Ardahan'da orman kesimine tepki: 'Bu katliamı durduralım'

Ardahan Göle Dernekler Federasyon Genel Başkanı Eren Küpeli, Göle ilçesinde orman kesim işlerini yapan şirketin damgasız ağaçları kestiğini ileri sürdü: "Bu katliamı durduralım."

Abone ol

DUVAR - Ardahan'da Göle ilçesinde orman kesim işlerini yapan şirketin damgasız ağaçları kestiğini ileri süren Ardahan Göle Dernekler Federasyon Genel Başkanı ve Okçu Köyü Dernek Başkanı Eren Küpeli, "Bu katliama dur demek için vicdanlı insanlara, STK ve siyasilere çağrıda bulunuyorum. Bu sorun hepimizin sorunu, buyurun gelin bu sorunu hep birlikte yok edelim. Gelin arkamızda durun, bu katliamı durduralım” dedi.

Küpeli, "Bu sorun hepimizin sorunu. Buyurun gelin, bu sorunu hep birlikte yok edelim. Bu sorun benim çocuğumun, sizlerin çocuğunuzun geleceğinin yok olması sorunudur. Bu sorun milli servet sorunudur, bu sorun yaşam sorunudur, bu sorun oksijen sorunudur. Orman İşletmesi Müdürlüğü, Çevre Şehircilik Bakanlığı bu ağaçları kesmek için kendine rant yolu açıyor. Gelin arkamızda durun bu katliamı durduralım" çağrısında bulundu.

Küpeli, bölge sakinleriyle ağaç kesiminin yapıldığı ormanlık alana giderek kesilen ağaçları görüntüledi. Dernek yöneticilerinin kesim yapılan alanda görüntü aldığı sırada görevliler tarafından engellenmek istenmesi üzerine kısa süreli tartışma yaşandı o anlar ise kameralara yansıdı.

Ağaçların kesildiği alanları gösteren Küpeli, damgasız ve genç çam ağaçlarının kesildiğini öne sürerek şöyle konuştu:

"Bizim çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği burada yok oluyor. Orman yok oluyor, hayat yok oluyor, su yok oluyor. Daha bu yola yeni başladık. İleriye kadar çok büyük bir kesim var, çok büyük bir katliam var. Ben bölge milletvekilini, iktidar milletvekilini, STK'ları, sivil toplum örgütlerini bütün vicdanlı, ahlaklı, onurlu göleli hemşerilerimizi bu alana davet ediyorum. Bu alan bir tek burada yetmiyor ve yol boyu, bölge bölge kesim devam ediyor hızlı bir şekilde. Daha damgalanmış ağaçlar, kesilmemiş ağaçlar var, gencecik ağaçlar var, bunların kesilmemesi için sizlerin desteğine ihtiyaç var. Biz bunu gündeme getireceğiz, sizler de bize destek vereceksiniz. Klavye başında bizleri eleştirme değil, masa başında bizleri eleştirme değil, geleceksiniz bizlerle birlikte. Biz önde gideceğiz, siz arkamızda gücü vereceksiniz, ensemizde duracaksınız. Kesilen ağaçlar artık kesilmiş, bitmiş, böyle bir şey yok, böyle bir katliam yok. Yani ben vicdanen rahatsız oldum. Ben bunu da biliyorum, bütün sivil toplum örgütleri, bütün hemşerilerimiz, bütün yetkililer vicdanlı ve onurludur, gelecek bizlerle birlikte bu kesilen ağaçlardan sonra damgalanmış ağaçlar var.

'GELİN BİRLİKTE BU KATLİAMA HAYIR DİYELİM'

Biz buraya festival ve eğlence için gelmiştik ama bu bölgede çok büyük bir orman katliamı var. Orman işletmesi arkadaşlarla da görüştük, kendileri bu ormanı genişletmek istiyoruz dediler. Ama burada gördüğümüz kadarıyla orman ağaçları sıklaştırma gibi bir şey yok. Sadece kesilen ağaçlar çok genç ağaçlar, birinci sınıf ağaçlar. Bu kesimler olmuş bitmiş.  Bundan sonraki kesimler olmasın, olmaması için de gelin birlikte bu katliamlara hayır diyelim. Burada ağaçlarımıza neden kesim yapılıyor? Neden bu kadar genç ağaçlar kesiliyor? Ne kadar daha bu katliam yapılacak? Bu ağaç birinci sınıf ağaç ve bu ağaçlar rant ağacı. Burada rant elde ediyorlar, Türkiye'de kasada para yok, bölgemizde orman işletmesini kaldırdılar, orman işletmesi gitti, bölgemizde askeriye gitti, bölgemizde bankalar gitti, bölgemizde hiçbir şey kalmadı, bir tek ağaçlar ormanlar kaldı, ormanları da keserek yok ediyorlar. Bu işi de gizli gizli yapıyorlar, biz bu işi gizli yaptırmayacağız. Benim gördüklerimi sizler de görseniz, gerçekten sizler de evlerinizde yatmazsınız, tatilinizi bırakırsınız, işinizi bırakırsınız, buradaki katliama gelirsiniz hep birlikte hayır deriz. 

'AĞAÇLARI KESMEK İÇİN KENDİNE RANT YOLU AÇIYOR'

Bu sorun yıllardır var olan sorun ama baş gelemiyoruz, neden hepimiz birbirimizin parçasından çekmeye çalışıyoruz, hepimiz birbirimizin üstüne nasıl çıkmaya çalışırız, ona bakmaya çalışıyoruz, bu sorun hepimizin sorunu. Buyurun gelin, bu sorunu hep birlikte yok edelim. Bu sorun benim çocuğumun, sizlerin çocuğunuzun geleceğinin yok olması sorunudur, bu sorun milli servet sorunudur, bu sorun yaşam sorunudur, bu sorun oksijen sorunudur, bölgenin kalkınması sorunudur. Orman İşletmesi Müdürlüğü, Çevre Şehircilik Bakanlığı bu ağaçları kesmek için kendine rant yolu açıyor. Bunları kesilmemesi için Çevre Şehircilik Bakanlığı’na, orman işletmesi bakanlığına, bölge müdürlüğüne hepsine sesleniyorum. Ben bu ağaçlardan başka kesilecek bölgeleri de biliyorum. Bölgelerde bir kesim olursa, bir ağaç kesilirse, buna köylü, muhtar, motorcu, halk, kadınlar, çocuklar müsaade etmemeli. Bu ağaçlar yüz yılda yetişen ağaçlardır. Bu ağaçların dünyada eşi benzeri bulunmayan ağaçlardır. Ancak bu ağaçlar yok olmuş, yok oluyor, sahipsizlikten gidiyor."