Araştırma: Covid'i ağır geçiren her üç kişiden birinde 'beyin hastalığı' görüldü

Covid-19'un uzun vadedeki etkilerine dair kapsamlı bir araştırma, hastalığı ağır geçirenlerin yüzde 34'ünün altı içinde psikiyatrik veya nörolojik sorunlar yaşadığını tespit etti.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün insan vücudunda bıraktığı hasara dair yapılan bilimsel araştırmalarda çarpıcı bir veriye ulaşıldı. ABD'de hastalığı ağır geçiren on binlerce hastanın katıldığı araştırmada, bu kişilerin yüzde 34'ünün altı ay içinde psikiyatrik veya nörolojik sorunlar yaşadığı tespit edildi. 

HANGİ HASTALIKLAR GÖRÜLDÜ?

236 bin 379 kişinin elektronik sağlık verilerinin incelendiği ve saygın tıp dergisi Lancet Psikiyatri'de yayımlanan araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

* Covid'i ağır geçiren hastaların yüzde 34'ün, altı ay içinde psikiyatrik veya nörolojik sorunlar yaşadı;

* En yaygın görülen sorun, anksiyete oldu. Katılımcıların yüzde 17'sinin anksiyete yaşadığı saptandı; 

* Hastaların yüzde 14'ünde duygu durum bozuklukları görüldü;

* Yüzde 5'i uykusuzluk şikâyeti yaşadı;

* Felç ve demans gibi nörolojik teşhisler daha nadir görülse de, bu sorunların hastalığı en ağır geçirenler arasında teşhis edildiği belirtildi. Buna göre, hastalık sürecinde yoğun bakımda yatan kişilerin yüzde 7'si sonradan felç geçirdi; yüzde ikisine demans teşhisi kondu;  

UZUN DÖNEMDE GRİPLE FARKI ORTAYA ÇIKTI

* Araştırmada, bu teşhislerin aynı dönemde grip veya başka solunum yolu hastalıkları geçiren hastalara kıyasla Covid-19 geçirenler arasında daha yaygın olduğu da saptandı. Buna göre, Covid geçirenlerin sonraki dönemde nörolojik veya psikolojik sorun yaşama riski, grip geçirenlerden yüzde 44 oranında daha yüksek. 

'ETKİLERİ YILLAR BOYU HİSSEDİLECEK'

Araştırmacılar, Covid'in uzun vadedeki etkilerinin sağlık sistemleri üzerinde yıllar boyu hissedileceğine dikkat çekti. Araştırmada, uzun vadeli psikolojik ve nörolojik etkiler nedeniyle sağlık sistemlerine daha fazla kaynak ayrılması için çağrıda bulunuldu. Araştırmanın başyazarı olan Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Paul Harrison, "Bunlar büyük bir örneklemden alınan gerçek veriler. Covid-19 sonrası görülen psikiyatrik teşhislerin yüksek oranda olduğunu teyit ediyorlar" dedi. 

Harrison, söz konusu teşhislerin oranlarının düşük gibi görünmekle beraber hem kronik hastalıklardan söz edildiğine, hem de genele oranlandığında sağlık sistemleri üzerinde yıllarca olumsuz etkilere yol açabileceğine dikkat çekti.  Araştırmanın eş yazarlarından Dr. Max Taquet ise "Artık altı aydan sonrasında ne yaşandığını görmemiz gerekiyor" dedi. (DIŞ HABERLER)