Arapgir’in mor reyhanı hem sağlığa hem üreticiye iyi geliyor

Tıbbı aromatik bitkilerde coğrafi işaret belgesi alan tek ürün olan Arapgir'in mor reyhanı, çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Arapgir Belediye Başkanı, "İlçenin tek geçim kaynağı reyhan" dedi.

Abone ol

MALATYA - Türkiye'de sadece Malatya'nın Arapgir ilçesinde üretilen ve 200'den fazla aromatik değeri olan mor reyhan, ilçedeki çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Arapgir Belediyesi tarafından alım garantisi olan mor reyhanın faydaları ise saymakla bitmiyor. Türkiye’nin dört bir yanında reyhan üretimi, 2010 yılında İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nin, Eczacılık Fakültesi’nin ve Arapgir Belediyesi’nin ortak çalışması ile başladı. Alınan örneklerde Arapgir'de yetiştirilen mor reyhandan daha kalitelisine rastlanılmayınca 25 dekar alanda ilk üretim yapıldı.  

‘EN KALİTELİ REYHAN ARAPGİR’DE YETİŞİYOR’

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, ilçede yetişen mor reyhanı diğer reyhanlardan ayıran özelliğin toksin içermemesi olduğunu belirtti. Cömertoğlu,

Nilüfer ve Haluk Cömertoğlu

"İlçenin katma değerini artırması için çıktığımız bu yolda, akademik olarak yapılan çalışmalarda vücuttaki enzim salgılarının tamamını harekete geçirdiği gözlemlendi. Aynı fideyi başka şehirlerde başka bölgelerde üretmeyi deneyen uzmanlar, aynı sonucu alamadıklarını, bitkinin cinsi kadar yetiştiği toprağın ve iklimin de önemli olduğunu ifade ederek sadece Arapgir'de kaliteli reyhan üretilebileceğini kanıtladılar. Toksin içermeyen mor reyhan, kısa sürede çiftçimizin tek gelir kaynağı oldu" dedi.

BELEDİYE TESİSLERİNDE 40 ÇEŞİT ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR

Senede bir ekimle dört hasat yapıldığını söyleyen başkan Cömertoğlu, Arapgir Belediyesi tarafından ürüne alım garantisi verildiğinin altını çizerek, "Şu an 200 dekar bir alanda köylüler ekim yapıyor. Daha sonra hasat dönemlerinde toplanan reyhanlar, belediyemiz tarafından 2019 yılında kurulan tesiste kurutularak poşet çaydan şerbete, reçelden baharata, kolonyaya kadar 40 çeşit ürüne dönüştürülüyor. Satışa hazır hale getirilen ürünler, Arapgir Belediyesi etiketiyle raflarda yerini alıyor. Şimdilerde ise ilaçların yapımında kullanılması için distilasyon yöntemi ile yağları çıkarılıyor" diye konuştu.  Mor reyhanın Türkiye’de tıbbi aromatik bitki çeşitliliği kategorisinde coğrafi işaret belgesi alan tek ürün olduğunu da söyleyen Cömertoğlu, reyhanın üst solunum yolları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini sözlerine ekledi. (DUVAR)