Antalya’daki öğrenci intiharları Meclis gündeminde: Komisyon kurulsun

Antalya’daki KYK yurdunda iki ayda üç öğrencinin intihar etmesi Meclis gündemine taşındı. Muhalefet milletvekilleri, konunun araştırılması için Meclis’te komisyon kurulmasını talep etti.

Abone ol

ANKARA - Antalya’da son 2 ay içerisinde yurtlarda kalan 3 öğrencinin pencereden atlayarak intihar etmesinin yanı sıra, bir öğrencinin de evinde yaşamına son vermesi Meclis gündemine taşındı.

Muhalefet milletvekilleri, Meclis Başkanlığı’na verdikleri araştırma ve soru önergeleriyle kentte yaşanan öğrenci intiharlarının araştırılmasını talep etti.

CHP: MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, ölümlerin gerçekleştiği öğrenci yurtlarının menzil tarikatı kontrolünde olduğu iddialarına dikkat çekerken, intiharların araştırılması için Meclis’te komisyon kurulmasını talep etti.

Üç erkek öğrencinin kaldıkları yurtlarda hayatlarını kaybetmelerine ilişkin İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’na da soru önergesi veren Özer, önergelerin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Resmi kaynaklara göre üç öğrencinin de intihar ettiği, ölümlerinin ise kaldıkları Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içindeki KYK yurtlarının üst katlarından düşmeleri sonucu gerçekleştiği kayda geçmiştir. Bununla birlikte bu genç ölümlerin intihar değil, cinayet olduğuna dair şüpheler de bulunmaktadır.”

AÇIKLAMA İÇİN NEDEN BU KADAR BEKLENDİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemesiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde de intiharlara ilişkin iddialara cevap talep eden Özer,

“Son bir ayda üç öğrencinin de yüksekten düşerek ölmesi ve üçünün de intihar olarak kayda geçmesi konusunda bir açıklama yapılması için neden sosyal medyada tepkilerin artması beklenmiştir?” diye sordu.

‘KYK YURDUNDA ‘MENZİL TARİKATI’ BASKISI İDDİASI

Söz konusu intiharlara ilişkin birçok soru işareti bulunduğunu ifade eden CHP’li Özer, önergede yurtta kamera sistemi bulunmadığına dair iddialar için de şunları söyledi:

“Edindiğimiz bilgilere göre; Muhammed Kaya’nın mütedeyyin amcası Adnan Kaya tarafından gencin intihara karşı olduğu, bir süre önce annesini aradığı ve önceki intihar olaylarını anlatarak o öğrencilerin birileri tarafından aşağıya atıldığını söylediği ileri sürülmüştür. Ayrıca yurt yönetiminin menzil tarikatına üye güvenlikçi, aşçı ve temizlikçi gibi çalışanların kontrolünde olduğu, bazı katlarda öğrencilerin dini zorlama ve birtakım tacizlere maruz kaldıkları da iddialar arasındadır. Yine iddialara göre; Bezm-i Alem Yurduna yaptığı ziyarette öğrencilerin çalınan eşyalar ve güvenlik için koridorlara kamera takılmasını istemeleri üzerine KYK Genel Müd. Yardımcısı ‘Bakanlığın kamera alacak bütçesi yok’ demiştir.”

İYİ PARTİ: DİNİ BASKI VE SUİSTİMAL İDDİALARIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA AÇILDI MI?

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı da Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na devlet yurtlarında tarikat ve benzeri şekilde baskıcı eğitim verilip verilmediğini sordu.

Meclis’e verdiği soru önergesiyle tarikat iddialarının yanı sıra diyanetin atadığı manevi danışmanlık uygulamasının da suistimal edilip edilmediğini soran Subaşı, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’na şu soruları yöneltti:

- Bakanlığınızın görev ve sorumluluğu altında Akdeniz Üniversitesi Bezmi Alem Valide Sultan Erkek Öğrenci Yurdu ile Elmalılı Hamdi Yazır Erkek Öğrenci Yurdu'nda yaşanan dini baskı ve suiistimal iddialarına ilişkin Bakanlığınızın açmış olduğu, halihazırda yürüttüğü bir soruşturma var mıdır?

- Bu yurtlarda çalışan personel hakkında öğrenciler tarafından yapılan şikayetler hakkında bu zamana kadar yapılmış bir işlem, yürütülen bir soruşturma ve inceleme ve ceza verilen, ilişiği kesilen bir personel var mıdır?

