Araştırma: Pfizer aşısı Güney Afrika varyantı karşısında çok daha az antikor üretiyor

Pfizer/BioNTech aşısının, korona virüsünün Güney Afrika'daki mutasyonu karşısında ürettiği antikor miktarının üçte iki oranında azaldığı tespit edildi. Ancak araştırmacılar, virüsten korunmak için gereken asgari antikor sayısının henüz bilinmediğini, aşının Güney Afrika varyantını yine de nötralize ettiğini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, Pfizer/BioNTech aşısının korona virüsünün Güney Afrika'daki mutasyonu karşısında ürettiği antikor miktarı üçte iki oranında azalıyor. Ancak araştırmacılar, bu durumun aşının koruma oranına nasıl yansıdığının hâlâ bilinmediğini vurguladı.

Araştırma, her iki şirketten bilim insanları ve Teksas Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. İlk olarak Güney Afrika'da görülen ve daha bulaşıcı olduğu saptanan B.1.351 adlı mutasyonu taşıyan bir virüs, laboratuvar ortamında geliştirilip, Pfizer aşısını yaptırmış kişilerin kan örnekleri üzerinde denendi. Analize göre aşı, Güney Afrika mutasyonu karşısında, daha önceki virüslere kıyasla üçte iki oranında daha az antikor üretti.

'GENEL KORUMA ORANINA ETKİSİNİ BİLMİYORUZ'

Bununla birlikte, Pfizer ve BioNTech şirketlerinden yapılan açıklamada, aşının Güney Afrika varyantını daha az antikor üretmesine rağmen yine de nötralize edebildiği belirtildi. İki şirket, varyantın aşının genel koruma oranını düşürüp düşürmediğinin henüz bilinmediğini, bu konuda daha ayrıntılı çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

'AŞIYI GÜNCELLEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Pfizer ve BioNTech, mRNA temelli aşının güncellenmiş bir versiyonu üzerinde çalıştıklarını da ekledi. Buna göre, şirketler bu amaçla yatırım yapıyor ve dünya çapındaki ilaç düzenleyicileriyle de görüşüyor. Yeni çalışmalarda, Güney Afrika varyantına karşı üçüncü bir 'güçlendirici doz'un gündeme gelebileceği de belirtiliyor.

BU SONUÇLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Bilim insanları, aşıların ürettiği antikorların hangilerinin veya hangi düzeyde bir antikor miktarının korumayı doğrudan etkilediğini henüz bilinmediğini vurguladı. Araştırma ekibinin liderlerinden Pei-Yong Shi, "Virüsü nötralize etmek için gereken asgari antikor seviyesini henüz bilmiyoruz. Bu net veriye sahip değiliz" dedi. Shi, Pfizer aşısının üçte iki oranında azalmasına rağmen Güney Afrika varyantı karşısında tetiklediği bağışıklık seviyesinin hastalıktan korunmak için yeterli olduğuna inandığını da ekledi.

'AĞIR HASTALIK VE ÖLÜMDEN YİNE DE KORUR'

Shi, daha ileri çalışmalarda Güney Afrika varyantının aşının etkisini ciddi oranda azalttığının tespit edilmesi halinde bile ağır hastalık ve ölümden koruma düzeyinin değişmeyeceğini vurguladı. Uzmanlar, pandemi sürecinde en önemli şeyin sağlık sistemleri üzerindeki yükün azaltılması olduğunu, bu nedenle genel koruma oranı düşük olsa bile ağır hastalıktan koruduğu kanıtlanan aşıların ilk süreçte yeterli olacağına dikkat çekmişti.

Geçtiğimiz haftalarda, AstraZeneca firmasının aşısının da Güney Afrika varyantı karşısında sınırlı koruma sağladığı açıklanmıştı. mRNA temelli bir diğer aşıyı geliştiren Moderna firması da, Güney Afrika virüsü karşısında aşılarının daha az antikor ürettiğini ama koruma sağlamaya devam ettiğini açıklamıştı. 

Güney Afrika'da ortaya çıkan ve B.1.351 adı verilen mutasyonlar bütünü, virüsün insan hücrelerine tutunmak için kullandığı çivili proteininde görülmüştü. Mutasyonların bu proteinde yer alması nedeniyle virüsün daha bulaşıcı hale geldiği düşünülüyor. 

Avrupa Birliği'nin ise yeni yapacağı aşı anlaşmalarına, mutasyona karşı güncellenen dozlardan almasını sağlayacak yeni maddeler eklediği belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)