Ankara'da yeni ittifak senaryoları: SAADET sıcak bakmıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saadet Partili Oğuzhan Asiltürk’ü ziyareti hem mevcut ittifakların geleceğini hem de sağda 3. ittifak tartışmalarını alevlendirdi. SAADET yetkilileri Cumhur İttifakı seçeneğine açık ara mesafe koyarken 3. ittifak olasılığına da sıcak bakmıyor. Ziyareti Erdoğan’ın yüzde 50’yi aşamadığının itirafı olmanın yanı sıra “Teslim olmuyor, çare arıyorum” mesajı olarak okuyan CHP ise Cumhur İttifakı’nın Yeniden Refah ve DSP ile genişlemesinin sürpriz olmayacağı görüşünde.
ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ü ziyareti sonrası Ankara’da yeni ittifak senaryoları konuşulmaya başlandı. Muhalefet partilerinden Erdoğan’ın güç kaybettiğini gördüğü için arayışa girdiği yorumları gelirken Cumhur İttifakı’nın Yeniden Refah, DSP gibi bazı partilerle genişletilmeye çalışılacağı ileri sürülüyor. Parlamenter sistem modeli üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran muhalefet partileri ise ittifak için seçim sürecini işaret ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Asiltürk’e yaptığı ziyaret sonrası görüşmeyle ilgili “hem nezaket hem de ittifak” açıklaması siyaset kulislerini hareketlendirdi. AK Parti’de olumlu karşılanan ziyarete Saadet Partisi yetkilileri ise mesafeli yaklaştı. Üst düzey bir parti yetkilisi, ziyareti siyasetin normalleşmesi açısından olumlu bulurken bunun hemen ittifakla ilişkilendirilmesine karşı çıktı. Seçim ittifakı kararı verilmiş gibi yapılan yorumları reddeden yetkili, “Cumhurbaşkanının aklından ittifak geçiyor olabilir. Daha önce HÜDA-Par ile görüştü. Başka kesimlerle de görüştü ve görüşeceğini söylüyor. Bir arayış içinde olduğunu görüyoruz. Erdoğan’ın AK Parti’nin kuruluşunda çalıştığı arkadaşlarının hiçbiri yanında yok, çok yalnızlaştı. Güç kaybettiğini de görüyor, bu açıdan arayışa girmesi normal” dedi.
SAADET’TEN CUMHUR İTTİFAKINA AÇIK MESAFE
AK Parti ile Cumhurbaşkanlığı referandum sürecinde yapılan görüşme ve ziyaretlere dikkat çeken Saadet yetkilisi, bugün Cumhurbaşkanlığı Politikalar Kurulu Üyesi olan Mehmet Uçum’un ve daha sonra bugün Meclis Başkanı olan Mustafa Şentop’un yeni sistemle ilgili Saadet Partisi yöneticilerine iki ayrı brifing verdiğini hatırlattı, ancak anlatılanlardan o zaman da tatmin olunmadığını söyledi. Yetkili 2.5 yılı geride bırakan sistem için “Otoriterleşmeye götüren, kontrolsüz bir sistem” yorumunun haklı çıktığına dikkat çekti.
'MİLLET İTTİFAKI KOALİSYON DEĞİL, SEÇİM SÜRECİNDE KONUŞULUR'
Saadet Partisi Cumhur İttifakı içinde yer alma seçeneğine açık mesafe koyarken Millet İttifakı içindeki pozisyonlarını nasıl devam ettirecekleri ise merak konusu. Saadet Partililer bugünkü sistem içinde ittifaksız seçime gitmenin mümkün olmadığını belirtirken Millet İttifakı’nı oluşturan partiler arası temasın devam ettiğine dikkat çekiyor. Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu arasında seçim sonrası birçok görüşme oldu, bu görüşmelerin önümüzdeki süreçte de devam edeceği ifade ediliyor. Erdoğan’ın Asiltürk’ü ziyareti sonrası Kılıçdaroğlu ile Karamollaoğlu arasında bir görüşme gerçekleşmezken önümüzdeki günlerde bir yüz yüze görüşme yapılabileceğine dikkat çekiliyor. Ancak yapılan bu görüşmeler için de “ittifak görüşmesi” yorumu erken bulunuyor. Yetkililer “Biz koalisyon değiliz. İttifaklar da seçim sathı mahalline girilince konuşulur” diyor.
3. İTTİFAK ÖNERİSİNE ERBAKANLI YANIT
Bu arada muhalefet cephesinde 3. İttifak tartışmaları de devam ediyor. Saadet yetkilileri sağda 3. ittifak için “kesinlikle olmaz” demiyor ama “Üçüncü bir ittifak başarılı olur, netice alır mı” sorusuna “O biraz zor görünüyor” yanıtı veriyor. Bu konuda Saadet Partisi kurucu Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın Anavatan Partisi Genel Başkanı Turgut Özal’ın iktidardan indirilmesi için, “Bütün partiler bir araya gelirsek o zaman Özal'ı indiririz” görüşünü savunduğu hatırlatılarak güçlü bir muhalefet ittifakının başarılı olabileceğine işaret ediliyor.
'TESLİM OLMUYORUM, ÇARE ARIYORUM' ZİYARETİ
CHP’lilere göre Erdoğan’ın Saadet ziyaretinde amaç sadece parti ile seçim ittifakı yolu açmak değil. AK Partili olmanın çok daha büyük avantajlar getirdiği zamanlarda Saadet Partililerin tutumlarını değiştirmediğine dikkat çeken bir CHP’li yetkili ziyareti şöyle yorumluyor:
“Erdoğan partisindeki erimeyi analiz ediyor. Bu erime içinde Saadet Partisi seçmenine benzer, geleneksel milli görüş bakışına sahip seçmenler de var. Bunlar Saadet Partisi’ne gitmese de DEVA’ya veya Gelecek Partisi’ne gidebilir. Bu açıdan ziyareti “Biz Milli Görüş’ten geliyoruz, bize-bana sahip çıkın” hatırlatması olarak da okumak mümkün. Dolayısıyla matematiksel değil daha çok psikolojik etkisi hesaplanmış bir ziyaret görünüyor. Bu ziyaret Erdoğan’ın yüzde 50’yi aşamadığının itirafı olmasının yanı sıra “Teslim olmuyorum, çare arıyorum” mesajı da taşıyor.”
Bu arada Milli Görüş’e yakın tabanın tutulması için kabine değişikliği yapılıp bu tabana yakın bir ismin de bakan yapılabileceği de kulislerde konuşulmaya başlandı.
YENİDEN REFAH VE DSP’NİN CUMHUR İTTİFAKI’NA KATILIMI SÜRPRİZ OLMAZ
Muhalefet partisi temsilcilerine göre Cumhur İttifakı’ndaki bu arayış sürecek. Birbirine benzer hale gelen AK Parti-MHP’nin daha kapsayıcı bir görüntü vermek için Yeniden Refah ve DSP’yi de ittifaka dahil etmesinin sürpriz olmayacağı konuşuluyor.