Araştırma: ABD'de tedbirler daha erken uygulansaydı 54 bin kişi kurtulacaktı

Kolombiya Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, ABD'de kısıtlayıcı tedbirler daha erken uygulansaydı 36 bin ila 54 bin kişinin hayatının kurtulmuş olacağı tespit edildi. ABD Başkanı Donald Trump ise üniversitede yürütülen araştırmanın 'siyasi bir saldırı olduğunu' öne sürdü.

Abone ol

DUVAR - Kolombiya Üniversitesi'nde yürütülen araştırmada, ABD'de korona virüsüyle mücadelede daha erken harekete geçilseydi 54 bin kişinin hayatının kurtulmuş olacağı ortaya çıkartıldı. Araştırmaya göre, ABD'de korona virüsüyle mücadele kapsamında mart ayı ortasında yürürlüğe giren kısıtlayıcı tedbirler bir hafta daha önce uygulansaydı korona virüsü kaynaklı 36 bin ölüm önlenecekti. Çalışmada, karantina tedbirlerinin mart ayı başında uygulanmaya başlanmış olması halinde ise korona kaynaklı 54 bin ölümün engellenmiş olacağı belirtildi.

'DAHA ERKEN UYGULANSAYDI 54 BİN KİŞİ KURTULACAKTI'

Araştırma ekibini lideri Jeffrey Shaman, "Bu çok büyük bir fark" ifadelerini kullandı. Shaman, "Zaman içinde ufak bir fark, virüsü büyüme evresinde yakalamak ölüm sayısının azaltılmasında çok kritik" dedi.

Korona virüsünün ABD'de mart ayı başından itibaren yayılma sürecini inceleyerek bir modelleme çalışması yapıldı ve epidemiyologlar sosyal temasın daha erken azaltılmasının virüsün yayılma hızını nasıl yavaşlattığını gözlemledi.

TRUMP KARŞI ÇIKTI

Trump hükümeti ise Kolombiya Üniversitesi'nde yürütülen araştırmanın sonuçlarının 'doğru olmadığını' söyledi. Perşembe günü gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Donald Trump, üniversite araştırmasının 'siyasi bir hamle' olduğunu savundu. "Çok erken davrandım" diyen Trump, Kolombiya Üniversitesi'nde yürütülen araştırmanın kendisine karşı yürütülen bir 'siyasi saldırı' olduğu söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Judd Deere ise, "Asıl hayat kurtaracak olan şey Çin'in şeffaf olması ve Dünya Sağlık Örgütü'nün görevlerini yerine getirmiş olmasıydı" dedi. Deere, "Amerikalıların hayatını kurtaran şey Başkan Trump'ın cesur liderliğidir" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)