Antep’te son durum: Çorba, ekmek veren kimse yok

Antep’te ısınma, barınma ve yiyecek sorunu yaşanıyor. Bölgeyi ziyaret eden siyasetçiler, arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu ve şehirde ekmek sorunu yaşandığını söyledi.

Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA- Maraş merkezli 10 kentte büyük yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremin merkezi Pazarcık ilçesi başta olmak üzere birçok bölgede yardım ulaşmayan binalarda binlerce kişi kurtarılmayı bekliyor. Depremlerden etkilenen illerden biri olan Antep’te, yüzlerce bina yıkıldı ve can kayıpları yaşandı. Bölgede yürütülen arama kurtarma çalışmalarını takip eden ve depremden etkilenen kişilerle temas halinde olan siyasi parti temsilcileri Antep’teki son durumu anlattı.

‘ANTEP’TE EKMEK YOK’

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, depremden etkilenen kişilerin vatandaşların yardımıyla çıkarılmaya çalışıldığını söyledi. Elektriğin, jeneratörün ve darbeli kırıcıların olmadığını belirten Poyraz, “Osmaniye’de, Ishahiye’de, Nurdağı’nda, Fevzipaşa’da buraların hepsinde vatandaşlar kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor” dedi.

Araçlarda yeterli mazot olmadığını söyleyen Poyraz, doğalgaz kesildiği için şehirde yiyecek bulmanın zor olduğunu anlattı. Antep’te kişilerin kendi imkanlarıyla çorba yapıp dağıttığını belirten Poyraz, “En önemlisi Antep’te ekmek yok. Süreç çok büyük bir zafiyet içerisinde” diye konuştu.

‘AFAD, KIZILAY VE DİĞER YETKİLİLERİ SAHADA GÖREMEDİK’

Antep’te dün gece itibariyle arama kurtarma çalışmalarından ziyade enkazların kaldırıldığını söyleyen Poyraz, enkaz altında kalan kişilerin birbirine bağırdığını anlattı. “Hiçbir Allah’ın kulu da yok ortada” diyen Poyraz, havanın giderek soğuduğuna dikkat çekti ve şunları kaydetti:

“Kar var, yağmur var. İnsanlara atkı, bere, eldiven lazım. Ayakkabı, mont ve yağmurluk lazım. Akaryakıtın satışına izin verilmeli. Yaklaşık 30 saat geçti depremin üzerinden. Artık hangi kurtarma ekibi nereye girecekse orada işleri Allah’a kalmış. Allah’tan umut kesilmez ama ben şu ana kadar profesyonel bir kurtarma ekibi görmedim. Yerel ekip ve vatandaşlar vardı. Maalesef AFAD, Kızılay ve diğer yetkililerini sahada göremedik. Sahanın geniş olmasından kaynaklı olabilir bilemiyorum ama devamlı çığlıklar geliyor.”

‘ANTEP’TE BARINMA, YİYECEK VE İÇECEK SIKINTISI VAR’

Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Ayşe Acar Başaran da Antep’teki son durumu, “Kent hayalet şehre döndü” diyerek anlattı. Şehirde su, elektrik, doğalgaz olmadığını söyleyen Başaran, deprem bölgesindeki kişilerin araçlarında kalmaya çalıştığını ve yakıt kuyruklarının oluştuğunu anlattı. Başaran Antep’te yaşananlara dair şunları kaydetti:

“Aracı olanlar araçlarında kalmaya çalışıyor ya da şehri terk etmeye çalışıyorlar. Neredeyse hiçbir yer açık değil. Hem çalışmalar ağır ilerliyor hem de büyük bir barınma, yiyecek ve içecek sıkıntısı var. Hava çok soğuk. Su da kesilmiş durumda.”

‘EKMEK GETİRECEK, SICAK ÇORBA VERECEK KİMSEYİ GÖRMÜYORUM’

Saadet Partisi Antep İl başkanı Mehmet İslam ise depremden etkilenen çoğu kişinin dışarıda, sosyal tesislerde ve taziye evlerinde kaldıklarını anlattı. Şehirde ekmek sıkıntısı yaşandığını söyleyen İslam, “Ekmek bulmakta zorlanıyoruz. Doğalgaz verilemediği için fırınlarda ekmek üretimi yapılamıyor” dedi. Araçların içerisinde kalan ya da güvenli bir noktaya gitmek isteyen kişilerin yakıt problemi yaşadığını anlatan İslam, depremin büyük hasara yol açtığı Antep’e dair şunları kaydetti:
“Göçük altında daha çok fazla insan var. Nurdağı ilçesindeki aradığım kişilerden haber alamıyorum. Depremzedelerin bir çorbaya ihtiyacı var. Isınma problemi sosyal tesisler aracılığıyla halledilmeye çalışılsa da bir ekmek getiren, sıcak bir çorba veren kimseyi yok.”