Antalya Altın Portakal'da sinema şöleni: Özel gösterimler olacak

Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl da sinemaseverleri yerli ve yabancı birçok filmle buluşturmaya hazırlanıyor. Ahmet Boyacıoğlu ve Başak Emre ile festivali konuştuk.

Abone ol

DUVAR - Bu yıl 58. kez gerçekleşecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde tüm biletler satışa çıktığı ilk günde 7 saat içerisinde tükendi. Antalya halkının yoğun ilgi gösterdiği festivalde, Türkiye’de ilk gösterimleri yapılacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışma filmleri için AKM Aspendos Salonu’nda yeni gösterim seansları açıldı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde düzenlenen festivalde Emre Kayiş’in “Anadolu Leoparı”, Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Hasan”, Necip Çağhan Özdemir’in “Bembeyaz”, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun “Birlikte Öleceğiz”, Ali Tansu Turhan’ın “Diyalog”, Selman Nacar’ın “İki Şafak Arasında”, Cemil Ağacıkoğlu’nun “Kafes”, Tayfun Pirselimoğlu’nun “Kerr”, Ferit Karahan’ın “Okul Tıraşı” ve Nazlı Elif Durlu’nun “Zuhal” filmleri Yıldızların Altında 1 açık hava sinemasıyla aynı gün 19.30 ve 22.00 seanslarında AKMAspendos salonunda da gösterilecek.

Film gösterimleri Covid-19 önlemleri kapsamında gerekli tüm önlemler alınarak gerçekleşecek. Festival filmlerini izleyecek seyircilerin etkinliklere girişte HES Kodu üzerinden 2 doz yapılmış aşı kartları kontrol edilecek.

58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Açılış Töreni 2 Ekim’de, Kapanış ve Ödül Töreni 9 Ekim’de Kapalı Spor Salonu’nda Festival konuklarının ve Antalya halkının katılımıyla gerçekleşecek. Gecede Erol Evgin ve  Şevval Sam konser verecek. 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını yaptığı 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin İdari Direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum’un yöneticiliğini ise Müge Özen ve Pınar Evrenosoğlu yürütecek.

Ahmet Boyacıoğlu ve Başak Emre ile festivalde izleyicileri nelerin beklediğini konuştuk. 

58. Altın Portakal Film Festivali bugün başlıyor. Genel anlamda sinemaseverleri neler bekliyor?

Sinemaseverleri yılın merakla beklenen filmlerini içeren zengin bir program bekliyor. Ulusal kısa, belgesel ve uzun metraj yarışmalarında yer alan filmlerimizin Türkiye’deki ilk gösterimleri Antalya’da yapılacak. Pandemi nedeniyle yeterli sayıda filmin başvuramayacağı konuşuluyordu. Ancak bu öngörü doğru çıkmadı, festivale başvuran 244 film arasından ulusal yarışmalara seçilen filmler son yılların en iyi programını oluşturdu. Uluslararası yarışmada da gençlerin sorunlarına değinen filmlerin yanı sıra, göç, mültecilik ve dünyayı saran baskıcı yönetimlerin ortaya çıkışını ve yol açtıkları yıkımı sorgulayan yepyeni filmler yer alıyor.

28 ülkeden 48 yönetmenin 45 filminin gösterileceği festivalde filmler neye göre seçildi?

Ulusal Uzun Metraj Yarışma filmleri Mehmet Açar, Muammer Brav ve Sevin Okyay’dan oluşan bir seçici kurul tarafından seçiliyor. Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Yarışma filmlerini ise Doç. Dr. Ahmet Gürata, Engin Palabıyık ve Senem Erdine’den oluşan bir kurul seçiyor. Uluslararası Yarışma ve özel gösterimler ise yıl boyunca izlediğimiz yaklaşım 800 filmin arasından aralarında Doç. Dr. Ahmet Gürata, Alissa Simon, Evrim Kaya, Freddy Olsson, Dan Fainaru’nun bulunduğu ulusal ve uluslararası danışmanlar tarafından seçiliyor.

'BU YIL DA AÇIK HAVA SİNEMAMIZ OLACAK'

Geçen yıl açık hava gösterimleri yapılarak salgına dair önemli bir önlem alınmıştı. Devam eden pandemiye dair nasıl önlemler aldınız?

