Araştırma: Almanların üçte birinin İsrail hakkında görüşü olumsuz

Almanların yüzde 34'ü İsrail hakkında olumsuz görüşe sahipken, İsraillilerin yüzde 19'u Almanya'ya olumsuz bakıyor.

Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde bulunan Bertelsmann Vakfı'nın Almanya ve İsrail'de yaptığı bir araştırma, son yıllarda Almanya'da yükselen Yahudi karşıtlığını belgeleyen bulgular ortaya çıkardı. Buna göre, İsrailliler çoğunlukla Almanya hakkında olumlu düşünürken, Almanlarda bu oran İsraillilere göre epeyce düşük bir düzeyde bulunuyor.

Araştırmanın bulgularına göre, İsraillilerin yüzde 63'ü Almanya hakkında olumlu görüşe sahipken, Almanlarda İsrail hakkında olumlu düşünenlerin oranı yüzde 46 düzeyinde. Buna karşılık, Almanların yüzde 34'ü İsrail hakkında olumsuz düşünüyor. Almanlar hakkında olumsuz düşünen İsraillilerin oranı ise yüzde 19 dolayında bulunuyor.

Hükümetlere destek konusunda ise her iki ülke halkı arasında oldukça büyük fark var. Almanların sadece yüzde 24'ü İsrail hükümetini desteklerken, yüzde 43'ü karşı görüş bildirdi. Buna karşılık, İsraillilerin yüzde 55'i Alman Federal Hükümeti'ne destek verirken sadece yüzde 12'si destek vermiyor. İsrail'e siyasi destek konusunda da büyük ayrışmalar var. İsraillilerin yüzde 61'i Almanya'nın İsrail hükümetine destek vermesini isterken, Almanların sadece yüzde 12'si İsrail hükümetine destekten yana.

Almanya'nın Holokost karşısında tarihi sorumluluğu hakkında da her iki ülke halkı farklı düşünüyor. İsraillilerin yüzde 58'i Almanya'nın 'sorumlulukları olduğunu' bildirirken, Almanlarda böyle düşünenlerinin oranı yüzde 35. Almanların yüzde 49'u 'artık tarihin bu defterinin kapatılmasını' istiyor, İsraillilerin yüzde 60'ı bu kapatma görüşe karşı çıkıyor.

BULGULAR KAYGI VERİCİ

Araştırmanın bulgularını Die Welt gazetesine değerlendiren Almanya Merkez Yahudi Konseyi Başkanı Josef Schuster, bulguların kendi gözlemlerini doğruladığını söyledi. Bulguları 'kaygı verici' olarak niteleyen Schuster, İsrail'in hep Orta Doğu sorunuyla gündeme geldiğini, okullarda da aynı durumun geçerli olduğunu söyledi. Schuster, “İsrail, Orta Doğu'da tek demokratik ülke olarak çok seyrek gündeme geliyor” görüşünü savundu.

Araştırma ekibinden Stephan Vogel ise Almanlar ve İsraillilerin farklı düşünmelerini, güvenlik beklentisi ve farklı siyasi kültürle açıkladı. Vogel'a göre İsrailliler 'artık kurban vermek' istemiyor, Almanlar da 'artık savaş istemiyor'.

IRKÇI EYLEMLERDE ARTIŞ 

Almanya'da son yıllarda çoğunlukla aşırı sağ kesimden Yahudi karşıtı eylemlerde artış gözleniyor. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 2012'de 1372 Yahudi karşıtı eylem kaydedilirken, artış eğilimiyle bu sayı 2021'de 3 bine kadar yükseldi. Bu yılın ilk altı ayında ise 965 Yahudi karşıtı eylem kaydedildi. Bunların neredeyse tamamı aşırı sağ kesimden geliyor. Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla ortaya çıkan enerji kıtlığı sebebiyle bu sonbahar protesto eylemleri olabileceğini, aşırı sağcıların bu gösterileri Yahudi karşıtlığı için kullanabilecekleri uyarısı yapıyor.

Almanya'nın Kassel kentindeki sanat etkinliği Documenta'da da ırkçı bir resim sergilenmişti. 17'nci yüzyıldan bir söylenceye dayanan resim, 'Yahudi karşıtlığının simgesi' olarak da biliniyordu. Sert tepki çeken resim kaldırılmış, Documenta yöneticisi de istifa etmek zorunda kalmıştı.