Aqua Florya'ya için İBB'ye soruşturma

Sayıştay raporlarında yasal olmadığı öne sürülen Aqua Florya tesislerine yönelik inceleme tamamlandı. İçişleri Bakanlığı, kaçak inşaata göz yumduğu gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında soruşturma başlattı. İstanbul Akvuryum 'kaçak kat' iddialarının gerçeği yansıtmadığı açıklamasında buulundu.

Abone ol

DUVAR - Akvaryum, AVM ve otelden oluşan Aqua Florya'ya yönelik inceleme İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) uzandı. Büyükşehir mülkiyetindeki araziye 30 yıllığına yıllık 4 milyon 500 bin lira kira bedeli karşılığında yap-işlet-devret modeli ile inşa ettirdiği Akvaryum, AVM ve otelden oluşan Aqua Florya için İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı.

Sayıştay’ın 2015 tarihli raporunda tesislerin yasal olmadığına dikkat çekilmişti.

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre, Bakırköy Belediyesi imar planlarına itiraz etmiş ve yürütmeyi durdurma kararı alınmasına rağmen tesisler işletmeye açılmıştı. İBB mülkiyetindeki Atatürk Deniz Köşkü ile İBB Sosyal Tesisler arasında kalan 273 bin 89 metre kare büyüklüğündeki alan 2011 yılında yılık 4 milyon 500 bin lira bedelle kiraya verilmişti.

2006 onaylı 1/1000 uygulama imar planında bu parseller ‘Günübirlik Turizm ve Rekreatif alanı’ ile ‘Kamu Eğitim, Dinlenme ve Turistik Tesisler Alanı’ fonksiyonundaydı. 29 parselin bir kısmında da Florya Özürlüler Kampı yer alıyordu. 13.04.2013 tarihinde önce 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değiştirildi. Yükseklik 6.50’den 10.50’ye çıkarıldı. Yani bir kat artırıldı.

'TURİSTİK TESİSLER' ALANI EKLENDİ

Fonksiyonuna da günübirlik turizm ifadesi çıkarılarak ‘Turistik Tesisler’ alanı eklendi. Kamu Eğitim ve Dinlenme ve Turistik tesisler alanı fonksiyonu ise devre dışı bırakıldı. 15.01.2016 tarihli 1/1000 ölçekli uygulama imar planı da bu plan değişikliğine göre yapıldı. Fakat bu tarihte Akvaryum başta olmak üzere hem Aqua AVM hem de Florya Crowne Plaza inşaatları bitmiş işletmeye açılmıştı. İnşaatlardan sonra plan değişikliği yapılarak tesisler yasal zemine oturtulmaya çalışıldı.

MÜFETTİŞLER İFADE ALMAYA BAŞLADI

Hürriyet, 16 Haziran 2017 tarihinde Florya Akvaryum konseptinde yer alan yapılar için yürütmeyi durdurma kararı verildiğini duyurmuş, Sayıştay raporuna göre tesislerin kaçak durumuna düştüğünü öne sürmüştü.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakan Süleyman Soylu’nun ‘‘Olur’’ vermesi ile İBB hakkında soruşturma açtı.

Bakan Soylu’nun 31.10.2017 tarihli ‘‘Olur’’ verdiği belgede, ‘‘İBB’nin Florya’daki arazisinin 2011’de kiraya verildiği ve üzerine AVM, Otel ve Akvaryum inşa edildiği, 2013 yılında plan değişikliği yapıldığı, inşaatın kaçak olduğunun Sayıştay tarafından tespit edilmesine rağmen kaçak binaya kaçak kat çıkılmasına göz yumulduğu belirtilmektedir. Uygun görüldüğü takdirde yukarıda belirtilen hususların araştırılması ve sorumlularının tespiti için Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’na havalesini müsadelerinize arz ederim’’ deniliyor.

Müfettişler sorumlular hakkında tek tek ifade almaya başladı.

İSTANBUL AKVURYUM: RUHSATLAR ALINDI

İstanbul Akvaryum yönetimi ise kaçak inşaat iddialarını reddederek, tüm işletme ruhsatlarının alındığını duyurdu. İstanbul Akvaryum'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Son günlerde basında yer alan ve İstanbul Akvaryum kompleksinin “kaçak olduğu” ve “kaçak kat yapıldığı” şeklinde yansıtılan ancak gerçeği yansıtmayan haberlerle ilgili sizleri bilgilendirmek isteriz.

İstanbul Akvaryum kompleksi; uluslararası turizm, eğlence, eğitim ve kültür kompleksi olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü ve İmar Müdürlüğü tarafından tüm uygulamaları onaylı ruhsat projelerine göre yapılmıştır ve 13.12.2016 tarihi itibari ile tüm yapıların iskânı alınmıştır. Bu yapılara esas tüm işletme birimlerinin işletme ruhsatları da mevcuttur. Dolayısıyla İstanbul Akvaryum kompleksi kaçak bir yapı olmadığı gibi, kompleks bünyesinde kaçak kat yapılması da söz konusu değildir.

Haberin Kaynağı