Geçen yılki önlemlerimiz devam ediyor. Bu yıl yine üç açık hava sinemamız olacak. Yoğun ilgi nedeniyle AKM Aspendos salonunda yapacağımız ek gösterimler için de pandemi kuralları dikkatle uygulanacak. Tüm konuklarımızdan ve festival ekiplerinden aşı kartı ya da Covid geçirip bağışıklık kazandıklarına dair bir belge istiyoruz.

Altın Portakal Film Festivali, yurtdışında da dikkat çeken bir organizasyona dönüştü. Bu noktada yurtdışındaki yönetmenlerin festivale dair yaklaşımı nasıl?

Antalya Altın Portakal Film Festivali yurtdışında da çok tanınıyor. Son iki yıl içinde seyahat kısıtlamaları nedeniyle yurtdışından gelen konuk sayısı sınırlı olsa da Antalya’ya olan ilgi sürüyor. Dünyanın en önemli sinema dergilerinden Variety her yıl Altın Portakal ile ilgili haberler yapıyor. Film bulmakta hiç zorlanmıyoruz. Hem yapımcılar, hem de dağıtımcılar filmlerini Antalya Film Festivali’nde göstermek konusunda çok istekliler.

'ÖZEL GÖSTERİMLER YAPACAĞIZ'

Mia Hansen-Løve, Farhadi ve Audrey Diwan’ın dünya arenasında gündem olan son fimleri izleyicilerle buluşacak. Festivalde sinemaseverleri bekleyen başka sürprizler var mı?

Bu yıl geçen yıldan farklı olarak dünyanın en önemli festivallerinden ödüller almış filmleri Özel Gösterimler başlığı altında göstereceğiz. Pandemi nedeniyle bu yıl çevrimiçi etkinliklerimizi arttırdık. 250 üniversite öğrencisinin katılacağı Altın Portakal Sinema Okulu’nda Ayşegül Doğan ile 'Film Okuma Atölyesi', Gülengül Altıntaş ile 'Görsel Hikâye Anlatımı', Dilek Aydın ile 'Yaratıcı Yapım Süreçlerini Anlamak' ve Aslı Özgen ile 'Yeniden Keşfedilen Tarih: Kadın Sinemacılar' dersleri, Ayris Alptekin ile 'Kurgu Atölyesi', sinema yazarı Evrim Kaya moderatörlüğünde yönetmen Reha Erdem ile son filmi 'Seni Buldum Ya!' üzerine de bir söyleşi yapılacak. Ayrıca her öğleden sonra festivalin sosyal medya kanallarından Azra Deniz Okyay ile 'İlk Filmimi Nasıl Çektim', Hazal Kaya ve Nisan Dağ ile 'Oyunculuk Üzerine', Deniz Tortum, Ruken Tekeş, Serdar Kökçeoğlu ve Zeynep Dadak ile ‘Belgeselde Yeni Arayışlar’, Emin Alper ve Senem Erdine ile ‘Sinematek ve Seyir Kültürü’, Köken Ergun ve Zeyno Pekünlü ile ‘Video Sanatı ve Buluntu Film’ başlıklı söyleşiler yayınlanacak. Kültür için Alan girişimiyle düzenlenecek söyleşiler ve atölyelerde ise Tuba Ay ile ‘Sinema Filmlerinde Renk Kullanımı’, Şahan Yatarkalkmaz ile Film Analizi dersi ile Alman yönetmen Martina Preissner ile bir söyleşi yer alacak. Antalya Film Forum’a bu yıl eklenen Forum + bölümünde ApostLab ile ‘Ortak Yapımlarda Post-Prodüksiyon Sürecini Yönetmek’ atölyesi, Ed Guiney ile ‘Başarılı Bir Dizi Nasıl Yaratılır’ konulu konuşma, EAVE ve Kültür İçin Alan işbirliğiyle Alvaro Vega’nın vereceği ‘Pazarlama ve İzleyici Kitlesi Oluşturma’ eğitimi, Olivia Hetreed ile ‘Edebi Eserleri Perdeye Uyarlama’ konulu Ustalık Sınıfı, Levent Öztürk ile ‘Renk Düzenleme Atölyesi” ve Arda Aktaş ile ‘Film Pazarlamasında Afiş Tasarımı’ atölyesi gerçekleşecek. Zoom üzerinden gerçekleşecek Forum+ etkinliklerine katılmak isteyenler detaylı bilgiye Antalya Film Forum’un sosyal medya hesaplarından ulaşabilir.