Arakanlıların yaşadığı kamplar alarm veriyor

Bangladeş sınırındaki kamplarda yaşayan Arakanlı Müslümanlar çok ilkel koşullarda hayatta kalmaya çalışıyor. On gün içinde yeni barınakların kurulması hedefleniyor.

Abone ol

DUVAR - Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar Bangladeş sınırında kurulan kamplarda ilkel koşullarda yaşıyor. Gazete Habertürk'ten Sinan Bilgenoğlu'nun haberine göre kampta 'şanslı' olanlar bir kilime, olmayanlar ise toprağa oturuyor. Kampa yeni gelenlerse balçık zeminde bambu ağaçlarını dikip üzerine örtü örterek kendilerine çadır kurmaya çalışıyor. 168 bin Rohingya'nın yaşadığı kampın tamamında kesif bir koku duyuluyor. Çadırların bulunduğu alana yakın seyyar tuvaletler bulunuyor ama temizlik ve hijyen koşulları çok yetersiz.

KAMPLARDA SU VE YİYECEK BULUNMUYOR

Çadırlarda birkaç tencereden başka mutfak malzemeleri yok. Giysiler ve eşyalar sağa sola saçılmış. Çocukların üzerinde kıyafet yok. Birçok çocuk kampın içinde çıplak ayakla dolaşıyor. Çocuklar ve erkekler, kampın yanındaki koyu kahverengi bir gölette yıkanıp temizlenmeye çalışıyor. Koşullar düzeltilmezse kampta yaşayanların salgın hastalıklara maruz kalma tehlikesi söz konusu. Myanmar sınırında 168 bin Arakanlının yaşadığı kampın balçık tarlasından farkı yok. Şiddetli yağmurlar yüzünden bataklığa dönen bölgede su ve yiyecek bulunamıyor. İçme suyunu yardım kuruluşlarından alan Arakanlılar, 3 öğün pirinç yiyerek karınlarını doyurmaya çalışıyor. Barındıkları çadırlar bambu direklerin üzerine örtülmüş bezden ibaret.

Bangladeş hükümeti, sığınmacıların barınması için 14 bin yeni barınak inşa edeceğini açıkladı. Barınaklar için 800 hektarlık bir alan ayrıldı. Barınakların on gün içinde hazır hale getirilmesi için çalışmalar başladı. Her barınakta 6 kişi yaşayacak. Kampın inşasına Birleşmiş Milletler de katkıda bulunacak.

Bangladeş yönetimi, Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanların Bangladeş’te sığındıkları Cox Bazar bölgesinden ayrılmalarını yasakladı. Bangladeş, sığınmacıların Myanmar tarafından geri kabulünü istiyor. Bangladeş vatandaşlarının Arakanlılarla evlenmesi daha önce yasaklanmıştı.

AUNG SAN SUU KYİ'YE SON ŞANS 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar’da yüz binlerce Arakan Müslümanın göç etmesine yol açan askeri operasyonları durdurmak için ülkenin lideri Aung San Suu Kyi’nin önünde son bir şans bulunduğunu söyledi.