Araştırmayla sabit: 'Otoriter popülizm' yeni siyasi fenomen
12 Avrupa ülkesinde yapılan bir araştırmaya göre, demokrasilerde otoriter eğilimlere destek verenlerin oranı artıyor. Araştırmaya göre, 'otoriter popülist' politikalardan memnun olanların çoğu yaşı ilerlemiş ve eğitim düzeyi düşük kişiler.
DUVAR - 12 Avrupa ülkesinde yapılan bir araştırma, kıtada 'otoriter popülizm' eğiliminin giderek arttığını ortaya koydu. Araştırma, 'otoriter popülizm'in önümüzdeki 10 yılın belirleyici siyasi fenomeni olacağı yorumunu yaptı.
Araştırmaya göre, göçmen karşıtlığı, savunma politikalarının güçlendirilmesi ve insan hakları konusunda kötümser görüşler nedeniyle aşırı sağcı partilerin köklü merkez sol ve sağ partilere meydan okuması ihtimali giderek artıyor. Araştırmacılar, ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesini, İngiltere'nin AB'den ayrılma (Brexit) kararını ve Almanya'da göçmen karşıtı AfD'nin yükselişini 'aynı ağacın dalları' diye niteledi.
FRANSA YÜZDE 63, LİTVANYA 0
- YouGov şirketinin 12 ülkede yaptığı araştırmada, beş ülkede vatandaşların yarısından fazlası 'otoriter popülist' siyasilerden yana olduklarını söyledi.
- Bu oran Romanya'da yüzde 82, Polonya'daysa yüzde 78'e kadar yükselmiş durumda.
- Aşırı sağcı Ulusal Parti'nin lideri Marine Le Pen'in cumhurbaşkanlığına oynadığı Fransa'da da, yüzde 63.
- Bu üç ülkeyi, yüzde 55, 50 ve 49 oranlarıyla Hollanda, Finlandiya ve Danimarka izliyor.
- İngiltere'de otoriter popülistler yüzde 48, İtalya'da yüzde 47, İsveç'te yüzde 35, İspanya'da yüzde 33, Almanya'da yüzde 18 oranında destek görüyor.
- Otoriter siyasetçilere verilen desteğin Litvanya'da yüzde 0 oranında çıkmasıysa dikkat çekti.
EĞİTİMLE DOĞRUDAN BAĞLANTILI
Araştırma sonucuna göre, otoriter popülistleri destekleyen kişiler, daha yaşlı ve yüksek öğrenime sahip değil. Bu eğilime liberal sol ve merkez sağdan karşı çıkanlarsa, çoğunlukla genç ve üniversite mezunu.
'TÜM DÜNYAYA YAYILABİLİR'
Araştırmacılar, bu eğilimin Avrupa için çok önemli sonuçlar doğuracağını, bir siyasi oluşumun söz konusu seçmenleri çatısı altında toplayabilmesi halinde ılımlı yerleşik düzene meydan okuyabileceği yorumunu yaptı. Araştırmada, "Nihai olarak düşünüldüğünde, otoriter popülizmin yükselişi önümüzdeki 10 yıl içinde sadece Avrupa'da değil, gelişmiş demokrasilerde belirleyici siyasi fenomen olabilir" denildi.
OTORİTER POPÜLİZM NEDİR?
'Otoriter popülizm' terimi ilk kez 1980'lerde, ABD'de Ronald Reagan'ın, İngiltere'de de Margaret Thatcher'ın insan hakları konusundaki kötümser tavrı, göçmen karşıtlığı ve savunma harcamalarını artırması karşısında ortaya atılmıştı. (Dış Haberler)