Ardahan'da seçim: 'Bir kere de bunu deneyelim'

Meclis'e 2 milletvekili gönderecek olan Ardahan’da, partiler arasında bir yarış var. Önceki yıllarda AK Parti’nin birinci çıktığı kentte, değişim arzusu öne çıkıyor.

Fırat Bulut

ARDAHAN - 14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala Ardahan’da, siyasi partiler ve adaylar da çalışmalarını yoğunlaştırdı. Seçmen sayısının az olması nedeniyle partiler de köy köy, sokak sokak, ev ev hesap yapıp kendilerine oy verilmesi için seçmenleri ikna etmeye çalışıyor.

Ekonomik kriz, işsizlik , tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle sürekli göç veren kentte, değişim arzusu olduğu görülüyor.

ARDAHAN KOZMOPOLİT BİR YAPIYA SAHİP

68 bin seçmeni ile Meclis'e 2 vekil gönderecek olan Ardahan’da partiler arasında kıyasıya bir yarış var. AK Parti, Yeşil Sol Parti, CHP ve İYİ Parti yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürürken biri bağımsız olmak üzere 19 parti milletvekili aday çıkardı. Buna karşılık kentte, hiçbir partinin 2 vekil çıkarma şansının olmadığı yönünde görüş mevcut. 

Ardahan, 1926 yılında ilçe yapılarak Kars'a bağlandı. 3 Haziran 1992 tarihinde Iğdır ile birlikte il yapıldı.Temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan kent, yaşanan ekonomik sorunların nedeniyle her yıl dışarıya göç veriyor. 

Tarih boyunca Ermenilerin, Gürcülerin , Rusların, Malakanların, Acemlerin , Karapapakların, Tatarların, Azerilerin, Kürtlerin, Türklerin, Terekemelerin, ve Caferiler’in yaşadığı kent, günümüzde de bu kozmopolit yapısını koruyor. 

'SEÇİMİ, GÖLE İLÇESİ BELİRLEYECEK'

Ardahan Gazeteciler ve Foto Muhabirleri Cemiyeti Başkanı Özkan Karakaya, kentteki çeşitlilikle ilgili şunları söylüyor: "Ardahan’da bir Türk ve bir Kürt kol kola girip aynı kahvede çay içebiliyor. Küçük bir şehir, insanlar hepsi birbirini tanıyor. Milliyetçi ve üç noktalar dışında herkes birbiri ile çok barışık."

Seçime ilişkin de değerlendirme yapan Karakaya "Burada bölgesel ayrımlar söz konusu. Mesela Ardahan’ın en büyük ilçesi Göle, seçimlerde tamamen belirleyici rol üstleniyor. Bu seçimde de Yeşil Sol Parti adayı, çok sevilen ve değerli biri. Hem Türk seçmen hem Kürt seçmen eğilim gösteriyor. Kamuoyunda dillendirilen yaygın kanı, Yeşil Sol Parti’nin birinci olacağı. Diğer milletvekilini kim kazanacak? AK Parti de güçlü... Ancak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ilk resmi mitingini Ardahan’a yapması ve ciddi bir kalabalık toplamasıyla  dengeler tekrar değişti. CHP de burada oylarını yükseltti. Bana göre, AK Parti milletvekilinin en önemli şansızlığı, AK Parti... 20 yıldır iktidarda ve yıprandı. Ekonomik sorunlar var, tencere kaynamıyor, soğan 30 TL. Bu sorunlardan dolayı AK Parti oyunu alacak ama o eski oy oranını yakalayamayacak diye düşünüyorum” diyor. 

'ARDAHAN'DAN ÇIKAN SONUÇ, TÜRKİYE'NİN SONUCU OLACAK'

Ardahan’ın stratejik bir kent olduğunu söyleyen Karakaya “Posof Sınır Kapısı, Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı var. Bakü-Tiflis tren hattı, Ardahan sınırından geçiyor. Bana göre Ardahan’dan çıkan sonuç, Türkiye’nin sonucu olacak. Biz bunu birkaç seçimdir gözlüyoruz; benzer sonuçlar çıkıyor. Ardahan’da bence Kılıçdaroğlu yüzde 55-58 önde gözüküyor" diye konuşuyor.

SOKAK NE DİYOR?

Sokakta mikrofon uzattığımız seçmenlerin büyük çoğunluğu, “Bir oy Kılıçdaroğlu’na bir oy Yeşil Sol Parti’ye" diyor. Ancak 28 bin seçmeni olan Ardahan merkez kadar ilçe ve köylerdeki seçmenlerin tercihi de belirleyici olacak. Kentte, iktidar partisini destekleyenlerde ‘konuşma isteksizliği’ dikkat çekiyor. 

2018 seçimlerinde bir milletvekilini AK Parti, diğer milletvekilini ise CHP kazandı. 14 Mayıs seçimlerinde ise AK Parti ve CHP’nin yanı sıra Yeşil Sol Parti de milletvekili çıkarma konusunda oldukça iddialı. Yeşil Sol Parti’nin adayı Özgür Tanış’ın, seçmen sayısı en çok olan Göle ilçesinden olması ve burada oldukça sevilmesi nedeniyle milletvekili dağılımını değiştirmesi sürpriz olmayacak.

Ardahan’da mikrofon uzattığımız seçmenlerin çoğu da ‘seçimin sonucunu Göle belirleyecek' görüşünü paylaşıyor.  2018 Genel seçimlerinde Göle’de, AK Parti 6731 oy ile birinci parti olurken, HDP 4345 oy ile ikinci, CHP 1821 oy ile 3. parti oldu.

Ardahan’daki seçmenleri bir diğer vurgusu da hizmetlerden mahrum bırakıldıkları yönünde. Hastane eksikliği, göçün artması, uyuşturucunun yaygınlaşması, tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sıkıntılar, başlıca sorunlar olarak öne çıkıyor. 

Hayvancılık ve tarımın temel geçim kaynağı olduğu Ardahan’da, iktidarın bu konudaki politikaları tepkilerin odağında. Girdi fiyatlarındaki artışlar, hayat pahalılığı, gençlerin Ardahan’da kalmaması, sıkça dillendirilen konular arasında yer alıyor.

Ardahanlıların çoğu, ekonomik sorunlardan dert yanarak “21 yıl Erdoğan yaptı, artık değişsin, bir kere de bunu deneyelim" görüşünü paylaşıyor. 

Kentteki gazeteciler ve farklı siyasi parti temsilcileri de sokaktaki görüşlerle paralel bir öngörüde bulunuyor: "Ardahan’da Kılıçdaroğlu Erdoğan’dan daha fazla oy alacak."

Köy ve ilçelerde bazı partilerin para dağıttığı iddiaları da son günlerde sıkça dile getirilen konular arasında. İddialar kısık sesli dile getirile dursun, seçime günler kala adaylar ve partiler gece gündüz demeden çalışıyor.

Sezgin Tanrıkulu anlatıyor: Operasyon başka belediyelere de sıçrar mı? Bahçeli'nin Öcalan çağrısı: Çözüm mü, tuzak mı? Meclis’te kapalı İsrail oturumu: Ceren Bayar, Ankara’dan aktardı Sinan Ateş davası: Çözüldü mü, kapandı mı? Afganistan’dan İspanya’ya ‘Türk Escobar’ Urfi Çetinkaya Narin Güran cinayetinden Dilan Polat şovuna: Türkiye nereye gidiyor?