Antalya’da liste sürprizleri 

Antalya milletvekili aday listelerinde büyük sürprizler yaşandı. TİP Genel Başkan Yardımcısı Atay ikinci sıradan aday gösterildi, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise listeye giremedi.

Abone ol

ANTALYA – 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi’ne siyasi partilerin Antalya’da nasıl bir vitrinle gireceği belli oldu.

İYİ Parti’nin Antalya’da kendi aday listesini çıkardığı seçim yarışına, Millet İttifakı’nın diğer üyeleri CHP listelerinden katılıyor. CHP’nin açıkladığı liste, parti içinde şaşkınlık etkisi yarattı.

CHP 2018’de Antalya’dan Meclis'e 5 vekil göndermişti. Antalya 1. sıradan Meclis’e giren Deniz Baykal’ın şubat ayındaki vefatının ardından CHP’yi temsil eden vekil sayısı 4’e düştü. Mevcut vekiller Çetin Osman Budak, Aydın Özer, Rafet Zeybek ve Cavit Arı adaylık için tekrar başvuruda bulundu. Çetin Osman Budak, dün adaylıktan çekildiğini açıklarken, CHP’li vekillerden sadece Cavit Arı adaylık listesinde yer aldı.

İlk sırada Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır’ın yer aldığı listede CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ve Manavgat İlçe Başkanı Aliye Coşar’ı, Gelecek Partisi’nden Serap Yazıcı Özbudun ile Saadet Partisi’nden Şerafettin Kılıç takip etti. Belirlenen listedeki adayların, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e yakın isimler olduğu, listeye yapılan yorumlar arasında.

İLK BEŞTE 3 CHP’Lİ

Eğer CHP, önceki seçimlerdeki sayıda milletvekili çıkarırsa bu kez CHP grubunda Antalya’dan 3 milletvekili oturacak. Eski CHP eski il başkanlarından Mustafa Erdem’in altıncı sırada yazıldığı listede, sırasıyla Murat Özçelik, Hasan Ercüment Taşdemir, Nilüfer Defeci, Vahap Tuncer, Sibel Gezen, Ramiz Atakan, Emrah Yurtlak, Zehra Milli, Hatice Kübra Turan, Müge Gezginci Uysal ve Mehmet Gök yer aldı. Aday listeleri açıklanmadan önce kulislerde, CHP’nin Antalya listesinde DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Uçak’ın olacağı konuşuluyordu. Listede DEVA Partisi’nden bir milletvekili adayı bulunmazken, Parti Meclisi’nde (PM) görüşülen listenin beşinci ve altıncı sırasına yazılan Gelecek ve Saadet partilerinin kontenjanı, yapılan değişiklikle dördüncü ve beşinci sıraya çekildi. PM’de görüşülen listede dördüncü sırada yazılan eski CHP il başkanlarından Mustafa Erdem de YSK’ya verilen listede altıncı sırada yer aldı.

İYİ PARTİ’DE İLK SIRA UĞUR POYRAZ’IN

İYİ Parti listesinin ilk sırasında ise Genel Sekreter avukat Uğur Poyraz yer aldı. Partinin temayül sonuçlarında ilk sırayı alan Aykut Kaya ikinci, geçmişte MHP Antalya il başkanlığı görevini üstlenen ve daha sonra İYİ Parti saflarına geçen Ali Adnan Kaya üçüncü sıra adayı oldu. Aday adaylığı için Demre Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden Okan Kocakaya, dün yaptığı açıklamada, temayül sürecinde hile yapıldığı iddiasıyla aday adaylığından çekildiğini ve partisinden istifa ettiğini duyurdu.

İYİ Parti’den Antalya milletvekili adayı olan diğer isimler ise şöyle: Ayşen Kurt, Serkan Tetik, İlhami Okudan, Mehmet Başaran, Nesrin Ünal, Musa Ertuğan, Mesut Yılmaz, Durmuş Kaplan, Arif Kocabıyık, Başak Karataş, Durmuş Ali Arslan, Neşe Toker, Levent Özdemir, Hatice Avcı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU İLK SIRADA

AK Parti’nin YSK’ye sunduğu listede, ilk sırada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yer aldı. Aday listesinde Çavuşoğlu’nu sırasıyla Mustafa Köse, Tuba Vural Çokal, Kemal Çelik, Atay Uslu, İbrahim Ethem Taş, Kuddusi Müftüoğlu ve İzzet Sultanyar izliyor. Antalya’da AK Parti, 2018 seçimlerine benzer bir listeyle çıktı. 2018’de şehirden 6 milletvekili çıkaran AK Parti’den Meclis'e Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Köse, Sena Nur Çelik, İbrahim Aydın, Atay Uslu ve Kemal Çelik gitmişti.