- Antalya Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü görevinde bulunan şube müdürü Turgut Erşan hakkında yürütülmüş bir soruşturma var mıdır? Bu soruşturma sonucunda ne karar verilmiştir?

- 40 günde 4 intihar vakası gerçekleşmiştir. Bu intiharların gerçekleştiği devlet yurtlarında tarikat yurdu gibi baskıcı eğitim verildiği iddia edilmektedir. Gençleri kampüsteki sosyal yaşamdan koparacak ve uyumsuzluğa yol açacak baskılar yapıldığı doğru mudur?

- Yurtlarda kalan öğrencilerin sorunları, şikayetleri incelenerek psikolojik destek düşünülüyor mu? Rehabilitasyon çalışmalarınız var mıdır?

- Diyanet’in öğrencilere “manevi danışmanlık” adıyla rehberlik verdiği ifade edilmektedir. Bu manevi danışmanların uzmanlık alanları ile görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir?

HDP: ŞÜPHELİ ÖLÜMLERİN ARAŞTIRILMASI İÇİN BİR GİRİŞİM OLACAK MI?

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Önergede Akdeniz Üniversitesi Dayanışması isimli öğrenci grubunun iddialarına da yer veren Gülüm, şüpheli ölümlerin temel sebebinin yurtta ‘manevi danışmanlık’ adı altında tarikatlaşmanın yaşandığının öne sürüldüğünü kaydetti.

HDP’li Gülüm, söz konusu iddiaların araştırılması için Bakan Kasapoğlu’na şu soruları yöneltti:

1) Bakanlığınıza bağlı Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin barındığı Elmalı Hamdi Yazır KYK yurdunda yaşananlardan haberdar mısınız?

2) Muhammet Kaya isimli öğrencinin ölümünün ve yurtta yaşanan diğer şüpheli ölümlerin aydınlatılması için bir girişiminiz olacak mıdır? Yurt yönetimi ve çalışanları hakkında soruşturma yapılacak mıdır?

3) Öğrencilerin taleplerine rağmen yurtlara niçin kamera takılmamıştır? Öğrencilerin güvenliklerini sağlanmaya dönük bir girişiminiz olacak mıdır?

4) Öğrenci yurtlarındaki tarikat yapılanması iddiasını araştıracak mısınız? Yurtlarda ‘manevi danışmanlık’ adı altında öğrencilerin istismar edilmesinin önlenmesi için bir denetim yapacak mısınız?

5) Son 5 yılda Kredi Yurtlar Kurumları’nda yaşanan şüpheli ölüm sayısı kaçtır? Yaşanan ölümlere ilişkin kaç soruşturma açılmıştır?

‘DEVLET YURTLARINI ÖĞRENCİLER İÇİN ÖLÜM KAMPINA ÇEVİRDİLER’

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na verdiği soru önergesiyle “Son 5 yılda Türkiye genelinde KYK, vakıf ve özel yurtlarda yaşanan intihar ve şüpheli ölüm sayısı nedir?” diye sordu.

Konuya ilişkin TBMM çatısı altında derhal bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini söyleyen Kadıgil, eş zamanlı olarak tüm sorumluların görevden el çektirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kadıgil, “Devlet yurtlarını öğrenciler için ölüm kampına çevirdiler” diyerek şu soruları sordu:

-İntiharların ardından kaç yurt yetkisi hakkında soruşturma açılmıştır? Soruşturma tarihleri soruşturmaların akıbeti nedir?
 
-Türkiye genelinde KYK yurtlarında çalışan psikolog, sosyal çalışma uzmanı sayısı nedir? Aynı yurtlarda çalışan manevi rehber sayısı nedir?

DEVA: BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Antalya’da yaşanan öğrenci intiharlarına yönelik DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Avukat Doğa Şanlıoğlu da yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Bu işin peşini bırakmayacağız” diyen Şanlıoğlu,

“Tek bir genç arkadaşımızın hayatı bile paha biçilemezken aynı yerleşkeden gelen peş peşe intihar haberleri ciddi bir şekilde araştırılmalıdır. Olayın bütün boyutlarıyla araştırılması için yetkilileri acilen görevlerine davet ediyorum. İntihar vakalarını gündemde tutuyoruz ve tutmaya da devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

(DUVAR)