Anket: ABD'de İsrail'e destek azalıyor, çoğunluk ateşkesten yana

ABD'de yapılan bir anketin sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 68'i Gazze'de ateşkes istiyor, yüzde 41 ise ABD'nin İsrail'e silah göndermesine karşı.

Abone ol

DUVAR - ABD'de yapılan yeni bir anket, İsrail'in Gazze'deki saldırı ve operasyonlarına olan desteğin düştüğünü ve çoğu ABD'linin İsrail'in insani bir krize dönen çatışmada ateşkes çağrısı yapmasından yana olduğunu ortaya koydu.

Ülke çapında 1006 yetişkin ABD'linin katıldığı Reuters/Ipsos anketinin sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 32'si, ABD'nin çatışmalarda nasıl bir rol üstlenmesi gerektiği sorusuna 'İsrail'i desteklemeli' şeklinde yanıt verdi. 12-13 Ekim'de, yani bir ay önce yine Reuters/Ipsos tarafından yapılan benzer bir ankette bu oran yüzde 41'di.

FİLİSTİNLİLERE DESTEK İSTEYENLERİN ORANI YÜZDE 4

ABD'nin çatışmalarda 'tarafsız bir arabulucu' rolü üstlenmesi gerektiğini söyleyenlerin oranı da yüzde 27'den yüzde 39'a yükseldi. Katılımcıların yüzde 4'ü ABD'nin Filistinlileri desteklemesi gerektiğini söylerken yüzde 15 ABD'nin çatışmalara müdahil olmaması gerektiğini belirtti. Bu iki oran, bir önceki ankette de benzer seviyelerdeydi.

İsrail'e destek isteyenlerin oranı, hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler arasında düşüş yaşadı. Bu düşüş özellikle daha yaşlı katılımcılar arasında daha yüksekti. 

YÜZDE 68 ATEŞKES İSTİYOR

Ankete katılan kişilerin yüzde 68'i "İsrail ateşkes çağrısı yapmalı ve müzakere etmeye çalışmalı" ifadesiyle hemfikir olduğunu söyledi. Demokrat katılımcıların dörtte üçü, Cumhuriyetçi katılımcıların ise yarısı bu yönde görüş bildirdi.

YÜZDE 43 İSRAİL'E SİLAH GÖNDERİLMESİNE KARŞI 

Ankete katılanlara ABD'nin İsrail'e silah satışı ve sevkiyatı hakkında da soru yöneltildi. Katılımcıların yüzde 31'i İsrail'e silah gönderilmesi gerektiğini söylerken, yüzde 43 silah sevkiyatına karşı görüş bildirdi. Geri kalan kişiler ise emin olmadıklarını belirtti. İsrail'e silah gönderilmesine olan destek Cumhuriyetçiler arasında en yüksek seviyede iken Demokrat Parti'yi destekleyenlerin neredeyse yarısı buna karşı çıktı.

Kıyas amacıyla Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında sorulan soruyu yanıtlayan katılımcıların yüzde 41'i Ukrayna'ya silah gönderilmesini desteklerken, yüzde 32 ya buna karşı görüş bildirdi ya da emin olmadığını söyledi. (DIŞ HABERLER)