecenin altındaki sıcaklıklarda ferromanyetik, -225 ila -207 derece arasında antiferromanyetik, -110 derecenin üzerinde ise paramanyetiktir. Yani, -110 derece üzerinde herhangi bir manyetik alanda mıknatıslanma özelliği kazanır.