Araştırma: Kediler virüsü birbirlerine bulaştırıyor

ABD'de yapılan bir araştırmada, kedilerin yeni tip korona virüsü kendi aralarında taşıyabildiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu sonuçların kedilerin insana virüs bulaştırabildiğini anlamına gelmediğini ama bu ihtimalin araştırılması gerektiğini vurguladı.

Abone ol

DUVAR - ABD'de yapılan bir araştırmada, kedilerin yeni tip korona virüsünü hiçbir belirti göstermeden taşıyıp birbirlerine COVID-19 bulaştırabildiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu sonuçların virüsün kedilerden insanlara bulaştığı anlamına gelmediğini ancak bu ihtimalin araştırılması gerektiğini vurguladı.

Wisconsin Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde yapılan araştırmada, bir hastadan alınan virüs örnekleri üç kediye enjekte edildi. Virüs bulaştırılan bu üç kedi, sonrasında enfekte olmayan birer kedi ile aynı ortamda tutuldu. Beş gün sonra yapılan testlerde, enfekte olmayan ama Covid-19 taşıyan kedilerle aynı ortamda kalan kedilere de virüs bulaştığı tespit edildi.

Araştırmacıları, virüsün insan eliyle bulaştırıldıkları da dahil, altı kedinin hiçbirinin bu süreçte hiçbir semptom göstermediğini belirtti. Araştırma ekibinden virüs uzmanı Peter Halfmann, "Hiçbiri hapşırmadı, öksürmedi, ateşleri hiç çıkmadı veya hiç kilo kaybetmediler. Eğer bir kedi sahibi onları görseydi, hiçbir şey fark etmeyecekti" dedi.

'DAHA FAZLA ARAŞTIRMA' ÇAĞRISI

Araştırmacılar, elde ettikleri sonuçların kedilerin taşıyıcı olabildiğini gösterdiğini ancak insanlara virüs bulaştırabildikleri anlamına gelmediğini söyledi. Araştırmada, "İnsanlar tarafından bir şekilde enfekte olmuş hayvanların, ki buna evcil hayvanlar da dahil, COVID-19'un yayılmasında bir rol oynadığına işaret eden hiçbir kanıt yok" vurgusu yapıldı. Bununla birlikte, "Potansiyel bir insan-kedi-insan bulaşı zincirinin daha fazla araştırılması yönünde bir ihtiyaç var" denildi.

Kendisinin de iki kedisi olduğunu vurgulayan Halfmann ise AP ajansına demecinde, evcil hayvan sahiplerinin hijyene dikkat etmesi gerektiğini ve asıl endişesinin, hayvan barınaklarında birçok hayvanın birbirlerine virüs bulaştırması olduğunu söyledi.

'LABORATUVAR ORTAMIYLA DOĞAL KOŞULLAR AYNI DEĞİL'

Amerikan Veteriner Tıp Birliği ise bu araştırma üzerine yeni bir açıklama yaparak, "Bir hayvanın laboratuvar ortamında kasten virüsle enfekte edilmesinin, aynı virüsle doğal koşullarda enfekte olacağı anlamına gelmediğini" vurgulayarak araştırmanın hayvan sahiplerini endişelendirmemesi gerektiğini belirtti.

Korona virüsü salgınının ilk günlerinden bu yana Belçika, Hong Kong ve New York'ta ev kedilerinin COVID-19 pozitif çıktığı vakalar görülmüştü. New York'ta sahibi hasta olmayan ama kendisi sokağa çıkan bir kediye virüs bulaşmıştı. Kentteki Bronx Hayvanat Bahçesi'nde kaplanlar da korona olmuştu. Bu hayvanların hepsinin virüsü insanlardan kaptığı ve hiçbirinin insanlara hastalık bulaştırmadığı tespit edilmişti. (DIŞ HABERLER)