Antalya’da 'C plaka' tepkisi: 'Turizmde milyonlarca kişi nasıl taşınacak?'

Antalya'da taşıma esnafı, C plaka zorunluluğuna ve yüzde 245 fiyat artışına tepkili. Bugünkü ihalede, bin aracın 317'sine başvuru yapılırken esnaf, "Turizmde milyonlarca kişi nasıl taşınacak?" diyor.

Abone ol

ANTALYA - Antalya Büyükşehir Belediyesi, yaz sezonunda ağırlıklı olarak turizm ve hizmet sektöründe kullanılan bine yakın araca C plaka verdikten sonra, bugün bin araca daha plaka vermek üzere ihaleye çıktı. Ancak belediyenin ve Servisçiler Odası’nın müjde olarak duyurduğu karar, sektörün tamamında memnuniyetle karşılanmadı. 

Turizm şirketleri ve taşımacılık esnafı, iki ihale arasında geçen 4 ayda plaka fiyatının neredeyse 4’e katlanmasına isyan edip, 1 milyon 650 bin TL, KDV tutarı ve 330 bin TL teminat bedeliyle satışa çıkarılan plakaları ‘astronomik’ bulunca, ihaleye sunulan tüm plakalar için başvuru yapılmadı. Bin araca C plaka verilmek üzere açılan ihaleye sadece 84 şahıs ve şirketten toplam 317 plaka başvurusu yapıldı. Başvurularda, 1 milyon 660 bin ile 1 milyon 750 bin TL aralığında teklifler sunuldu.

4 AY ÖNCE, YAZ SONUNDA 575 BİN LİRAYDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi, 31 Temmuz’da yaptığı ihalede taşımacılık için kullanılacak 990 araca C Plaka satışı için minimum bedeli 575 bin TL olarak belirlemişti. Plakalar, ihalede başvuran şirket ve şahıslar arasında dağıtılırken en yüksek payı, plakaların 209’unu alan Zem Zem Turizm Taşımacılık Ltd. Şti. oldu. Yaz sezonunda yapılan bu ihaleyle aynı günlerde, Büyükşehir'e bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), turizm ve personel taşımacılığını sadece 'C plakaya sahip' araçların yapabileceğine yönelik bir karar aldı.

3-5 MİLYON TL ARASINDA SATIŞA ÇIKARILDI

Antalya'da personel ve turizm taşımacılığı yapan yüzlerce araç sahibi, yollara dökülüp bu kararı protesto etti. Temmuz ayında yapılan ihalede, 500-600 bin TL bandında fiyatlara satın alınan plakaların bir kısmının, bu ihaleden kısa bir süre sonra dijital satış platformlarında 3 milyon ile 5 milyon TL arasında satışa çıkarıldığı da görülünce tartışma alevlendi.

'MİLYONLARCA KİŞİYİ NASIL TAŞIYACAĞIZ?'

Sayıları 4 bin 500 civarında olan C plakalı araçların yaklaşık 500'ünün rant için alanların elinde olduğunu belirten esnaf, “Turizmde milyonlarca kişi nasıl taşınacak?” diyerek, 'C plaka zorunluluğu' kararının revize edilmesini istiyor. İtiraz eden grubun avukatı Sevil Çiçek Uçar, UKOME kararı ile taşıma yapan tüm araçlara C plaka zorunluluğu getirildiğini, karar ile daha önce verilen D2 belgelerinin tanınmadığını belirterek, bu karara ve plaka dağıtımı sürecinde yaşanan mağduriyetlere itiraz ettiklerini söyledi. 

Antalya'da yaz sezonunda ilk ihale yapıldığında alınan 'taşımacılıkta C plaka zorunluluğu' kararını esnaf protesto etmişti.
İKİ İHALE ARASINDA YÜZDE 245 ARTIŞ VAR

İlk ihalede satışa çıkarılan plaka sayısının yetersiz olduğuna ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığına dair tepkiler artınca, Antalya Büyükşehir Belediyesi, 1000 taşıma aracı için daha C Plaka ihale edileceğini duyurdu. Ancak bugün yapılan ikinci ihale için UKOME Genel Kurulu tarafından belirlenen minimum plaka bedelinin 1 milyon 980 bin TL olması, yeni bir tartışma daha yarattı. Turizm ve taşımacılık şirketleri, önceki ihale ile arasında 138 gün olan ikinci ihalede plakaların yüzde 245 zamla satışa sunulmasına tepki gösterdi.

‘RANT KAPISI DEĞİL, EKMEK TEKNESİ’

Antalya Valiliği’nin ihalelerin bir rant kapısı haline getirilmemesine yönelik açıklamalarını hatırlatan taşımacılık sektörü üyeleri, ilgili kurumlara başvuru yapmak üzere ortak imzalı bir şikayet dilekçesi hazırladı. İtiraz eden sektör üyeleri adına konuşan Sefa Çıracı, “Nasıl oluyor da 4 ay gibi kısa bir sürede Antalya taşımacılık sektörü açısından hayati önem taşıyan bu plakalar böylesine fahiş fiyatla satışa sunulabiliyor? Bu akıl alır gibi değil. C plakaların esnafın ve şirketlerin plaka ihtiyaçlarını karşılayabilecek sayı ve fiyatta satışa çıkarılmasını bekliyorduk. İhalelerde rant güden tutum ve kararların taşımacılıktan gelir elde eden büyük bir kesime mağduriyet yaşattığı ve fahiş fiyat uygulamalarının hukuka aykırı olduğu aşikardır” dedi.

‘SİSTEM, PLAKA AĞALARI YARATIYOR’

İlk ihalede dağıtılan plakaların, kısa bir süre sonra milyonlarca liraya satışa çıkarılmasının, bu plakaların rant için alındığını gözler önüne serdiğini belirten Çıracı, beklentilerini şöyle aktardı: “Antalya Defterdarlığı’nın, C plakaların alındığı fiyatın çok üstünde fiyata satışa çıkarılması ile ilgili inceleme yapmasını, Antalya Büyükşehir Belediyesi, UKOME, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ve Servisçiler Odası’nın plaka ağaları yaratan bu sistemin değişmesine yönelik adımlar atmasını bekliyoruz.”