Bu listeden Mevlüt Çavuşoğlu, Temmuz 2018’de Dışişleri Bakanlığı görevine atanarak milletvekilliğinden istifa etmişti. İYİ Parti saflarından seçilen Tuba Vural Çokal da partisinden istifa ederek AK Parti Antalya milletvekilleri arasına katılmıştı.

MENDERES TÜREL LİSTEDE YOK

Milletvekili aday adaylığı için AK Parti’nin Antalya il başkanlığından istifa eden İbrahim Ethem Taş, önceki seçimdeki aday listesinin dışından bir isim olarak altıncı sıradan listeye girdi. Daha önce iki dönem Antalya Büyükşehir Belediye başkanlığı yapan ve adı kulislerde sıkça konuşulan Menderes Türel’in, listede yer almaması, kentte sürpriz etkisi yarattı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un adı da beklentinin aksine adaylık listesinde yer almadı. 2015 yılından beri AK Parti’nin Antalya milletvekili olan Sena Nur Çelik ve İbrahim Aydın da bu kez aday listesinde bulunmuyor.

MHP’Lİ MEVCUT VEKİL YİNE İLK SIRADA

Cumhur İttifakı partilerinden MHP, milletvekili aday listesini cuma günü açıklamıştı. Antalya listesinde ilk sırayı partinin mevcut milletvekili Abdurrahman Başkan aldı. MHP İl Başkanlığı’nda 2019’un eylül ayında Mustafa Aksoy’un istifasının ardından göreve Hilmi Durgun atanmıştı. Partinin önceki il başkanları Durgun ve Aksoy da listenin devamında ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Yusuf Kelleli, Ferhat Saribek, İlknur Fidan, Oğuzhan Çelik, Yavuz Çağlar, Serkan Öztürk, Ali Çetin, Hayati Peker, Esmaye Özörmenoğlu, İdris Özcan, Ahmet Ali Coşkun, Mehmet Ali Yalçin, Mustafa Doruatli ve Kutluhan Tozoğlu da listedeki isimler arasında.

BARIŞ ATAY ANTALYA ADAYI

Emek ve Özgürlük İttifakı partilerinden TİP Antalya’da Türkiye ölçeğinde bir sürpriz yaptı. 2018 yılından beri TİP’in Hatay milletvekili olan Barış Atay, Antalya listesinde ikinci sırada yer aldı. Birinci sırada partinin Antalya il başkanlığından istifa eden Yunus Başaran var. TİP, mevcut 4 milletvekilinden birini Antalya listesinden ve ikinci sırada aday göstererek şehrin oy potansiyeline güvenip risk alırken, aynı zamanda Antalya’dan birden fazla vekil çıkaracağı yönünde bir iddia ortaya koymuş oldu. YSK’ye verilen listede bu isimleri, Konyaaltı Alevi Bektaşi Kültürü Cemevi Derneği Başkan Yardımcısı Emire Ulutaş, Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Tuncay Koç ve Antalya’da maden ocaklarına karşı çevre mücadelesi verirken öldürülen Ali Ulvi-Aysin Büyüknohutçu çiftinin kızı Emine Büyüknohutçu takip ediyor. Aday listesindeki diğer isimler ise şöyle: Ayşe Bilge Kalın, Ezgi Altınkurt Sağlık, Kerim Uğur, Gülizar Kocadağ, Hasan Girginel, Ayfer Güneşhan, Ahmet Elataş, Betül Ürküten, Gamze Pelin Demircan, Bilge Erk, Leyla Çelebi, Mehmet Utkan Çobanoğlu.

SARUHAN OLUÇ YENİDEN ADAY

HDP’nin Emek ve Özgürlük İttifakı’yla birlikte Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime gireceği aday listesinde ilk sırada daha önce Antalya’dan milletvekili seçilen Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç var. 7 Haziran 2015 seçimlerinde Antalya’dan ilk kez aday olup seçilen Oluç, kısa süre Antalya milletvekilliği yapmış, kasımda yenilenen seçimlerde ise yeniden milletvekili seçilememişti. Listede Oluç’u, Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan ve partinin önceki Antalya İl Başkanı Muhsin Taşar takip ediyor. Ankara’da yaşanan 10 Ekim Gar Katliamı’nda hayatını kaybeden EMEP’li Korkmaz Tedik’in annesi Zöhre Tedik de dördüncü sırada. Liste, Erbakan Tağ, Hülya Hasbay, Selami Özyaşar, Nigar Durmuş, Firat Eren, Neriman Bakir, Hasan Doğan, Hülya Aktaş, Eyup Uşma, Kamile Yilmaz, Mahir Doğan, Nefise Oğuz ve Serdar Köşkeroğlu ile devam ediyor.