Araştırma: Vebanın en eski kurbanı, 5 bin yıl önce yaşamış

Letonya'da yaklaşık 5 bin yıl önce yaşamış bir avcı-toplayıcının, vebadan öldüğü bilinen en eski kişi olduğu aktarıldı. Uzmanlar, 20-30 yaşlarındaki erkeğin 'vebanın ne eski kurbanı' olduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - 5 bin yıl önce yaşamış bir avcı-toplayıcının, vebadan öldüğü bilinen en eski kişi olduğu ortaya çıkarıldı. Bilim insanları, Letonya'da bulunan insan kalıntılarından elde edilen DNA'larda, vebaya neden olan Yersinia pestis bakterisini tespit etti.

Rinnukalns isimli kazı alanında, yaklaşık 5 bin yıl önce gömüldüğü düşünülen dört kişinin dişlerinden ve kemiklerinden toplanan DNA analiz edildi. 5 bin 300-5 bin 50 yıl öncesine tarihlenen kalıntıları inceleyen araştırmacılar, gömüldüğünde 20-30 yaşları arasında olduğu tahmin edilen bir erkeğin 'vebanın ne eski kurbanı' olduğunu söyledi. 

Kiel Üniversitesi'nden Dr. Ben Krause-Kyora, erkeğin, akciğerleri etkileyen septisemik vebaya yakalanmış olabileceğini aktardı. Uzmanlar ayrıca, kalıntılarında yüksek düzeyde Y.pestis bulunan erkeğin, vebayla bir süre yaşamış ve dolayısıyla hastalığı hafif geçirmiş olabileceğini belirtti.

Daha önce yürütülen çalışmalarda, 5 bin 500 yıl önce Batı Avrupa'da yaşayan taş devri topluluklarının nüfusun büyük oranda düştüğü tespit edilmişti. Doğudan büyük bir insan göçüne zemin hazırlayan olayın, vebadan kaynaklanmış olabileceği kaydedilmişti. (DIŞ HABERLER)