Antalya'da perde beton ve fore kazık zorunlu olacak: 'Ne pahasına olursa olsun bunu yapacağız'

Depremler, Antalya’da yerel yönetimleri harekete geçirdi. Büyükşehir, master planının yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı. Muratpaşa’da perde beton, Konyaaltı’nda ise fore kazık zorunlu olacak.

Abone ol

ANTALYA – Peş peşe yaşanan depremlerden sonra 20 bin 591 kilometrekare alan üzerinde 460 bin 429 yapı stokunu barındıran Antalya’da belediyeler, kentleşme ve imar uygulamaları konusunda yoğun mesaiye başladı. Kentte yıllardır hazırlanması gündemde olan deprem master planı için harekete geçtiklerini belirten Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Cem Oğuz, yıl sonuna kadar tüm binaların durumunun belirleneceğini söyledi. Antalya’nın merkez ilçesi Muratpaşa, yapılacak bütün binalarda perde betonu zorunlu hale getirdi. İlçedeki binaların depreme karşı güçlendirilmesini teşvik amacıyla güçlendirme ücretleri de alınmayacak. Merkez ilçelerden Konyaaltı’nda ise zemin araştırması yapılarak ihtiyaç duyulan bölgelerde fore kazık sisteminin zorunlu hale getirileceği açıklandı.

Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Cem Oğuz deprem master planının sunumu yaptı.


YARISI ESKİ, YÜZDE 12’Sİ YAŞLI

Kentin yapı stoku hakkında çalışmalara geçen yıl başlandığını anlatan Oğuz, kentin alan olarak İstanbul’un 4 katı büyüklüğünde, nüfus sayısı bakımından da Türkiye’nin 5’inci ili olduğunu hatırlattı. Oğuz, kentte yapı kullanma izin belgesi verilen 323 bin 564 bina olduğunu söyledi. 50 yılın üzerindeki binaların oranının yüzde 12 olduğunu ve bu çok eski yapıların çoğunun gecekondu bölgelerinde bulunduğunu açıklayan Cem Oğuz, “Yeni deprem yönetmeliğine uygun, 0-15 yıllık binalar, Antalya’nın yaklaşık yarısını oluşturuyor" diye konuştu.

DEPREM PLANI 2024’E HAZIR

Oğuz, belediye koordinatörlüğünde, kurumlar, üniversiteler, meslek odaları aracılığıyla Antalya’nın deprem master planının ortaya çıkarılacağını söyledi. Oğuz şu bilgileri verdi: "Mikro bölgelendirme çalışmaları, yapı stoku belirlenmesi, veri toplanması çalışması yapacağız. Çalışmada hava takip araçları kullanılacak. Yeni teknolojiyle yapıların, coğrafi bilgi sistemi yardımıyla durumunu belirleyeceğiz. Belediyelerden 19 ilçenin yapı stoku belgesini alıyoruz. Bu çalışmadan sonra binaların deprem direnci tespit edilecek. Yıl sonuna kadar tüm binaların durumunu belirleyeceğiz. Tüm veriler bilim insanlarıyla değerlendirilecek ve Antalya’nın planı ortaya çıkacak. Güçlendirilecek ve yıkılacak binalarla ilgili çalışmalar tamamlandığında, Antalya’nın deprem direnci artacak. Çalışmalar, 31 Aralık 2025’te tamamlanacak."



PERDE BETON ŞARTINA AK PARTİ’DEN RET

Kentin 520 bini aşkın nüfusunun yaşadığı Muratpaşa Belediyesi, ilçede yapılacak tüm yeni binalar için perde beton uygulaması zorunluluğu getirdi. Bugün yapılan Muratpaşa Belediye Meclisi gündemine getirilen karar, AK Partili Meclis üyelerinin ret oylarına karşı, CHP, İYİ Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Alınan kararla, yeni yapılacak binalarda Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hükümlerine uygun nitelikte perde beton kullanılacak ve binaların dayanıklılığını arttırmak için perdeler birbirine dik ve asal doğrultuda bulundurulacak. Bununla birlikte ‘burulma düzensizliği’ katsayısı da 1.4’ü geçmeyecek. Perde beton uygulamasının Güney Amerika ülkesi Şili başta olmak üzere deprem riski taşıyan birçok ülkede hayat kurtaran bir model olduğunu belirten Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Binaların dayanıklılığını arttırmak için uygulamanın mecburi olmasını öneriyoruz. Bu maliyeti de arttırmayan bir şey. Keşke buna, bir devlet politikası olarak çok uzun yıllar önce buna geçebilmiş olsaydık. Şu anki hasarımız çok daha düşük olurdu" dedi.

Bugün yapılan Muratpaşa Belediye Meclisi toplantısı.


‘BÜTÜN YETKİLER ANKARA’DA’

Bina güçlendirme çalışmalarında belediyeye ödenmesi gereken ücretleri de kaldırdıklarını aktaran Başkan Uysal, şunları söyledi: "Maalesef riskli alan ilanı ya da riskli binayı belirlemeyle ilgili yetki, ilçe belediyesinde değil. Türkiye genelinde kentsel dönüşümün düşük oranda kalmasının nedeni, ille de bütün yetkilerin Ankara'ya toplanmış olması, kentsel dönüşüm yetkisinin ilçe belediyelerinde olmaması. Umuyorum ileride mevzuat değişir. Türkiye genelinde bir seferberlikle hep beraber bunu yaparız. Ancak şu aşamada özellikle çok eski yapılmış her bir kolonun bağımsız ayakta durduğu binalarımıza kesin güçlendirme uygulamamız gerekiyor. Bütün o kolonların birbirine bağlanması gerekiyor.”

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen


‘BABAM GELSE GERİ ADIM ATMAM’

Yaşanan deprem felaketlerinden sonra bir yandan mevcut yapıların denetimi, bir yandan da yeni yapılacak binalar için harekete geçen Konyaaltı Belediyesi, ilçe genelinde zemin araştırması yaparak ihtiyaç duyulan bölgelerde inşaat temeline fore kazık sistemini zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili madde, yarın toplanacak belediye meclisinde oylamaya sunulacak. Özellikle alüvyon zemin yapısına sahip Hurma ve Sarısu bölgelerinde bu sistemin zorunlu hale geleceğini belirten Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, şöyle konuştu: "Tüm binalar kontrol edilecek. Kolonları kesilmiş binalar tespit edilip yıkım kararı alınacak. Ne pahasına olursa olsun bunu yapacağız. Kötü evlerin hepsini yıkacağım dersem popülizm yapmış olurum. Yıkılma şartıyla kayıt alınır. Babam mezardan kalksa geri adım atmam. Kendi evim de dahil, yıkılması gerekiyorsa yıkılsın derim. Vicdan ve bilim ne diyorsa onu yapacağız."