Arjantin'de 'torba yasa' protestosu: 6 gözaltı, 60 yaralı
Arjantin'de faşist Devlet Başkanı Milei'nin torba yasası başkent Buenos Aires'te protesto edildi. Parlamentonun alt kanadı, tasarıyı onayladı. Tasarının madde madde oylanmasına 6 Şubat'ta başlanacak.
DUVAR - Arjantin'de faşist Devlet Başkanı Javier Milei'nin çıkarmaya çalıştığı torba yasayı protesto etmek isteyen göstericiler, başkent Buenos Aires'teki Kongre Meydanı'nda eylem yaptı. Hükümet karşıtı protestolarda güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu 60 kişi yaralandı.
AA'nın aktardığına göre, torba yasayı protesto etmek için meydanda toplanan eylemciler ile polis karşı karşıya geldi. Güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandığı eylemcilerden 60'ının yaralandığı açıklandı. Çıkan olaylarda altı kişi gözaltına alınırken, polisin sıktığı göz yaşartıcı gazdan basın mensupları da olumsuz etkilendi. Protestolara çeşitli sendikalar, öğrenci grupları ve muhalefet temsilcileri destek verdi.
PARLAMENTONUN ALT KANADINDAN TORBA YASAYA ONAY
Muhalefet partileri, İçişleri Bakanı Patricia Bullrich'e tepki göstererek polisin göstericilere karşı orantısız güç kullandığını savunurken, Milei'nin torba yasası dün akşam saatlerinde, protestolar sürerken parlamentonun alt kanadında oylamaya sunuldu.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, ülkenin 'derin' bir krizden geçtiği gerekçesiyle Kongre'den başta ekonomi olmak üzere enerji, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarında 'istisnai' yetkiler talep eden hükümetin "İhtiyaç ve Aciliyet Kararnamesi" adını verdiği torba yasa parlamentonun alt kanadında 109'a karşı 144 oyla kabul edildi.
Parlamentonun alt kanadının torba yasayı madde madde de oylayacağı ve bu sürecin 6 Şubat'ta başlamasının beklendiği ifade edilirken, torba yasa için verilen topyekun onayın, yasa tasarısının parlamentonun üst kanadına da iletilebileceği anlamına geldiği belirtildi.
Ne olmuştu?
Devlet Başkanı Milei, daha önceki açıklamalarında, ülkenin ekonomik anlamda 'zor' bir dönemden geçtiğini belirtmiş ve radikal kararlar alınacağını açıklamıştı. Arjantin'in içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkabilmesi için 'şok terapisine' ihtiyacı olduğunu söyleyen Milei, kamu harcamalarını ısrarla kısacağını vurgulamıştı. Milei, sosyal destek harcamalarını azaltacağını ve zarar eden kamu kuruluşlarının özelleştirileceğini ifade etmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)