Antakyalı depremzedelerin 'umut' çiçeği kokina

Antakya’da her yılbaşında herkese kokina çiçeği hediye edilir. Bu sene Antakyalılar, en çok ev sahibi olma dileği ile kokina satın aldı.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina, her sene Antakya’da binlerce demet satılan bir çiçektir. Rivayete göre, yılbaşında alınan kokina çiçeği bir yıl boyunca kırmızı kalırsa 'ne dilediysen' gerçekleşir. Antakya’da da her sene eş dost birbirine yeni yılda uğur getirsin diye kokina alır.

Ancak 6 Şubat depremlerinin ardından kentte çiçekçi de kalmadı. Depremden 4-5 ay sonra konteynerden çiçekçilerde ocak ayından itibaren kokinalar yerini aldı.

Çiçekçiler, kokinaları halka moral vermek için getirdiklerini söyledi. 

'İNSANLAR ZARURİ İHTİYAÇ VARKEN KOKİNAYA 150 TL VEREMİYOR'

Defne ilçesi depremde tamamı yıkılan Armutlu Mahallesi'nin girişinde yer alan Nisan Çiçekçilik sahibi, geçen seneye göre satışlarının çok düştüğünü söyledi. Bu sene müşterilerinin daha çok Defne ve Samandağ’ın köylerinden gelenler olduğunu söyleyen Nisan Çiçekçilik sahibi, “Eskiden aralık ayında Antakya’da en çok giden çiçek kokinaydı. Bu sene satış çok düşük ama getirdik yine de. İnsanların alım gücü düştü, çadırda, konteynerde yaşıyor. Zaruri ihtiyaç varken bir demet kokinaya 150 TL veremiyorlar. Yine de görünce mutlu oluyorlar. Biz de moral olsun diye getirdik zaten” dedi.

Sümer Çiçekçilik sahibi Halil Kavani deprem sonrası Mersin'e gitse de dayanamayıp döndüğünü belirtti. 

'SATIŞIMIZ AZ AMA YİNE DE GETİRDİK'

Depremden önce çiçekçilerin en yoğun olduğu mahalle, Sümerler Mahallesi... Çoğunun binası yıkıldı. Kimisi yıkılan binaların yerlerine konteynerden çiçekçi açtı. Sümer Çiçekçilik de bunlardan biri. Sahibi Halil Kavani, depremden sonra bir süre Mersin’e gitti, birkaç ay evvel Hatay’a geri döndü.

Kokina çiçeğinin Hristiyanlara ait bir gelenek olduğunu, Antakya’da iç içe geçen kültürden dolayı tüm Antakya’da kokina almanın gelenek haline geldiğini vurguladı. Kokinanın şans, mutluluk getirdiğine inanıldığını söyleyen Kavani, “Bu sene çok az satışımız ama yine de getirdik. İnsanlar görünce mutlu olsun istedik. Hem depremden dolayı alım düşük hem de çok pahalı geliyor insanlara” diye konuştu.

Açelya Çiçekçilik sahibi Özcan Bekfelavi, bir sene içinde kokinanın çiçekleri solmadan kırmızı kalırsa ev sahibi olunacağına dair bir inanç olduğunu söyledi. 

'KOKİNA SOLMAZSA EV SAHİBİ OLUNACAĞI İNANCI VAR'

Depremden önce Sümerler Mahallesi’nde faaliyet sürdüren Açelya Çiçekçilik, depremden sonra Defne ilçesine bağlı Aşağıokçular Mahallesi'nde konteynerde açıldı. Aşağıokçular kısmen yıkımın daha az olduğu bir mahalle. Antakya’da biraz 'normalleşmek' isteyenler Aşağıokçular’daki mekanları tercih ediyor. Açelya Çiçekçilik sahibi Özcan Bekfelavi, bir sene içinde kokinanın çiçekleri solmadan kırmızı kalırsa ev sahibi olunacağına dair bir inanç olduğunu belirtti.

Bazı müşterilerinin ev sahibi olduğunu söyleyen Bekfelavi, “Tabi kokina nedeniyle aldı diyemeyiz. Ama bana gelip ‘Ev sahibi olmuştum, depremde evim yıkıldı’ diyen var. İnançla ilgili bir şey. Geçem seneye göre satışımız düşük ama depremi de göz önüne alırsak iyi. Bu bölge az yıkımın olduğu bir yer. İnsanlar biraz mutlu olmak, umut etmek için alıyor. Konteyner kentlerden gelip alan da var” şeklinde konuştu.

'DEPREMZEDELERİN UMUDA İHTİYACI VAR'

Bazı depremzedelerin dükkâna gelerek, ellerini çiçeklere sürttüğünü, aylardır çiçek yüzü göremediklerini söyleyen Özcan Bekfelavi: “Biz bunlara şahit olunca üzülüyoruz. Mersin’de çok iyi şartlarda işimi kurup kalabilirdim, kalamadık. İnsanımız kokinayı görünce de mutlu oldu. Eskiye dair bir şey, umut bunun adı ve depremzedelerin bu umuda ihtiyacı var.”

Emel Avcı, kızı ile kokina aldı. 

Açelya Çiçekçilik'e kızıyla beraber kokina almaya gelen Emel Avcı, her sene eşinin iş yerine kokina gönderdiğini, bu sene iş yeri yıkılsa da görünce almak istediğini söyledi. Kokinanın şans, bolluk, bereket getirdiğine inanan Avcı, “Ben kuaförüm. Eskiden müşterilerim, eşim mutlaka alırdı. İş yerim yıkıldı, müşterilerimiz her biri bir yana savruldu. Kendimiz alalım bu sene de dedik” dedi.

Özgür Çiçekçilik sahibi Hamza Solak kendi imkanları ile konteynerdeki dükkanı açtığını anlattı. 

Hamza Solak, Özgür Çiçekçilik sahibi. Çok uzun zamandır bu işi yapıyor. Depremden önce Sümerler Mahallesi'nde olan Özgür Çiçekçilik yıkılan yere konulan konteyner ile faaliyete başladı. Bu sene neredeyse hiç satışı olmadığını vurgulayan Solak, “Müşterilerim çok az ama moral olsun diye açtım. Kendim de hala çadırda yaşıyorum. Bu konteyneri de kendi çabamla açtım. Bir satışım yok. İnsanlar ben de dahil her şeyini kaybetti, önce önemli ihtiyacını alıyor” diye konuştu.