Annelerini öldüren 2 kız kardeşe yeniden yargılamada aynı ceza

İzmir'de anneleri Gülseren Süngü'yü elektroşok cihazıyla bayıltıp, 24 yerinden bıçaklayarak öldürmekten mahkum olan Şeyda P. ile Beyza P., Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden yargılandı. Yerel mahkeme abla-kardeşe ilk yargılamadaki gibi 20 ve 10 yıl hapis cezası verdi.

Abone ol

DUVAR - İzmir'in Aliağa ilçesinde anneleri Gülseren Süngü'yü elektroşok cihazıyla bayıltıp, 24 yerinden bıçaklayarak öldürmekten 20 yıl hapse mahkum edilen Şeyda P. ile 10 yıl hapis cezası verilen Beyza P.'nin cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından, kardeşler tekrar yargılandı. Mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet talabiyle yargılanan kız kardeşlere yine aynı cezayı vererek, abla Şeyda P.'yi 20, kardeşi Beyza P.'yi ise 10 yıl hapse çarptırdı.

Yeniden yargılamayla sonuçlanan olaylar şöyle gelişti: Eşinden ayrıldıktan sonra Aliağa 525 Sokak'taki evde 2 kızıyla birlikte yaşamaya başlayan ve geçimini bir birahanede garsonluk yaparak sağlayan Gülseren Süngü, 13 Eylül 2013 tarihinde  eve gelen minibüs şoförü erkek arkadaşı E.Ş. tarafından öldürülmüş halde bulundu.

Polisin ifadelerine başvurduğu Süngü'nün kızları Şeyda P. ve Beyza P., annelerinin sabah saatlerinde kendilerine para verip, 'İzmir'e gezmeye gidin' dediğini, bu nedenle evde olmadıklarını iddia etti. Çelişkili ifade veren kardeşlerden birisinin ayaklarındaki kan izinden şüphelenen polisin ayrı ayrı yaptığı sorgu sonrasında iki kardeşin annelerini öldürdükleri ortaya çıktı.

İDDİANAMEDE YER ALAN BİLGİLER

Daha sonra hazırlanan iddianamede Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde 2 yıllık Muhasebe Bölümü'nü kazanan Şeyda P.'nin, okulunu yarım bırakıp kaydını dondurduktan sonra döndüğü Aliağa'da sık sık annesi Gülseren Süngü'yle eve tanımadıkları erkekleri getirdiği gerekçesiyle kavga ettiği belirtildi. Olay günü de de iki kardeşin birahanede çalışan anneleriyle konuşup eve tanımadıkları bir erkeği getirmemesi yönünde söz aldıkları bilgisi de iddianamede yar aldı. İki kardeşin sabah saat 06.00 sıralarında uyanarak kontrol için annelerinin yanına gittikleri de iddianamede belirtildi. Gülseren Süngü'nün kızlarının kendisini kontrol için gelmesine sinirlendiği ve ve bunun üzerine kavga çıktığı da iddianamede yer alan bilgiler arasında. Kavga sırasında iki kardeşin annelerini elektroşok cihazıyla bayıltıp, daha sonra bıçaklayarak öldürüldüğü de iddianamede kaydedildi.

Savcılığın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle açtığı davanın görüldüğü Karşıyaka 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan iki kardeşe karar duruşmasında tahrik indirimi uygulandı. Mahkeme abla Şeyda P.'ye 20 yıl, Beyza P.'ye ise 10 yıl hapis cezası verdi.

YARGITAY BAŞSAVCILIĞI CEZALARI ÇOK BULDU

Temyiz başvurusundan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise kız kardeşlerin aldığı cezayı çok buldu. Ancak savcılığın bu görüşüne uymayan Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi hakimleri, farklı bir karara imza attı. Yüksek hakimler, yapılan itirazda bu yönde bir talep olmamasına rağmen öldürülenin anne ve kadın olmasından dolayı, Aile ve Sosyal Bakanlığı'nıın konuyla ilgili görüşünün sorulmasına karar verip, dosyayı yeniden yargılama yapılmak üzere yerel mahkemeye gönderdi.

BAKANLIK AVUKATLARI AZ CEZA VERİLDİĞİNİ SAVUNDU

Olaya ilişkin görüşlerini mahkemeye gönderen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatları da  katil zanlısı kardeşlere 'haksız tahrik' ile 'iyi hal indirimlerinin' fazla uygulandığını, bu nedenle az ceza verildiğini savundu.

Şeyda P. ile Beyza P., bugün Karşıyaka 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden hakim karşısına çıktı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Şeyda P., Beyza P., sanık avukatları ile anne Gülseren Süngü'nün babası Kasım Süngü, kardeşi Mehmet Süngü ve avukatları katıldı. duruşmada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Pınar Melli de hazır bulundu.

Mahkeme başkanı sanıklara ve sanık avukatlara bozma kararı ile ilgili söz verdi. Sanık ve sanık avukatları bir şey söylemeyeceklerini belirtti.

Duruşma savcısı, geçen karar duruşmasındaki mütalaasını tekrarladığını belirterek, sanık Şeyda P.'nin suçu haksız tahrik altında işlediğini ifade edip, ağırlaştırılmış müebbetten indirim yapılarak 20 yıl ile cezalandırılmasını, 18 yaşından küçük olan Beyza P.'nin de suçu haksız tahrik altında işlediğini ifade ederek 10 yıl hapis ile cezalandırılmasını talep etti.

SANIK AVUKATLARI BERAAT TALEP ETTİ

Sanık avukatları, müvekkillerinin beraatlerini talep etti. Gülseren Süngü'nün babası Kasım Süngü, kardeşi Mehmet Süngü ve avukatları, sanıkların cezalandırılmalarını talep etti. Mahkeme heyeti, sanıklardan Şeyda P.'nin annesini kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırıldığını, sanığın bu suçu haksız tahrik altında işlediği kanaatine varıldığından 24 yıl hapis cezasına düşürüldüğünü, sanığın duruşmadaki iyi hali, yargılama sürecindeki davranışları lehine takdiri hafifletici kabul edilerek yine indirim uygulanarak 20 yıl hapis cezası verildi.

Sanık Beyza P.'ye ise annesini kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırıldığını, sanığın bu suçu haksız tahrik altında işlediği kanaatine varıldığında 24 yıl hapis cezasına düşürüldüğünü, sanığın olay tarihinde yaşının 18'den küçük olmasından dolayı ilgili yasa gereği cezası 12 yıla, ardından sanığın duruşmadaki iyi hali, yargılama sürecindeki davranışları lehine takdiri hafifletici kabul edilerek, yine indirim uygulanarak 10 yıl hapis cezası verdi. (İZMİR/DHA)