Araştırma: Monoklonal antikorlar virüs varyantlarına karşı etkisiz

Covid-19 tedavisinde 'umut veren ilaç' olarak nitelendirilen monoklonal antikorların, korona virüsü varyantlarına karşı etkisiz olduğu kaydedildi. 'Covid-19 Therapeutics Accelerator' programının yöneticilerinden Nick Cammack, "Varyantların ortaya çıkmasıyla beraber başa döndük" dedi.

Abone ol

DUVARCovid-19 tedavisinde 'umut veren ilaç' olarak nitelendirilen monoklonal antikorların, Güney Afrika ve Brezilya menşeli korona virüsü varyantlarına karşı etkili olmadığı tespit edildi. Almanya'da aşı teminindeki eksiklik nedeniyle Covid-19 tedavisinde kullanılacağı açıklanan ve ekim ayında ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın da tedavisinde kullanılan monoklonal antikorların, virüsün varyantlarına karşı etkisiz olduğu duyuruldu.

'MEVCUT İLAÇLARIN ETKİSİ UZUN SÜRMEYECEK'

Bill & Melinda Gates Vakfı, Mastercard ve Wellcome tarafından koordine edilen 'Covid-19 Therapeutics Accelerator' programının yöneticilerinden Nick Cammack, monoklonal antikorların korona virüsü tedavisinde büyük avantajları olduğunu ancak yeni varyantların ortaya çıkmasıyla beraber 'zorluklarla karşılaştıklarını' söyledi.

"Önde gelen antikor tedavilerinin çoğu Güney Afrika ve Brezilya varyantlarına karşı kaybetti" diyen Cammack, mevcut ilaçların hiçbirinin Covid-19'a karşı uzun süre etkili olmasını beklemediklerini söyledi. Cammack, "Varyantların ortaya çıkmasıyla beraber başa döndük" ifadelerini kullandı.

TRUMP'IN TEDAVİ 'KOKTEYLİ'

ABD merkezli ilaç şirketi Eli Lilly tarafından üretilen bir Covid-19 monoklonal antikoru, geçtiğimiz ekim ayında enfekte olan Trump'ın tedavisinde, Regeneron şirketi tarafından hazırlanan iki antikorlu bir ilaçla birlikte kullanılmıştı. Regeneron geçmişte Ebola'nın tedavisi için de bir monoklonal antikor ilacı üretmişti. (DIŞ HABERLER)