Antalya'da 39 turizmci icralık oldu
Kötü geçen 2016 turizm şirketleri vurdu. Antalya'da 39 turizm şirketi icralık oldu. Bu firmalar OHAL nedeniyle iflas erteleme kararı da alamıyor.
DUVAR - Sınırdaki askeri operasyonlar, patlayan bombalar, darbe girişimi ve ülke gündemi en çok turizm şirketlerini vurdu. Türkiye'de turizmin merkezlerinden olan Antalya bu durumdan en çok etkilenen yerlerden biri. 2016 yılı yaz turizminin kötü geçmesinden dolayı Antalya'da 39 küçük, orta ölçekli ve büyük işletmeler icralık oldu. İşletmelerin davalarına bakan bir avukatın verdiği bilgilere göre, icralık olan bu işletmeler OHAL (Olağanüstü Hal) nedeniyle iflas erteleme kararları da alamıyor. Şirketler hakkındaki icra takipleri devam ediyor. İflas eden bir girişimcinin ailesi tarafından reddedildiğini ve soyadını değiştirdiği de avukatın verdiği bilgiler arasında.
NEDENLER AYNI
Antalya'da aralarında büyük turizm şirketlerinin de yer aldığı küçük ve orta ölçekli 39 işletme icralık oldu. İcralık olan bu işletmeler işlerinin daha da olumsuz etkileneceği gerekçesiyle isimlerinin açıklanmasını istemiyor. Her borçlunun icrai işlemlerde verdiği cevap neredeyse aynı: ''Turizm bu sene kötü geçti, iş yapamadık, işçilerin parasını bile karşılayamadık.''
Antalya'daki icra dosyalarının bu kadar artmasındaki sebep ise, ülke gündemi, Rusya ile olan ilişkiler, darbe girişimi gibi konular ilk sırada yer alıyor.
İFLAS ERTELEME KARARLARI ALINAMIYOR
İcralık olan 39 işletme 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından tüm Türkiye'de ilan edilen Olağanüstü Hal nedeniyle iflas erteleme kararı alamıyor. İflas erteleme kararları alamayan şirketlerin yöneticileri ''Borcumuzu ödemek istiyoruz ancak elimizde avucumuzda hiçbir şey yok'' diyor. Duvar'a bilgi veren avukat Antalya'daki durumu şöyle anlatıyor:
“Fiili haciz sırasında 30 Bin TL'lik borcunu ödeyemen büyük şirketli otel sahipleri bile var. 2016'nın sonlarına doğru bu vakalar artarak devam etti. Neredeyse 5 kişiden 4 kişi bu durumu yaşıyor. Otel sahipleri her ne kadar mücadele etse dahi işlerini düzene sokamıyorlar. Koca koca oteller devasa yapılar icrai işlemlere konu oldu. OHAL nedeniyle bu şirketler iflas erteleme kararları alamıyor. Sadece büyük işletmeler değil aynı zamanda KOBİ'ler, işverenler ve işçiler de bu durumdan en çok etkilenenler arasında yer alıyor.”
'İFLAS ETTİ, AİLESİ SOYİSMİNİ DEĞİŞTİRDİ'
27 yaşındaki genç bir girişimcinin iflas etmesi nedeniyle ailesi tarafından reddedildiğini anlatan hukukçu, bu olayı ise şöyle anlatıyor: “Bu genç iflas ettiği için ailesi ile birçok sorun yaşadı ve ailesi tarafından reddedildi. Daha sonra aile mahkeme kararıyla çocuğunun soyismini bile değiştirtti. Bizzat şahit olduğum başka bir olay ise, restoran sahibi bir işletmecinin evine haciz gitti. İşletmeci bana şunları anlattı: 'Restonlarım vardı. Piyasanın hali ortada. Borçlarımı biliyorum, kaçmıyorum. Yeni sezonda işler daha iyi olur. Yine eski halime dönerim.' Turizm diğer sektörlerle zincir gibi bağlı olduğu için her kesimden insan bu durumdan nasibini aldı. İflas eden ve icralık olan insanlar bu durumdan kaçmak için iş arama çabalarına giriyor. Fakat bu bölgenin turizmden başka iş olanakları kısıtlı olduğu için ne yazık ki bütün çabalar sonuçsuz kalıyor. “